ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ ενθαρρύνει το ΔΝΤ να είναι σκληρό προς την Ελλάδα

Η κυβέρνηση Τραμπ ενθαρρύνει το ΔΝΤ να είναι σκληρό προς την Ελλάδα

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι κατά κύριο λόγο πρόβλημα της Ευρώπης δήλωσε σε συνέντευξή του ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα αντιμετωπίσει ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της Ευρώπης.

Μάλιστα όπως σχολιάζουν οι συντάκτες της Wall Street Journal, οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ σε συνδυασμό με τη συζήτηση που είχε με την ισχυρή κυρία του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκαρντ, φανερώνουν ότι η πρόθεση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης είναι να ενθαρρύνει το Ταμείο να συνεχίσει τη σκληρή του γραμμή του αναφορικά με την Ελλάδα, κρατώντας το εκτός του τρίτου προγράμματος στήριξης για το ορατό μέλλον.

"Συνομιλούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και το ΔΝΤ αναφορικά με αυτό, αλλά προφανώς τον πρώτο λόγο έχουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η WSJ, η ομάδα Trump θα μπορούσε να προσφέρει κάλυψη στο ΔΝΤ καθώς αντιμετωπίζει κλιμακούμενη πίεση από τη Γερμανία να προσφέρει αξιοπιστία στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας με τη χορήγηση νέας χρηματοδότησης. Αν η Ουάσιγκτον εκπέμψει σήμα ότι δεν θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να πειράξει τα νούμερα του αναφορικά με την Ελλάδα, προκειμένου να καταστήσει λειτουργική την ευρωπαϊκή διάσωση - όπως έκανε στα πρώτα δύο προγράμματα - το Ταμείο θα έχει την υποστήριξη του πιο ισχυρού μέλους του προκειμένου να εμμείνει στη θέση του.

Από την πλευρά του, ο Nathan Sheets, ένας από τους κορυφαίους οικονομικούς διπλωμάτες της κυβέρνησης Obama, εκτιμά ότι δεν έρχεται σύντομα νέα χρηματοδότηση από το ΔΝΤ.

"Με τις γερμανικές εκλογές αργότερα εντός του έτους, δύσκολα μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος ότι επίκειται μία ελάφρυνση χρέους επαρκούς έκτασης, που θα παρακινήσει το ΔΝΤ να συμμετάσχει", αναφέρει χαρακτηριστικά.

"Η πιο πιθανή έκβαση είναι ότι, όπως στο παρελθόν, οι Ευρωπαίοι θα βρουν έναν τρόπο να κινηθούν προς τα μπρος χωρίς νέα κεφάλαια από το ΔΝΤ" αναφέρει ο κ. Sheets που πλέον βρίσκεται στο Peterson Institute for International Economics.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ