ΕΛΛΑΔΑ

Συλλαλητήριο Αθήνα: «Να μην συμφωνήσουμε στην παραχάραξη της ιστορίας» είπε ο Μ. Θεοδωράκης

Συλλαλητήριο Αθήνα: «Να μην συμφωνήσουμε στην παραχάραξη της ιστορίας» είπε ο Μ. Θεοδωράκης
CNN Greece/Λευτέρης Παρτσάλης

«Μηνύματα» εντός και εκτός της χώρας έστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος έφτασε το μεσημέρι στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους.

Ο γνωστός μουσουργός, ο οποίος χτες έπεσε θύμα αντιεξουσιαστών που βανδάλισαν το σπίτι του, ξεκίνησε την ομιλία του καταγγέλλοντας την επίθεση αυτή και εξαπολύοντας «πυρά» κατά της κυβέρνησης.

«Οι πατριώτες που μας κυβερνούν και τα βαποράκια τους οι αριστεριστές έριξαν μπογιές για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε εσένα κυρίαρχε λαέ» είπε ο Μίκης Θεοδωράκης, και συνέχισε: «Σε μια δύσκολη για την πατρίδα μας ώρα, όπου μαύρα σύννεφα συσσωρεύονται, εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις νέες προκλήσεις».

Συμπλήρωσε δε, ότι τα Σκόπια «με όχημα το όνομα Μακεδονία και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας, επιδιώκουν την επέκταση των συνόρων τους εις βάρος των δικών μας, για τη δημιουργία της λεγόμενης Μακεδονίας του Αιγαίου». Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της ιστορίας».

«Τότε γινόμαστε συνένοχοι με τις δυνάμεις που στοχεύουν ανοιχτά κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας. Τότε τι μπορεί να γίνει; Πρέπει να παραδεχτούμε τα λάθη και τις ευθύνες μας απέναντι στον ελληνικό λαό» είπε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε δε, ότι «η μόνη λύση είναι να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στον εθνικό τους μύθο και εμείς να παραμένουμε πιστοί και ανένδοτοι στην ελληνικότητα της Μακεδονίας».

Ανέφερε, επίσης, ότι οι πολίτες της χώρας οφείλουν να επαγρυπνούν για την «εδαφική ακεραιότητα της χώρας». «Εάν υποχωρήσουμε αυτή τη στιγμή από τη θέση μας για το όνομα είναι σαν να ανοίγουμε διάπλατα τα σύνορα της χώρας μας. Οφείλουμε να επαγρυπνούμε για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας» ανέφερε ο ίδιος.

«Απευθύνουμε έκκληση στους βουλευτές, που έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν δημοψήφισμα, να προκαλέσουν τη σχετική συζήτηση στη Βουλή και να κινητοποιήσουν αυτό το εθνικής σημασίας ζήτημα», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στο συλλαλήτήριο για τη Μακεδονία ο Μίκης Θεοδωράκης, προσθέτοντρας ότι «μόνο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να δώσουμε ή να μην δώσουμε το δικαίωμα στους Σκοπιανούς, να οικειοποιούνται στο μέλλον μέσω του ονόματος Μακεδονία, ένα αναπόσπαστο τμήμα του ελληνισμού» συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωράκης.

"Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ενωμένοι"

Ο Μίκης Θεοδωράκης έστειλε και ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό. «Σε όλη μου τη ζωή αγωνίστηκα για την ενότητατου ελληνικού λαού. Και αυτό το μεγάλο πρόβλημα θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι, σαν μια γροθιά. Πιστεύω απόλυτα ότι είμαστε ενωμένοι. Γιατί ανεξάρτητα από τις όποιες διαφωνίες μας είμαστε όλοι πατριώτες» είπε ο κ. Θεοδωράκης, και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Η Μακεδονία είναι μία και ήταν, είναι και θα είναι πάντα ελληνική»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ