ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν βρέθηκε κοινό σημείο ανάμεσα σε Ελλάδα και θεσμούς

Δεν βρέθηκε κοινό σημείο ανάμεσα σε Ελλάδα και θεσμούς
Στα ΑΤΜ πελάτες της Ευνικής καταθέτουη χρήματα Konstantinos Tsakalidis Bloomberg via Getty Images/Ideal Images

Μία κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορεί να κάνει υποχωρήσεις για τα σπίτια του κόσμου. Αυτό είναι το σταθερό μότο στελεχών της κυβέρνησης που εξακολουθούν να μιλούν για «αγκάθι» στην διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου όταν αναφέρονται στα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή επιβεβαιώνει στο CNN Greece πως έχουν λυθεί όλες οι εκκρεμότητες (100 δόσεις, ισοδύναμα) ωστόσο παραμένουν δύο τεράστια ζητήματα άλυτα όπως το θέμα των πλειστηριασμών και το αλληλένδετο θέμα του Νόμου Κατσέλη.

Η οδηγία που έχει το οικονομικό επιτελείο από το Μαξίμου για την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είναι να επιτύχουν μία λύση για το επίμαχο ζήτημα που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας δημιουργώντας μία ασπίδα για τουλάχιστον το 50-60% των νοικοκυριών.

Όμως η πρόταση της ελληνικής πλευράς φαίνεται ότι ακόμη και τώρα σκοντάφτει στην άρνηση των δανειστών να δεχτούν το εύρος όσων καλύπτονται από τα κριτήρια που βάζει η κυβέρνηση και η επιμονή τους να μπορούν να ενταχθούν στον Νόμο Κατσέλη μόλις το 10-15% των δανειοληπτών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια.

Το οικονομικό επιτελείο συνέχιζε την διαπραγμάτευση έως αργά το βράδυ με σκοπό έστω και σήμερα να βρει σημεία προσέγγισης και να κλείσει το θέμα, καθώς η προθεσμία για ολοκλήρωση της συμφωνίας δεν αφήνει πολλά χρονικά περιθώρια.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι ακόμη και σήμερα είναι δύσκολο να βρεθεί λύση καθώς «υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις» ωστόσο προσέθεταν πως «δεν υπάρχει ρήγμα στην διαπραγμάτευση» εκφράζοντας την ελπίδα ότι το ζήτημα θα κλείσει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Στο κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής που προηγήθηκε χθες το μεσημέρι αποτυπώθηκε η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και οι υπουργοί που συμμετείχαν συμφώνησαν πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω για ένα ζήτημα όπως η πρώτη κατοικία που απασχολεί κάθε μέσο πολίτη και αποτελεί σημαία για μία αριστερή κυβέρνηση.

Για μία ακόμη φορά στην σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου τονίστηκε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η στέγη για την πλειονότητα των νοικοκυριών, πολλώ μάλλον την ώρα που ακόμη και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν φροντίσει για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ