ΕΛΛΑΔΑ

Επίσκεψη Ερντογάν: Τούρκοι κομάντος στην Αθήνα που έχει μετατραπεί σε «φρούριο»

Επίσκεψη Ερντογάν: Τούρκοι κομάντος στην Αθήνα που έχει μετατραπεί σε «φρούριο»
REUTERS/Alexandros Avramidis

Η αντίστροφη μέτρηση για την άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα έχει ξεκινήσει, με την ελληνική πρωτεύουσα να μετατρέπεται σε «φρούριο», για να υποδεχθεί τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος έρχεται συνοδευόμενος από έναν μικρό «στρατό».

Ήδη, από την αρχή της εβδομάδας, βρίσκονται στην Αθήνα, αλλά και στην Κομοτηνή, Τούρκοι αστυνομικοί, μέλη της προσωπικής φρουράς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ενημερώθηκαν από τους Έλληνες συναδέλφους τους για τον σχεδιασμό των αυστηρών μέτρων ασφαλείας και το «δίχτυ» που θα απλωθεί γύρω από τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας, από την πρώτη στιγμή που θα πατήσει το πόδι του σε ελληνικό έδαφος.

Στην επίσκεψή του στην Αθήνα ο Ερντογάν θα συνοδεύεται από 200 αστυνομικούς, κομάντος και πράκτορες της ΜΙΤ, ενώ περίπου 10 θωρακισμένα αυτοκίνητα, στα οποία θα επιβαίνουν οι αστυνομικοί της προσωπικής ασφάλειάς του, θα αποτελούν την αυτοκινητοπομπή του.

2637584 1

Το αεροσκάφος που θα μεταφέρει τον Τούρκο πρόεδρο αναμένεται να προσγειωθεί στις 10:30 το πρωί της Πέμπτης στον εθνικό αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα ο κ. Ερντογάν θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και ακολούθως θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει η επίσημη υποδοχή του από τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο, πριν την κατ ιδίαν συνάντησή τους και τις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.


Πηγή: (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ/φωτογραφία αρχείου)

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ θα ακολουθήσουν και διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα παραθέσει επίσημο δείπνο στον Τούρκο ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ανησυχίες και προσδοκίες από την επίσκεψη Ερντογάν (aud)

Αν και οι μετακινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα περιορίζονται στο «τρίγωνο» Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη-Προεδρικό Μέγαρο-Μέγαρο Μαξίμου, ο σχεδιασμός των Αρχών για την ασφάλειά του προβλέπει τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας γύρω από το κέντρο της Αθήνας. Καθ΄όλο το διάστημα της παραμονής του στην Αθήνα, ΕΚΑΜ, αντιτρομοκρατική, και ελικόπτερο της ΕΛΑΣ θα ακολουθούν ακόμη και την «ανάσα» του, ενώ πάνοπλοι αστυνομικοί σε ταράτσες θα έχουν γενική εικόνα της κατάστασης και θα ενημερώνουν το κέντρο επιχειρήσεων.

«Φρούριο» θα θυμίζει και το ξενοδοχείο στο οποίο θα καταλύσει ο Τούρκος πρόεδρος και ή σύζυγός του, Εμινέ, η οποία θα τον συνοδεύει σε αυτό το ταξίδι.

Το βέβαιο είναι ότι το κέντρο της πόλης θα είναι σχεδόν απαγορευτικό για τους πολίτες, όσο ο πρόεδρος της Τουρκίας θα βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ τροποποιήσεις θα γίνονται και στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς, σύμφωνα με τις υποδείξεις της τροχαίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ