ΕΛΛΑΔΑ

Το μεσημέρι βγαίνει από τον Κορυδαλλό ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Το μεσημέρι βγαίνει από τον Κορυδαλλό ο Δημήτρης Κουφοντίνας
ΠΑΡΙΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περίπου στις 12:00 το μεσημέρι αναμένεται να περάσει το κατώφλι της εξόδου των φυλακών Κορυδαλλού το ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν, Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος έλαβε για πρώτη φορά άδεια από τις Αρχές ύστερα από το 2002, όταν παραδόθηκε στην αστυνομία.

Η διήμερη άδεια συνοδεύεται από αυστηρούς περιοριστικούς όρους που επιβάλλουν την παρουσία του δύο φορές την ημέρα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του τόπου διαμονής του (Βαρνάβας Αττικής).

Αυτή είναι η πρώτη άδεια που εγκρίθηκε από το συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού ύστερα από αλλεπάλληλες αιτήσεις, στηρίζεται στις προϋποθέσεις που θέτει παλαιός νόμος, ο οποίος ισχύει για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους.

Στις προϋποθέσεις δεν περιλαμβάνεται η βαρύτητα των αδικημάτων που έχει διαπράξει ο κρατούμενος, αλλά η συμπεριφορά του εντός της φυλακής (πειθαρχικά κ.λπ.). Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που συναινεί και ο εισαγγελέας, επόπτης των φυλακών, ο οποίος έχει δικαίωμα να αρνηθεί, ανεξάρτητα από τη στάση των άλλων δυο μελών του συμβουλίου.

Κυβερνητικές πηγές: Ουδεμία σχέση είχε η κυβέρνηση με την άδεια στον Κουφοντίνα

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Κορυδαλλού τίθενται υπέρ της άδειας στον Κουφοντίνα και με ανακοίνωσή τους τονίζουν πως ο καταδικασμένος σε έντεκα φορές ισόβια για τις δολοφονίες της 17Ν, δικαιούται την άδεια.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Το καλοκαίρι ως η εποχή του «όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω» παρήλθε. Προσδοκούμε ότι θα παρέλθει και από την πολιτική ζωή του τόπου και θα σταματήσει επιτέλους η διαφωνία και οι αντιδικίες για τα αυτονόητα. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας πήρε μία άδεια την οποία δικαιούται και είναι βέβαιο ότι αν δεν είχε παραβιάσει την άδειά του ο Χριστόδουλος Ξηρός, θα την είχε πάρει πολύ νωρίτερα. Αλήθεια, ποιο κριτήριο δεν τηρείται για την χορήγηση αυτής της άδειας, όταν το μόνο που είναι εν ισχύ τελικά από όλα όσα είχαν προβλεφθεί κατά την πρώτη ισχύ του θεσμού των αδειών, έχει παραμείνει μόνο ένα και συγκεκριμένα αυτό της «προσδοκίας για καλή χρήση της άδειας».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα μέσα στην φυλακή, πληροί κατά τη γνώμη μας τα κριτήρια χορήγησης της άδειας και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Ακόμα και όταν διαπιστώνουμε ότι μπορεί να αγγίζουν τις αντοχές της κοινωνίας μας.

Dura lex, sed lex

Υ.Γ. : Δεν κάνουν οι καλοί νόμοι καλές κοινωνίες, οι καλές κοινωνίες κάνουν καλούς νόμους».

Ντόρα Μπακογιάννη: Θεωρώ επικίνδυνο τον Κουφοντίνα

Πάντως η απόφαση των Αρχών να παρέχουν την άδεια στον Κουφοντίνα έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, με πρώτο τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, να καταδικάζει την απόφαση.

Στις αντιδράσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και της αδελφής του, Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία είχε χάσει τον σύζυγό της από επίθεση της 17 Νοέμβρη, απάντησε ο γιος του Κουφοντίνα, Έκτορας, τονίζοντας πως «οι μάσκες έπεσαν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ