Χάκερς μπλόκαραν λογαριασμούς σε τράπεζες
Χωρίς πανικό και με οργανωμένη στρατηγική διαχείρισης... ηλεκτρονικών κρίσεων αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες την απειλή «κυβερνοεπίθεσης» μετά το «χτύπημα» της περασμένης Πέμπτης όπου χάκερς «βομβάρδισαν» τα ηλεκτρονικά συστήματα τριών τραπεζών με χιλιάδες ερωτήματα ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να τα μπλοκάρουν πρόσκαιρα.
Οι διευθύνσεις ηλεκτρονικής ασφάλειάς τους, σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και άλλες υπηρεσίες, «αντέκρουσαν» τις επιθέσεις, οι οποίες δεν έχουν στόχο να πάρουν στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, πελατών ή προσωπικών δεδομένων, ώστε να κάνουν μεταφορές χρημάτων, αλλά κάνουν πολλαπλά χτυπήματα για να «κατεβάσουν» τις υπηρεσίες e-banking.
Τραπεζικές πηγές σχολίαζαν στο CNN Greece ότι επρόκειτο για μια συντονισμένη «επίθεση» υπερφόρτωσης των συστημάτων, την οποία χαρακτήρισαν «αντιμετωπίσιμη». Στόχος της ομάδα χάκερς -η οποία φέρει το όνομα Armanda Collecting- ήταν τα συστήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών των τραπεζών, με τους κυβερνοπειρατές να απειλούν ότι θα τα «ρίξουν», εάν δεν λάβουν λύτρα, τα οποία ζητούσαν να είναι σε μορφή bitcoins.
Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, επικαλούμενο ανώτατο αξιωματικό της ΕΛΑΣ, τα ποσά δεν ήταν μεγάλα, αλλά τελικά οι δράστες δεν κατάφεραν να πάρουν τα λύτρα, ούτε και προκαλέσουν ζημιά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς λειτούργησαν τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας που διαθέτουν οι τράπεζες.
Το θέμα της εισβολής των χάκερς συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, με την συμμετοχή των αρμόδιων φορέων, ενώ ακόμη μία σύσκεψη για τον ίδιο λόγο πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο.
ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΛΗΞΕΙ Η ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ: Ισλαμαμπάντ «ώρα μηδέν»: ΗΠΑ και Ιράν ψάχνουν για μια συμφωνία που θα αποτρέψει το χάος
23:56
Γερμανίδα δημοσιογράφος που αγνοείται από τον Ιανουάριο εντοπίστηκε σε φυλακή στο Χαλέπι
23:46
Από ισόβια έως θανατική ποινή αντιμετωπίζει ο ράπερ D4vd για τον φόνο 14χρονης
23:35
Πάνω από 2.300 οι νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο
23:22