ΕΛΛΑΔΑ

Κατολισθήσεις απειλούν χωριό της Πρέβεζας - Για «πρωτοφανές» φαινόμενο κάνει λόγο ο δήμαρχος

Κατολισθήσεις απειλούν χωριό της Πρέβεζας - Για «πρωτοφανές» φαινόμενο κάνει λόγο ο δήμαρχος
Youtube/@sotos1954

Ιδιαιτέρως δύσκολη είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλησίον της κοινότητας Κρυοπηγής στην Πρέβεζα, λόγω των κατολισθήσεων που σημειώνονται στην περιοχή. Ο δήμαρχος Πρέβεζας, Χρήστος Μπαΐλης, σε επικοινωνία του με το CNN Greece, επεσήμανε πως το φαινόμενο είναι ακόμη σε εξέλιξη γεγονός που δεν επιτρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, ενώ αναφορικά με το αν κινδυνεύουν οι κάτοικοι της κοινότητας, ο ίδιος σημείωσε πως δεν συντρέχει άμεσος κίνδυνος, όμως, λόγω της κατάστασης, τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Ο κ. Μπαΐλης έκανε λόγο για ένα «πρωτοφανές» φαινόμενο που ξεκίνησε λόγω των έντονων καιρικών φαινόμενων που σημειώθηκαν στα τέλη του 2017, περίοδος στην οποία σημειώθηκαν και πλημμύρες. Οι κατολισθήσεις σημειώνονται σε αγροκτήματα και ήδη έχουν πέσει «θύματα» ένας επαρχιακός αυτοκινητόδρομος, αλλά και εκτάσεις ελαιόδεντρων.

Ερωτώμενος αν η κατάσταση εμπνέει κίνδυνο για τη ζωή των κατοίκων της Κρυοπηγής, ο δήμαρχος Πρέβεζας τόνισε πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τους πολίτες, όμως, λόγω του ότι το φαινόμενο είναι ακόμη σε εξέλιξη δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη βεβαιότητα.

Σχετικά με την ύπαρξη σχεδίου εκκένωσης της Κρυοπηγής, ο ίδιος επεσήμανε πως υπάρχει, ωστόσο δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και όλες οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στο να γίνει η απαραίτητη γεωλογική μελέτη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπαΐλης δήλωσε πως είναι σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών ώστε να γίνει η απαραίτητη γεωλογική μελέτη στην περιοχή. Προς το παρόν, όπως τόνισε, δεν μπορεί να ληφθεί κανένα μέτρο, διότι οποιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.

Ο ίδιος σημείωσε πως το έδαφος στην περιοχή είναι αργιλώδες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεταφορά του. Λόγω αυτού έχουν «χαθεί» και πολλές ρίζες ελαιόδεντρων.

Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τις κατολισθήσεις, είπε ο ίδιος σημειώνοντας πως συνεργάζεται με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Καταλήγοντας ο δήμαρχος Πρέβεζας, Χρήστος Μπαΐλης, ανέφερε πως σημειώνονται μικρότερες κατολισθήσεις και σε άλλα σημεία, αλλά η κατάσταση στην Κρυοπηγή κρίνεται πολύ μεγαλύτερης σοβαρότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ