ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευθυντές του Δημοσίου θέλουν να καταργήσουν την επετηρίδα με επίκληση Μνημονίου

Διευθυντές του Δημοσίου θέλουν να καταργήσουν την επετηρίδα με επίκληση Μνημονίου

Να εκμεταλλευτούν το Μνημόνιο για να καταργήσουν την επετηρίδα στο Δημόσιο και να παραμείνουν για άλλα επτά χρόνια στις θέσεις τους επιχειρούν κάποιοι γενικοί διευθυντές υπουργείων, οι χειρισμοί των οποίων έχουν ήδη επισημανθεί από την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι εν λόγω γενικοί διευθυντές -ηλικίας τουλάχιστον 60 ετών και με 35 χρόνια υπηρεσίας στο Δημόσιο έχουν επιχειρήσει -ανεπιτυχώς μέχρι τώρα - να τροποποιήσουν τις διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα για να παραμείνουν παραπάνω στην υπηρεσία τους.

Το άρθρο 155 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα που αναφέρεται στην απόλυση λόγω ορίου ηλικίας και 35ετίας υπογραμμίζει πως ο δημόσιος υπάλληλος απολύεται αυτοδικαίως από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του ή κατ’ εξαίρεση με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας του και 35 ετών πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας.

Στο νέο Μνημόνιο προβλέπεται η συνταξιοδότηση στα 67 έτη για όσους αποχωρούν από το Δημόσιο μετά την 1η Ιουλίου 2015. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για όσους είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης στην βάση του άρθρου 155 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα πριν την ψήφιση του νόμου, οι οποίοι αποχωρούν κανονικά από την υπηρεσία τους.

Κάποιοι ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι και ειδικά γενικοί διευθυντές υπουργείων που είναι στη δεύτερη κατηγορία (35ετία) έχουν επιχειρήσει με επίκληση των νέων συνταξιοδοτικών διατάξεων του τρίτου Μνημονίου να παρατείνουν την παραμονή τους στην υπηρεσία. Οι εν λόγω γενικοί διευθυντές θέλουν οι διατάξεις που ισχύουν για εκείνους που αποχωρούν από το Δημόσιο μετά την 1η Ιουλίου 2015 να ισχύσουν και στις δικές τους περιπτώσεις.

Για τη μεθόδευσή τους έχει ήδη ενημερωθεί η ΑΔΕΔΥ που αντέδρασε έντονα μέσω στελεχών της, καθώς εάν οι εν λόγω διευθυντές παραμείνουν στις θέσεις τους, αφενός θα επηρεασθεί η επετηρίδα με αποτέλεσμα τη μη εξέλιξη των υπολοίπων δημοσιών υπάλληλων, αφετέρου οι διατάξεις που προωθούνται για τα συμφέροντά τους με επίκληση του Μνημονίου θα συμπαρασύρει εκατοντάδες δημοσίους υπαλλήλους που έχουν θεμελιώσει ήδη δικαιώματα συνταξιοδότησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ