ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέσεις για προϋπολογισμό λιτότητας στην Ισπανία

Πιέσεις για προϋπολογισμό λιτότητας στην Ισπανία

Αυξάνονται οι πιέσεις προς τη νέα κυβέρνηση της Ισπανίας ώστε να υπάρξει συμφωνία όσον αφορά τις δαπάνες. Περισσότερες από δέκα ημέρες μετά τη σχετική εντολή που έλαβε η κυβέρνηση, ακόμη δεν έχουν αρχίσει οι διακομματικές συνομιλίες για να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους. Πρόκειται για πολύ σημαντικό προϋπολογισμό, αφού με αυτόν η Μαδρίτη θα προσπαθήσει να πείσει τις Βρυξέλλες ότι θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους για μείωση του ελλείμματος και του χρέους.

Το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και οι Θιουδαδάνος δεν έχουν ορίσει ακόμη ημερομηνία για το πότε θα αρχίσουν οι συνομιλίες για τις δαπάνες. Οι δυσκολίες που καταγράφονται για την κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού δείχνουν τις μεγάλες προκλήσεις που θα βρει μπροστά της η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας.

Με τις καθυστερήσεις που καταγράφονται, το Κοινοβούλιο της χώρας μπορεί να αναγκαστεί να προχωρήσει σε ψηφοφορία για τον νέο προϋπολογισμό τον Ιανουάριο. Παραδοσιακά ο προϋπολογισμός της Ισπανίας καταρτιζόταν μέχρι τον Ιούλιο και παρουσιαζόταν στο Κοινοβούλιο για να ψηφιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η μεγάλη καθυστέρηση φέτος για τον προϋπολογισμό του 2017 μπορεί να αποτελέσει πλήγμα για την έξωθεν εικόνα της χώρας, η οποία με δυσκολία κατάφερε να αποφύγει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επειδή δεν πέτυχε τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος που είχε θέσει για το 2015.

Η Ισπανία χρειάστηκε 10 ολόκληρους μήνες για να σχηματίσει κυβέρνηση έπειτα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις που δεν έδωσαν πλειοψηφία σε κανένα κόμμα. Ο Ραχόι κατάφερε τελικά να σχηματίσει κυβέρνηση στα τέλη του Οκτωβρίου χάρη στις ψήφους των Θιουδαδάνος, αλλά η πλειοψηφία του είναι η μικρότερη στη σύγχρονη Ιστορία της Ισπανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ