ΕΛΛΑΔΑ

Σαρώνει το κύμα της κακοκαιρίας: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Αγρίνιο και Μεσολόγγι (pics&vid)

Σαρώνει το κύμα της κακοκαιρίας: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Αγρίνιο και Μεσολόγγι (pics&vid)
EUROKINISSI

Την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας των δήμων Αγρινίου και Μεσολογγίου αποφάσισε το συντονιστικό όργανο που συνεδρίασε το Σάββατο, στο Μεσολόγγι, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Επίσης, αποφασίσθηκε να οριστούν επιτροπές από τους δήμους και την περιφερειακή ενότητα για αυτοψίες σε πληγείσες κατοικίες, υποδομές και επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, στην περιοχή του Αγρινίου, έχει πλημμυρίσει μεγάλος αριθμός υπογείων σπιτιών, καταστημάτων και επιχειρήσεων, ενώ μεγάλα προβλήματα από τις πλημμύρες καταγράφονται στις κοινότητες Ζευγαράκι, Καινούργιο, Κυρά Βγένα και Παραβόλα.

Επίσης, οι κάτοικοι προσπαθούσαν συνεχώς να απομακρύνουν λάσπες, νερά και φερτά υλικά, ενώ μηχανήματα του δήμου, της περιφέρειας και ιδιωτών προχωρούσαν σε διανοίξεις δρόμων, μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Παράλληλα συνεργεία εργάζονταν, προκειμένου να αποκαταστήσουν όπου υπήρχαν προβλήματα με την υδροδότηση.

Στο μεταξύ, εκτεταμένες είναι, σύμφωνα με τον απολογισμό του δήμου Μεσολογγίου, οι καταστροφές που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις περιοχές του Αιτωλικού, του Χρυσοβεργίου, των Φραγκουλέικων και των Οινιαδών, κυρίως την περιοχή του Νεοχωρίου.

Ειδικότερα, έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές σε οδικό δίκτυο, υποδομές, κατοικίες, αποθήκες, ποιμνιοστάσια και καλλιέργειες, ενώ σοβαρά προβλήματα καταγράφονται, λόγω της συνεχιζόμενης έντονης βροχόπτωσης, στο Ευηνοχώρι και σε ορεινές κοινότητες, όπως τα Ελληνικά, Μούσουρα, Ρέτσινα, Κουδούνι, 'Αγιος Γεώργιος και Κουτσοχέρι.

Τα μηχανήματα του δήμου καταβάλλουν προσπάθειες διάνοιξης κοινοτικών δρόμων των τοπικών κοινοτήτων Χρυσοβεργίου, Χαλίκι, Μαγούλες και Σταμνάς, προκειμένου ν' αποκατασταθεί η πρόσβαση των κατοίκων προς τα σπίτια τους ή τους αγροτικούς και αποθηκευτικούς χώρους που έχουν υποστεί ζημιές.

Παράλληλα, οι τεχνικές υπηρεσίες της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης αποχέτευσης αποκαθιστούν το δίκτυο υδροδότησης στους οικισμούς Μαγούλες και Χαλίκι, ενώ τα προβλήματα στην ύδρευση συνεχίζονται στην κοινότητα των Φραγκουλέικων, καθώς οι κατολισθήσεις στην παλαιά εθνική οδό, στο ύψος του φαραγγιού της Κλεισούρας, και η υποχώρηση του οδοστρώματος, δεν επιτρέπουν την διέλευση των μηχανημάτων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Αστυνομία, κλειστή θα παραμείνει μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου η νέα εθνική οδός Αντιρρίου-Ιωαννίνων, από τη διασταύρωση Αγγελοκάστρου, έως το κόμβο Συκιάς, λόγω της καθίζησης που υπέστη το οδόστρωμα από την έντονη βροχόπτωση.

Η κυκλοφορία των οχημάτων θα εκτρέπεται, είτε μέσω της Ιόνιας Οδού, είτε μέσω του παράπλευρου επαρχιακού οδικού δικτύου, ανάλογα με τον προορισμό των οχημάτων.

Επίσης, κλειστή είναι στο 10ο χιλιόμετρο η επαρχιακή οδός Χάνι Μπάγια προς Μάστρο και κυκλοφορία γίνεται μέσω παρακαμπτήριας οδού.

Ακόμη, κλειστή είναι στο έκτο χιλιόμετρο η επαρχιακή οδός Παραβόλα - Καλλιθέα - Προυσού και η κυκλοφορία γίνεται μέσω Θέρμου - Λευκού, ενώ κλειστή είναι και η επαρχιακή οδός Καλλιθέα -Λαμπίρι έως τα όρια του νομού, όπως επίσης και η οδός Φραγκουλέικα - Ελληνικά.

Την ίδια ώρα, πυρετωδώς εργάζονται τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου και των δήμων προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές, που τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ οι κάτοικοι στο Λούρο της Πρέβεζας, μετρούν τις πληγές που άφησε πίσω της, η υπερχείλιση του ποταμού.

Περισσότερα από 30 σπίτια στον Λούρο και 7 επιχειρήσεις υπέστησαν σοβαρές ζημιές, όταν στις 01:00, τα ξημερώματα τα ορμητικά νερά ενός χειμάρρου μπήκαν στα σπίτια και κινδύνευσαν ζωές.

Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε 10 άτομα, ενώ έως αυτή την ώρα κάνει αντλήσεις υδάτων από υπόγεια σπιτιών. Οι κάτοικοι, σε απόγνωση, βλέπουν τις περιουσίες τους μέσα στα λασπόνερα και επιρρίπτουν ευθύνες σε δημοτικές αρχές του παρελθόντος καταγγέλλοντας ότι μπάζωσαν φρεάτια και ρέματα για να κάνουν δρόμους.

Στη θέση Πλατανάκια Τερόβου, τα νερά του Λούρου ποταμού, παρέσυραν μια σιδερένια γέφυρα και κόπηκε η πρόσβαση προς τα σπίτια 3 οικογενειών.

Στην Κόνιτσα, όπου κατέρρευσε το οδόστρωμα προς την Λαγκάδα Μαστοροχωρίων λόγο υπερχείλισης του Σαραντάπορου, μετά από προσπάθειες της Πολιτικής Προστασίας δόθηκε μια προσωρινή λύση.

Κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων σημειώνονται σε περιοχές του Ζαγορίου και των Τζουμέρκων και έως αυτήν την ώρα, γίνονται προσπάθειες για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία.

Παράλληλα, στο χωριό Άνω Ράχη κατέρρευσε τμήμα βουνού με αποτέλεσμα βράχια και πέτρες να δημιουργήσουν προβλήματα στον οικισμό και στην κυκλοφορία. Eπίσης, καταπλακώθηκε και ένα αυτοκίνητο.

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κόνιτσας, Ανδρέας Παπασπύρου, έχει καταρρεύσει το οδόστρωμα, προς την Λαγκάδα Μαστοροχωρίων, καθώς υπερχείλισε ο Σαραντάπορος και παρέσυρε το δρόμο.

Επίσης, υπερχείλισε ο Αώος με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι καλλιέργειες στον κάμπο της Κόνιτσας και να κοπούν οι αγωγοί του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της Κόνιτσας.

epirus post


Πηγή: Εpirus Post

Η ύδρευση της κωμόπολης είναι ανεπαρκής γιατί γίνεται από αντλιοστάσιο.

Προβλήματα καταγράφονται σε όλο το οδικό δίκτυο, όπου σημειώνονται κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων, ενώ συνεργεία του δήμου και της Πολιτικής Προστασίας, εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Στην 'Αρτα, κατολίσθηση στην επαρχιακή οδό Αμπελιός - Αμμότοπου, στο ύψος της γέφυρας κάτω από την Ιόνια οδό, έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριο οδό μέσω Καμπής.

preb2R


Πηγή: (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ)

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και στα Τρίκαλα, καθώς φουσκώνει επικίνδυνα τις τελευταίες ώρες ο Πηνειός ποταμός.

Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr, η έντονη βροχόπτωση του τελευταίου 24ωρου δημιουργεί προβλήματα στο ποτάμιο σύστημα.

Capture
trikala

(Φωτογραφίες: trikalavoice.gr)

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Προβλήματα παρατηρούνται και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ.

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων, ενώ τα συμβατικά εκτελούν πλόες κατά την κρίση του πλοιάρχου. Απαγορευτικό απόπλου είναι σε ισχύ στα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου. Κλειστό, επίσης, είναι το πορθμείο Αγ.Μαρίνα Νέα Στύρα.

Στη Βόρεια Ελλάδα δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις γραμμές Καβάλα-Πρίνος και Κεραμωτή-Θάσος.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν από διάφορα λιμάνια της χώρας καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων.

Σαρωτική κακοκαιρία στην Κέρκυρα

Σαρωτική είναι η κακοκαιρία που πλήττει το τελευταίο εικοσιτετράωρο και την Κέρκυρα, με καταρρακτώδεις βροχές και δυνατούς ανέμους που ξεπερνούν ακόμη και τα 8 μποφόρ, ενώ από την Πέμπτη έχει εκδοθεί απαγορευτικό απόπλου για τα πλοία ανοιχτού τύπου, προς Ηγουμενίτσα και Παξούς.

Στη νότια Κέρκυρα, στη Λευκίμμη, γυναίκα οδηγός παρασύρθηκε αργά το απόγευμα από χείμαρρο που έπληξε τους κεντρικούς δρόμους της Λευκίμμης, ενώ σώθηκε από πολίτες, που, σύμφωνα με πληροφορίες, έσπευσαν την τελευταία στιγμή και αψηφώντας τους κινδύνους, κατάφεραν να την απεγκλωβίσουν από το αυτοκίνητο.

Στην περιοχή έσπευσε και η Πυροσβεστική, που μέχρι αυτή την ώρα έχει προβεί σε δεκάδες κοπές δέντρων, ενώ ΙΧ όχημα που ήταν σταθμευμένο σε δρόμο, στην περιοχή της Γαρίτσας, μέσα στην πόλη της Κέρκυρας, υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές όταν καταπλακώθηκε από δέντρο που έσπασε από τους δυνατούς ανέμους, μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και την Κυριακή, ενώ τον κώδωνα του κινδύνου κρούει από χθες η Πολιτική Προστασία της Κέρκυρας, ενημερώνοντας τους πολίτες για την επικινδυνότητα λόγω των καιρικών συνθηκών.

Σε επιφυλακή ο Έβρος

Σε επιφυλακή βρίσκεται και η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Έβρου, μετά τη ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, σύμφωνα με την οποία, θα εισέλθουν από τη γείτονα μεγάλες ποσότητες νερού στους ποταμούς Έβρο, 'Αρδα και Τούντζα.

Ειδικότερα στον ποταμό Έβρο αναμένεται να εισέλθουν πάνω από 658 κυβικά μέτρα (κ.μ.)/δλτ, από τις 3 έως τις 5 Δεκεμβρίου, στον ποταμό 'Αρδα άνω των 300 κ.μ./δλτ, από την 1η έως και την 3η Δεκέμβρη και στον ποταμό Τούντζα πάνω από 63 κ.μ. /δλτ, από τις 3 έως τις 5 Δεκεμβρίου.

«Εφόσον ισχύουν οι ποσότητες νερού που δίνει η βουλγαρική πλευρά και δεδομένου ότι ο ποταμός Έβρος από τα 1000 κ.μ/δλτ και μετά δημιουργεί πλημμυρικά φαινόμενα, οι προαναφερθείσες ποσότητες προστιθέμενες στα νερά των δικών μας λεκανών απορροής δύνανται να ξεπεράσουν τα 1000 κ.μ./δλτ και εφόσον αυτό συμβεί θα αντιμετωπίσουμε πλημμυρικά φαινόμενα. Ουσιαστικά πρόκειται για υπερχείλιση και προφανώς η Βουλγαρία έχει γεμάτα τα φράγματά της», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ, Κώστας Χουβαρδάς.
Επισημαίνει πως «δεν αρκεί η ρηματική διακοίνωση. Το μεγάλο θέμα είναι να έχουμε άμεση ενημέρωση. Πρέπει να υπάρχει διαλειτουργικότητα υπηρεσιών και στα τρία κράτη (Ελλάδα-Τουρκία-Βουλγαρία) και τα δεδομένα να είναι ανοιχτά και να ξέρουμε και την πληρότητα φράγματος και τις παροχές και τις στάθμες, ώστε να λειτουργεί σωστά η έγκαιρη προειδοποίηση.Το σωστό θα ήταν και τα τρία κράτη να συμμορφωθούν μ' ένα κοινό πρότυπο δεδομένων ώστε να έχουμε τις έγκαιρες προειδοποιήσεις. Κάποια δεδομένα δίδονται και είναι προσβάσιμα σε όλους, το θέμα είναι με τι μορφή παρέχονται και επίσης δεν δίδεται η πληρότητα των φραγμάτων που είναι ένα σημαντικό στοιχείο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος ο κ. Χουβαρδάς υπογραμμίζει πως «δεν πρέπει αυτά τα θέματα να τα βλέπουμε αυτόνομα αλλά πρέπει να βλέπουμε το ποτάμι ολιστικά, γιατί ο συνδυασμός των ροών που έρχονται μπορεί να δημιουργήσει πλημμύρα», συμπληρώνοντας πως και στη δική μας πλευρά υπάρχει η ανάγκη ολιστικής αντιμετώπισης, «πρέπει να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, πέραν των σχεδίων της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων. Για παράδειγμα όπου μπαίνουν πόρτες αυτές να ανοίγουν με αυτοματοποιημένο τρόπο ώστε να διευθετηθεί η πλημμύρα και να είναι προαποφασισμένα τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο ποτάμι».

Σημειώνεται πως ήδη έχουν δοθεί οδηγίες προς τους δημάρχους του Νομού για άμεση ενημέρωση των πολιτών να μην πλησιάζουν τους ποταμούς Έβρο και 'Αρδα και τα αναχώματα αυτών, καθώς χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνες περιοχές, καθώς και για την έγκαιρη απομάκρυνση μηχανημάτων και εργαλείων από τις επικίνδυνες περιοχές.

Φόβος υπερχείλισης του ποταμού Αλιάκμονα

Κλειστός παραμένει από το βράδυ της Παρασκευής και ο επαρχιακός δρόμος Μεσοποταμία – Χιλιόδενδρο, στην Καστοριά, από φόβο υπερχείλισης του ποταμού Αλιάκμονα, στο συγκεκριμένο σημείο.

Το ρέμα που διέρχεται στην περιοχή «φούσκωσε» από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών και οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ