ΕΛΛΑΔΑ

Ουρές χιλιομέτρων και ταλαιπωρία στις εθνικές οδούς λόγω της χιονόπτωσης (pics&vids)

Ουρές χιλιομέτρων και ταλαιπωρία στις εθνικές οδούς λόγω της χιονόπτωσης (pics&vids)
Χιόνια στην Ορεινή Αργολίδα AΠΕ-ΜΠΕ / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Δεκάδες προβλήματα, ουρές χιλιομέτρων σε εθνικές οδούς και μεγάλη ταλαιπωρία για τους ταξιδιώτες των Χριστουγέννων «έφερε» μαζί του ο χιονιάς που σαρώνει τη χώρα.

Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, όπου οι οδηγοί βρέθηκαν επί ώρα εγκλωβισμένoi σε ουρά που έφτανε τα 15 χιλιόμετρα.

Ειδικά στο ρεύμα προς Λαμία, στο ύψος του Ακραίφνιου, τα οχήματα από αργά το μεσημέρι της Παρασκευής (22/12/2017) είναι σχεδόν ακινητοποιήμενα.

Αν και τα περισσότερα αυτοκίνητα που είχαν «διπλώσει» απομακρύνθηκαν, δυστυχώς τα μηχανήματα δεν είχαν πρόσβαση να περάσουν ώστε να καθαρίσουν το οδόστρωμα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς προβλήματα με νέα ντεραπαρίσματα, όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα Lamiareport.

Από τις 3:00' το μεσημέρι η Δ/νση Αστυνομίας Φθιώτιδας εξέδωσε απαγορευτικό για την κυκλοφορία φορτηγών στην εθνική οδό. Το απαγορευτικό ισχύει και για τα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, στο Μαρτίνο Φθιώτιδας, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, «διπλώσε» μία νταλίκα, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται με μεγάλη δυσκολία, καθώς είχε δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα.

Επίσης, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, λίγο μετά τα διόδια της Τραγάνας, είχε ντελαπάρει ένα λεωφορείο, με αποτέλεσμα να σημειωθούν σοβαρές καθυστερήσεις.

Σοβαρά προβλήματα στα Καλάβρυτα

Απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια, το λεωφορείο, τα ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα και τα φορτηγά που είχαν ακινητοποιηθεί νωρίτερα στην περιοχή της Πούντας Καλαβρύτων.

Ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Γυφτάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι λόγω της χιονόπτωσης στο δρόμο που συνδέει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα, μέσω του Μεγάλου Σπηλαίου, ακινητοποιούνται για λίγη ώρα αυτοκίνητα, μέχρι να φθάσει το εκχιονιστικό μηχάνημα, να καθαρίσει το οδόστρωμα και να το ακολουθήσουν με ασφάλεια μέχρι τον προορισμό τους.

Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, ο Νίκος Γυφτάκης δήλωσε, ότι επικρατεί πυκνή χιονόπτωση και τα μηχανήματα επιχειρούν συνεχώς, ώστε να μείνουν ανοικτοί οι δρόμοι από Πούντα προς Καλάβρυτα και από Χαλανδρίτσα προς Καλάβρυτα.

Επίσης ανέφερε, ότι:

Όλο το προσωπικό είναι επί ποδός, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες, πέρα από την όποια, ενδεχομένως, καθυστέρηση που σημειώνεται και η οποία είναι δικαιολογημένη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Αστυνομία, απαγορεύθηκε μέχρι τις 10:00 αύριο το πρωί, η κυκλοφορία όλων των βαρέων οχημάτων, με μικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων και στις δύο κατευθύνσεις της επαρχιακής οδού Διακοπτού-Καλαβρύτων μέσω Μεγάλου Σπηλαίου, ενώ η κίνηση των επιβατηγών αυτοκινήτων θα επιτρέπεται μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Αστυνομία, απαραίτητη είναι η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων στις εξής εθνικές και επαρχιακές οδούς της Αχαΐας:

*Καλαβρύτων - Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου.

*Καλαβρύτων - Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας.

*Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου.

*Καλαβρύτων - Αιγίου, μέσω Πτέρης.

*Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Λουσών.

*Κλειτορίας - Αροανίας, έως και Ψωφίδα.

*Κλειτορίας - Γκούρας, μέσω Λυκουρίας.

*Ακράτας - Ζαρούχλας, από το 16ο χιλιόμετρο και άνω.

*Ακράτας - Περιστέρας, από το 16ο χιλιόμετρο και άνω.

*Αιγείρας - Περιθωρίου, από το 15ο χιλιόμετρο και άνω.

*Στην δημοτική Μίχα - Κομπηγαδίου - Δεμεστίχων - Λεοντίου - Ρακίτας.

Στην Αιτωλοακαρνανία, τα προβλήματα, λόγω του χιονιού, εντοπίζονται στις ορεινές περιοχές, αφού είναι αναγκαία η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων για τις μετακινήσεις στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας -Προυσσού, από το 11ο χιλιόμετρο, έως τα όρια του νομού Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και στις επαρχιακές οδούς Ναυπάκτου - Πλατάνου, από το ύψος του Παλαιοπύργου και Ναυπάκτου - Άνω Χώρας, από το ύψος της Ρέρεσης.

4327919

EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στην Αττική

Η τροχαία προχώρησε και σε διακοπές κυκλοφορίας στην Αττική, λόγω των χιονοπτώσεων. Σύμφωνα με την Αστυνομία, λίγο μετά τις 20:00 διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην Περιφερειακή Οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης από το ύψος της Aνατολής έως το ύψος της περιοχής του Διονύσου.

Νωρίτερα είχε σταματήσει η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λ. Διονύσου από το ύψος του γηπέδου Διόνυσος έως το ύψος του Αγίου Πέτρου ενώ έχει απαγορευτεί η κίνηση των οχημάτων και στο τμήμα της οδού από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Πεντέλης, μέχρι τον Άγιο Πέτρο.

Παράλληλα, η κίνηση των οχημάτων στη Λ. Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ γίνεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Προβλήματα στα αεροπορικά δρομολόγια

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έφεραν αλλαγές στις πτήσεις από και προς Χανιά και όχι μόνο. Η πτήση 334 της Olympic Air από Αθήνα επρόκειτο να φτάσει στα Χανιά στις 14.10 το μεσημέρι, αναγκάστηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών να αλλάξει προορισμό και να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Από εκεί οι επιβάτες με λεωφορείο μεταφέρθηκαν στα Χανιά.

Η προσγείωση του αεροπλάνου στο Ηράκλειο είχε ως αποτέλεσμα η επόμενη προγραμματισμένη πτήση 335 με το ίδιο αεροσκάφος από Χανιά για Αθήνα να μην πραγματοποιηθεί.

Για την εκτέλεση του δρομολογίου θα σταλεί από την Αθήνα άλλο αεροσκάφος άδειο προκειμένου να παραλάβει τους επιβάτες από τα Χανιά των οποίων η πτήση ακυρώθηκε και να τους μεταφέρει Αθήνα. Αυτή η πτήση με αριθμό 339 αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο Χανίων στις 21.10 και να απογειωθεί στις 22.20.

Οι πτήσεις 336 και 337 της Olympic Air εκτελέστηκαν κανονικά καθώς κατά την προγραμματισμένη ώρα εκτέλεσής τους οι καιρικές συνθήκες επέτρεπαν την απογείωση και προσγείωση.

Ωστόσο, αλλαγή δρομολογίου έγινε και για ένα αεροσκάφος της Tarom Romanian Air Transport που επρόκειτο να προσγειωθεί στο Ελ. Βενιζέλος της Αθήνας, ωστόσο λόγω καιρικών συνθηκών αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» των Χανίων.

Στα «λευκά» η Φθιώτιδα

Στην περιοχή της Φθιώτιδας η χιονόπτωση δεν έχει σταματήσει λεπτό, ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ένταση του φαινομένου από το μεσημέρι στη Λαμία.

Ο Δήμος Λαμιέων είναι σε πλήρη επιφυλακή για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και έχει διαθέσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για τον καθαρισμό των δρόμων και τη ρίψη άλατος.

Παράλληλα, έχει προειδοποιήσει τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών μέσων, τα σχολεία στη Λαμία θα είναι ανοιχτά, ενώ δεν θα ανοίξουν αυτά στην Υπάτη.

Παγωμένοι δρόμοι στα Τρίκαλα – Χιονόπτωση στη Καρδίτσα

Πυκνή είναι η χιονόπτωση και στα Τρίκαλα, με πολλούς δρόμους να έχουν παγώσει, δημιουργώντας προβλήματα στους οδηγούς.

Περίπου 8 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα στα Βανακούλια οι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε παγοδρόμια.

Έντονα είναι και τα φαινόμενα στην Καρδίτσα, με την πόλη να έχει ντυθεί στα «λευκά».

Έντονη χιονόπτωση στο νομό Κορινθίας

Έντονη είναι η χιονόπτωση στη Νεμέα του νομού Κορινθίας. Στους δρόμους των ορεινών περιοχών κυκλοφορεί μόνο ένα περιπολικό της αστυνομίας, καθώς το χιόνι έχει φτάσει τα 20 εκατοστά.

Στην Καστανιά της ορεινής Κορινθίας το χιόνι ξεπερνά του 50 πόντους.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στις παρακάτω εθνικές και επαρχιακές οδούς της Κορινθίας:

*Ξυλοκάστρου-Τρικάλων, από το 20ο χιλιόμετρο και άνω.

*Τρικάλων-Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.

*Δερβενίου - Γκούρας, από το 20ο χιλιόμετρο και άνω.

*Γκούρας - Κιάτου, από το 1ο έως το 18ο χιλιόμετρο.

*Γκούρας - Σαραντάπηχου, έως το 18ο χιλιόμετρο.

* Γκούρας - Λυκούριας, από το 1ο έως 18ο χιλιόμετρο.

*Κιάτου - Γκούρας, από το 13ο χιλιόμετρο και άνω.

*Δάφνης - Καστρακίου - Μποζικάς - Τιτάνης, από το 1ο, έως το 130 χιλιόμετρο.

*Γαλατά - Ψαριού, από το 2ο, έως το 9ο χιλιόμετρο.

kori

Η εικόνα στη Νεμέα/Πηγή: Korinthostv.gr

Στην Αρκαδία, αναγκαία είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις εθνικές οδούς:

*Τρίπολης -Πύργου, από το 35ο, έως το 60ο χιλιόμετρο.

*Τρίπολης - Σπάρτης, από το 10ο, έως το 23ο χιλιόμετρο

*Τρίπολης- Άστρους, από το 12ο, έως το 17ο χιλιόμετρο

*Τρίπολης- Λεβιδίου- Νεμέας, από το 29ο, έως το 35ο χιλιόμετρο.

*Πατρών - Τρίπολης, από το 124ο, έως το 134ο χιλιόμετρο.

Επίσης, στην παλαιά εθνική οδό Άργους- Τρίπολης, από το 58ο, έως το 56ο χιλιόμετρο, καθώς και στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινού επαρχιακού - δασικού οδικού δικτύου της Αρκαδίας.

Παγωμένη η Ήπειρος

Σε συναγερμό είναι και οι Αρχές της Ηπείρου καθώς αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα. Από το πρωί της Πέμπτης το είχε στρώσει στην οροσειρά της Πίνδου. Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στα Ιωάννινα και το Μέτσοβο.

Μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου συνεχίζουν τις ρίψεις αλατιού στους δρόμους του Μετσόβου και της Κόνιτσας για να προληφθούν τα όποια προβλήματα.

Προειδοποιήσεις και για την Κρήτη

Προειδοποιήσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα υπάρχουν και για την Κρήτη την Παρασκευή. Η ΕΜΥ έχει προβλέψει πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης (κυρίως στα δυτικά).

Λόγου αυτού οι οδηγοί παρακαλούνται να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί για τις μετακινήσεις τους, να ακολουθούν τις εντολές της τροχαίας και να αποφεύγουν τις περιοχές όπου σημειώνονται πυκνές χιονοπτώσεις.

Συμβουλές για μετακινήσεις σε περίπτωση κακοκαιρίας

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, συμβουλεύει τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν κυρίως σε ορεινές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας:

Σε περίπτωση που μετακινηθείτε εκτός πόλεως:

• φροντίστε, πριν ξεκινήσετε, να ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου,
• προγραμματίστε το ταξίδι σας, έτσι ώστε να μη συμπέσει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων,
• ελέγξτε την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου σας,
• βεβαιωθείτε ότι το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας είναι γεμάτο καύσιμα,
• φροντίστε να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες,
• φροντίστε να έχετε μαζί σας κουτί πρώτων βοηθειών.

Σε περίπτωση που αποκλειστείτε:
• παραμείνετε στο αυτοκίνητό σας και φροντίστε να ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα.
• τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για τον ευκολότερο εντοπισμό σας από τις διασωστικές ομάδες.
• εξοπλισμός όπως αδιάβροχα, ομπρέλες, σφυρίχτρα, γαλότσες, φακός, κουβέρτες, νερό, πρόχειρο φαγητό, σταφίδες, σοκολάτες μπορεί να φανεί χρήσιμος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ