ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρωζώνη παγώνει τα μέτρα για το ελληνικό χρέος

Η Ευρωζώνη παγώνει τα μέτρα για το ελληνικό χρέος
REUTERS/ FRANCOIS LENOIR

Σφοδρές αντιδράσεις στους θεσμούς έχουν προκαλέσει οι εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Μετά τον ESM, ο οποίος προχωρά σε προσωρινό πάγωμα της υλοποίησης των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του Δημόσιου Χρέους, τώρα και ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup, ανέφερε ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν συμβαδίζουν με τα συμφωνηθέντα.

«Οι θεσμοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ένεργειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν συμβαδίζουν με αυτά που έχουμε συμφωνήσει», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ, Michel Reijns και συνεχίζει:

«Ορισμένα κράτη-μέλη το βλέπουν επίσης κατ’αυτό τον τρόπο και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ομοφωνία για την εφαρμογή τώρα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος».

«Περιμένουμε την πλήρη αναφορά των θεσμών τον Ιανουάριο», καταλήγει η ανάρτηση του Reijns.

Προκειμένου να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα που εγκρίθηκαν από το Eurogroup, απαιτούνται επίσημες αποφάσεις από το τον ESM και τον EFSF.

Αμφότερα τα δύο ταμεία εκτιμούν στην παρούσα φάση τις επιπτώσεις των κυβερνητικών αποφάσεων στους στόχους που έχουν τεθεί στο Μνημόνιο προκειμένου εν συνεχεία να αποφασίσουν για το κατά πόσο θα προχωρήσουν στην υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Επισημαίνεται ότι και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει εκδηλώσει την έντονη δυσαρέσκειά του.

Αμέσως μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις, στα ύψη εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στο άκουσμα της είδησης για πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου εκτινάχθηκε στο 7,035%, από 6,647%, ενώ η απόδοση του διετούς ομολόγου πήγε στο 6,7% από το 6,2%. Η απόδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου εκτινάχθηκε στο 7,4%, από 7,1%, ενώ η απόδοση του 30ετούς ομολόγου πήγε στο 7,3% από το 7% νωρίτερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ