ΕΛΛΑΔΑ

Πτώση Mirage: Βρέθηκε η σορός του πιλότου

Πτώση Mirage: Βρέθηκε η σορός του πιλότου

Τη σορό του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, του χειριστή του μαχητικού αεροσκάφους τύπου Mirage 2000-5, που συνετρίβη χθες στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σκύρου, εντόπισε το πρωί της Παρασκευής ένα αλιευτικό σκάφος που συμμετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό του. Χθες στις έρευνες που διεξάγονταν στη θαλάσσια περιοχή που κατέπεσε το αεροσκάφος, είχαν εντοπιστεί προσωπικά αντικείμενα του πιλότου. 

Ο άτυχος χειριστής του Mirage 2000-5, που κατέπεσε ανοιχτά της Σκύρου χθες το μεσημέρι, είχε γεννηθεί το 1984, ήταν παντρεμένος και πατέρας.

Την ίδια ώρα, τα ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας παραμένουν αναπάντητα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό πόσων ετών ήταν το αεροσκάφος, ενώ ο πιλότος ήταν εμπειρότατος, με πολλές ώρες πτήσης στο ενεργητικό του.

Έτσι ένα πιθανό σενάριο είναι ο πιλότος να έπαθε βέρτιγκο -δηλαδή να έχασε τον προσανατολισμό του και να απώλεσε την αίσθηση του ορίζοντα. Φυσικά, δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο το Mirage να παρουσίασε κάποια ξαφνική μηχανική βλάβη.

Παρόλα αυτά, σε μια τέτοια περίπτωση ο πιλότος πιθανώς να είχε προλάβει να ειδοποιήσει ή να εκτιναχθεί από το αεροσκάφος.

Οποιαδήποτε εικασία για τους λόγους της συντριβής, όμως, θα ήταν ακόμη πρόωρη. Απαντήσεις στα ακριβή αίτια της πτώσης θα δώσει το ΓΕΑ, καθώς έχει ήδη συγκροτηθεί αρμόδια επιτροπή για τη διερεύνηση του δυστυχήματος.

Το χρονικό της συντριβής

Τα δύο Mirage απογειώθηκαν από το 135 Σμηναρχία Μάχης Σκύρου, για να αναχαιτίσουν τουρκικά μαχητικά που είχαν παραβιάσει τον FIR Αθηνών.

Μόλις οι Τούρκοι πιλότοι είδαν στα ραντάρ τους ότι τα ελληνικά μαχητικά είχαν απογειωθεί άλλαξαν πορεία και βγήκαν από τον FIR Αθηνών.

Οι πιλότοι της Ελληνικής Αεροπορίας έφτασαν στο σημείο και είδαν ότι τα τουρκικά μαχητικά δεν βρίσκονταν πλέον στο σημείο και έτσι άλλαξαν πορεία για να επιστρέψουν στη βάση τους.

Λίγη ώρα αργότερα, στις 12:15, το δεύτερο αεροσκάφος ανέφερε ότι ο επικεφαλής του έπεσε στο νερό περίπου εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου και δόθηκαν εντολές να αλλάξει πορεία.

Στην έρευνα συμμετείχε η Φρεγάτα ΨΑΡΑ με το οργανικό ελικόπτερο Sikorsky S-70 ενώ από τη βάση στο Κοτρώνι απογειώθηκε και ένα ακόμη Sikorsky S-70. Άμεσα απογειώθηκε και ένα Super Puma από τη Χίο, που κατευθύνθηκε προς την περιοχή για να συνδράμει στις έρευνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν από την ομάδα διάσωσης ορισμένα συντρίμμια και η κάσκα του πιλότου -κάτι που κατά τις Αρχές επιβεβαιώνει ότι ο χειριστής είναι νεκρός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ