Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση για την υπόθεση Τσαλικίδη
Πηγή: EUROKINISSI

Νέα ποινική διάσταση λαμβάνει η πολύκροτη υπόθεση του πρώην στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη που είχε βρεθεί απαγχονισμένος στις 9 Μαρτίου του 2005 στο διαμέρισμα του στο Κολωνό, λίγο πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών με την εγκατάσταση παράνομου λογισμικού στην εταιρία.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατ´ αγνώστων. Την κακουργηματική δίωξη άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, κατόπιν σχετικής παραγγελίας του εισαγγελέα Εφετών, Γρηγόρη Πεπόνη.

Για τις συνθήκες θανάτου του 39χρονου πρώην στελέχους της Vodafone είχε ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2017 νέα έρευνα, η τρίτη κατά σειρά από την Εισαγγελία Εφετών. Είχαν προηγηθεί  μια εισαγγελική και μια κυρία έρευνα, οι οποίες κατέληξαν στο αρχείο δεχόμενες ότι ο θάνατος του Τσαλικίδη ήταν αυτοκτονία και δεν συνδέονταν με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Την πρώτη έρευνα είχε διενεργήσει ο τότε εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ιωάννης Διώτης και τη δεύτερη ο εισαγγελέας Χαρ. Λακαφώσης.

Ωστόσο, η απόφαση της Δικαιοσύνης για τρίτη έρευνα ήρθε μετά και τη δικαίωση των συγγενών του εκλιπόντος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που  έκρινε ότι το ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται σε αποζημίωσή τους, διότι προέβη σε πλημμελή έρευνα για τα αίτια του θανάτου του, παραβιάζοντας τη διάταξη για σεβασμό της ανθρώπινης ζωής.

Διαβάστε επίσης