Νέο τροχαίο με αρκούδα στην περιοχή Κλειδί στο Αμύνταιο (pics)
Πηγή: EUROKINISSI/ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ/Φωτογραφία αρχείου

Το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου 2017, σημειώθηκε άλλο ένα τροχαίο ατύχημα με θύμα αρκούδα στο Εθνικό Δίκτυο Φλώρινας-Θεσσαλονίκης, στο ύψος της τοποθεσίας «Κλειδί» Αμυνταίου.

Ο οδηγός του οχήματος όντας καλά στην υγεία του παρέμεινε στο σημείο και κάλεσε την τροχαία, ενώ η άτυχη αρκούδα, περίπου τριών ετών και βάρους 130 κιλών, σκοτώθηκε ακαριαία.

Αμέσως μετά την κλήση του οδηγού, στο σημείο του ατυχήματος έσπευσε η τροχαία για τη διευκόλυνση της κίνησης των υπολοίπων οχημάτων. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και η ΚΑΛΛΙΣΤΩ ενημερώθηκαν από τη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας και έσπευσαν στο σημείο μαζί με εκπρόσωπους του Δασαρχείου Φλώρινας.

ARKOYDA 2

(Πηγή φωτογραφίας eurokinissi.gr/ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ)

Όπως αναφέρει το arcturos.gr, πρόκειται για το 13ο ατύχημα με θύμα αρκούδα που σημειώνεται στον εν λόγω τομέα του τοπικού οδικού δικτύου από το 2003. Το πρόβλημα έχει αναδειχθεί από το 2012 μέσω ερευνητικού προγράμματος του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για την προστασία της καφέ αρκούδας και του οικοσυστήματός της στο πλαίσιο του οποίου τοποθετήθηκαν πινακίδες προειδοποίησης, ειδικοί ανακλαστήρες και υλοποιήθηκε επιστημονική μελέτη με αντικείμενο τη γενετική ροή των αρκούδων στην περιοχή. Επιπλέον είχε πραγματοποιηθεί και σύσκεψη εργασίας με την Εγνατία Α.Ε. με αντικείμενο την αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες στην περιοχή και την καινούρια χάραξη της οδού.

Παρόλο που είναι γνωστό ότι η περιοχή αυτή αποτελεί σημαντικό φυσικό πέρασμα για την άγρια ζωή, το τμήμα αυτό της νέας εθνικής οδού εξακολουθεί να παραμένει αθωράκιστο και πολλοί οδηγοί συνεχίζουν να κινούνται με μεγάλες ταχύτητες, αυξάνοντας τις πιθανότητες ενός δυστυχήματος. Για τον λόγο αυτό η ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ απευθύνουν για μία ακόμη φορά έκκληση για τη λήψη μέτρων που θα περιορίσουν τις πιθανότητες ενός νέου τροχαίου:

-Προς την Τροχαία Φλώρινας και την ΠΕ Φλώρινας για την πρόβλεψη άμεσης εγκατάστασης ενός προσωρινού συστήματος πινακίδων και φωτεινής σηματοδότησης στην συγκεκριμένη περιοχή για την προειδοποίηση των οδηγών για τήρηση ορίου ταχύτητας.

-Προς την Τροχαία Φλώρινας για τακτικό έλεγχο της ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων ή την εγκατάσταση ενός ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου και την επιβολή των κυρώσεων που ορίζει ο νόμος για όσους οδηγούς δεν τηρούν το όριο ταχύτητας.

-Προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής του Κλειδιού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ειδικά κατά τους φθινοπωρινούς μήνες όπου παρατηρείται μεγαλύτερη κινητικότητα από τις αρκούδες, και να τηρούν πάντα το όριο ταχύτητας.

ΑΡΚΟΥΔΑ 1

(Πηγή φωτογραφίας Αρκτούρος)

Διαβάστε επίσης