ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Πάργα: Σώθηκε από θαύμα ζευγάρι - Σοβαρές ζημιές σε δεκάδες σπίτια

Σεισμός Πάργα: Σώθηκε από θαύμα ζευγάρι - Σοβαρές ζημιές σε δεκάδες σπίτια
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΠΑΚΟΥΣΗΣ

Στο δρόμο βρίσκονται από τα ξημερώματα οι κάτοικοι στο Καναλάκι της Πρέβεζας και των γύρω χωριών στους Δήμους Πάργας και Σουλίου, φοβισμένοι από τον ισχυρό σεισμό των 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ κάποιοι από αυτούς, που βρέθηκαν στο επίκεντρο του σεισμού «είδαν» τους κόπους μιας ζωής να χάνονται.

Τρία άτομα τραυματίστηκαν, ευτυχώς ελαφρά, κατά τη διάρκεια της σεισμικής δόνησης. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων, όπως αναφέρει το τοπικό μέσο ενημέρωσης epiruspost.

Περίπου 30 παλιά σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές, κατέρρευσαν τοίχοι, ενώ από θαύμα σώθηκε ένα ζευγάρι όταν ο εξωτερικός τοίχος του σπιτιού έπεσε δίπλα από το κρεβάτι τους.

Οικοδομές της δεκαετίας του 1970 υπέστησαν σοβαρές ζημιές και κρίνονται ακατοίκητες.

Σοβαρά ζημιές υπέστη το νεκροταφείο στο Κανελάκι, ενώ συνεργεία της Περιφέρειας εργάζονται πυρετωδώς για να αποκαταστήσουν τις ζημιές στο επαρχιακό δίκτυο όπου σημειώθηκαν καταπτώσεις βράχων.

Τι είπε ο Λέκκας στο CNN Greece

Ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), σε δηλώσεις του στο CNN Greece για τον ισχυρό σεισμό των 5,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα κοντά στην Πάργα και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Ηπείρου σημειώνει πως το φαινόμενο είναι ακόμη σε εξέλιξη και παρακολουθείται.

«Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και τις επόμενες ώρες θα έχουμε καλύτερη εικόνα» σημειώνει o κ. Λέκκας και προσθέτει: «Παρακολουθούμε το φαινόμενο και για την ώρα είμαστε επιφυλακτικοί».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ επιβεβαίωσε ότι οι σεισμικές δονήσεις έχουν προκαλέσει αρκετές ζημιές στην περιοχή, συνέστησε ψυχραιμία και υπογράμμισε ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρχει πιο σαφής εικόνα για την εξέλιξη του φαινομένου.

1

Πηγή: epiruspost/Facebook/ Σπύρος Ράπτης

Ο σεισμός

Η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με τη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημειώθηκε στις 02:49.

H αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών δείχνει πως το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν 10 χλμ. και το επίκεντρό της 14 χλμ. ανατολικά -βορειοανατολικά της Πάργας.

Να σημειωθεί πως στις 23:38 το βράδυ της Παρασκευής σημειώθηκε ακόμη μία σεισμική δόνηση στην περιοχή.

Σύμφωνα με την μέτρηση του Γεωδυναμικού είχε ένταση 4.3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 14χλμ βορειοανατολικά της Πάργας ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 17χλμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ