ΕΛΛΑΔΑ

Κοινωνικό μέρισμα: Πότε θα πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων

Κοινωνικό μέρισμα: Πότε θα πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων
Getty Images/Ideal Images/Vladimir Rys

Οι αιτήσεις για την χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος θα συνεχιστούν έως τις 12 Δεκεμβρίου, ενώ στις 20 με 21 του μηνός, οι φορολογούμενοι των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν θα δουν τα χρήματα να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους.

Το παραπάνω χρονοδιάγραμμα έδωσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Δημήτρης Καρέλας.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στα προβλήματα που διαπιστώνονται στις υποβολές αιτήσεις, τόνισε πως τα λάθη που αφορούν στον ΑΜΚΑ ή οι διορθώσεις που αφορούν στα έτη ασφάλισης, αφορούν στην καταχώρηση λάθος στοιχείων στον ΕΦΚΑ. Για τα λάθη που πιθανώς να προκύψουν από τις φορολογικές δηλώσεις δεν μπορούν να κάνουν κάτι οι δικαιούχοι κατά την υποβολή της αίτησης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Καρέλας παραδέχθηκε πως σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν αδικίες και ενημέρωσε τους πολίτες πως αν κάποιος κάνει κάποιο λάθος στην αίτησή του, τότε μπορεί να την ακυρώσει και να κάνει νέα αίτηση.

Σχετικά με τους φιλοξενούμενους, ο ίδιος τόνισε πως εισέρχονται στην πλατφόρμα με τα δικά τους στοιχεία και στη συνέχεια ειδοποιούνται πως πρέπει το άτομο που τους φιλοξενεί να επιβεβαιώσει την ορθότητα των στοιχείων.

Τέλος, αναφορικά με τους συνταξιούχους άνω των 70 ετών είπε πως δεν απαιτείται να κάνουν αίτηση, καθώς θα λάβουν τα χρήματα με τη σύνταξή τους. Σε περίπτωση, όμως, που επιθυμούν να κάνουν, τότε θα λάβουν τα χρήματα, όπως οι άλλοι δικαιούχοι.

Τα έξι βήματα για την υποβολή του αιτήματος

  • Ο ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr και στο http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/Services/Polites/merisma.html, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxis.
  • Συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων. Η φόρμα θα είναι προσυμπληρωμένη με το φορολογητέο εισόδημα του 2016.

-Όσοι είχαν εισοδήματα το 2016 αλλά ήταν άνεργοι το 2017 θα λάβουν το μέρισμα, καθώς θα τους αφαιρεθεί αντίστοιχο ποσοστό από το εισόδημα του 2016, ανάλογα με τους μήνες που ήταν άνεργοι.

-Το τεκμαρτό εισόδημα είναι εκείνο βάσει του οποίου θα κριθεί αν θα ληφθεί από κάποιον το κοινωνικό μέρισμα και το ύψος αυτού. Με τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος θα δοθεί μικρότερο μέρισμα σε κάποιες ομάδες φορολογούμενων, ενώ δεν υπάρχει μέχρι τώρα σχεδιασμός για να αλλάξει αυτό.

  • Η δήλωση τραπεζικού λογαριασμού και η συμπλήρωση έγκυρου αριθμού IBAN
  • Δήλωση φιλοξενούμενων και συνοικούντων. Οι φιλοξενούμενοι είναι δηλωμένοι στην πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος. Αν, ωστόσο, απαιτηθεί θα ειδοποιηθεί ο φιλοξενούμενος, ώστε να μπει στο Taxis και να δηλώσει ότι συναινεί να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία του
  • Σε αυτό το σημείο, το σύστημα απαντά στο εάν ο ενδιαφερόμενος πληροί τα κριτήρια για να λάβει το κοινωνικό μέρισμα ή όχι.
  • Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δικαιούται το κοινωνικό μέρισμα, τότε θα πρέπει να κάνει αποδοχή του μερίσματος, ώστε αυτό να πιστωθεί στον λογαριασμό του. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος παραλείψει αυτό το βήμα τότε δεν θα λάβει το μέρισμα, ακόμη και αν θα έπρεπε να το λάβει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ