ΕΛΛΑΔΑ

Αποκλειστικό: Όλες οι λεπτομέρειες για την ηγετική πυραμίδα των πορτοφολάδων του κέντρου

Αποκλειστικό: Όλες οι λεπτομέρειες για την ηγετική πυραμίδα των πορτοφολάδων του κέντρου
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI/φωτογραφία αρχείου

Την ηγετική θέση, στην "πυραμίδα" της μεγάλης σπείρας των πορτοφολάδων που δρούσε στο κέντρο της Αθήνας αποκαλύπτει το CNN Greece. Η συμμορία ήταν μια καλοκουρδισμένη μηχανή με επιχειρησιακά και εκτελεστικά μέλη, με αρχηγούς και προϊσταμένους στις υποομάδες και όλοι τους έπρεπε να δουλεύουν κάτω από τις απόλυτες εντολές τους.

Ανάλογα με τη θέση τους και τις αρμοδιότητές τους καθημερινά έπαιρναν μεροκάματο από 30 ως 50 ευρώ. Όσο για τις τσάντες και τα πορτοφόλια που είχαν κλέψει, ο αριθμός τους μπορεί να φτάνει και τα 500 μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες.

Από τους συνολικά 50 εμπλεκόμενους, τα βασικά στελέχη ήταν 5. Όλοι τους αλλοδαποί ενώ ο αρχηγός τους φέρεται να είναι ένας Αιγύπτιος.

Αρχηγικό στέλεχος της οργάνωσης της συμμορίας είναι ο Α.H ο οποίος αρχικά προσέγγιζε ο ίδιος σχεδόν σε καθημερινή βάση την οδό Ερμού και γενικότερα το εμπορικό κέντρο που αποτελούσε σημείο δράσης της οργάνωσης. Επόπτευε το χώρο για να εντοπίσει τις αστυνομικές δυνάμεις που περιπολούσαν και στην συνέχεια, είτε μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών, είτε δια ζώσης, συντόνιζε τις υποομάδες της οργάνωσης για την διάπραξη κλοπών, σε ό,τι αφορά τους τομείς δράσεις (γεωγραφικά).

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ομάδες κρούσης δρούσαν, υπάκουαν και εκτελούσαν κάθε εντολή του και μάλιστα μερικές φορές ήταν αυτός που εντόπιζε-υποδείκνυε υποψήφιους παθόντες είτε ολόκληρα γκρουπ τουριστών που έβαζαν στόχο να τους αρπάξουν τα πορτοφόλια.

Ο S.T ήταν επίσης επιχειρησιακό μέλος της οργάνωσης. Καθημερινά στελέχωνε επιχειρησιακές ομάδες της οργάνωσης, διαπράττοντας κλοπές πορτοφολιών καθ΄υπόδειξη των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης. Κατά τις συλλήψεις-προσαγωγές-αστυνομικούς ελέγχους, ακολουθούσε ευλαβικά τις οδηγίες της οργάνωσης. Την ώρα της δράσης είχε το ρόλο είτε του φυσικού αυτουργού των κλοπών, είτε προκαλούσε τον αντιπερισπασμό και την οπτική κάλυψη κινήσεων. Αρκετές φορές χρησιμοποιούσε παρουσιαστικό τουρίστα (ψάθινο καπέλο, χάρτες).

Ο Y.S επιχειρησιακό μέλος της οργάνωσης. Καθημερινά στελέχωνε επιχειρησιακές ομάδες, της οργάνωσης, διαπράττοντας κλοπές πορτοφολιών καθ΄υπόδειξη των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης. Είχε εμπειρία στην διάπραξη κλοπών και χρησιμοποιούνταν στις υποομάδες αρκετές φορές ως καθοδηγητής (επιχειρησιακά) των υπόλοιπων νεαρότερων μελών, αποφασίζοντας ανάλογα με την εκάστοτε περίσταση (γκρουπ τουριστών-ζευγάρι τουριστών-μεμονωμένοι τουρίστες) τον ακριβή τρόπο δράσης (αντιπερισπασμό, φυσικό αυτουργό κλοπής.

Το επόμενο σημαντικό μέλος της σπείρας είναι γυναίκα. Πρόκειται για την I.A επιχειρησιακό μέλος της οργάνωσης. Καθημερινά στελέχωνε επιχειρησιακές ομάδες της οργάνωσης, διαπράττοντας κλοπές πορτοφολιών καθ΄υπόδειξη των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης. Λόγω της εμπειρίας της και αυτή στην διάπραξη κλοπών χρησιμοποιούνταν στις υποομάδες αρκετές φορές ως καθοδηγητής (επιχειρησιακά) των υπόλοιπων νεαρότερων μελών, αποφασίζοντας ανάλογα με την εκάστοτε περίσταση, όπως προαναφέρθηκε, τον ακριβή τρόπο δράσης.

Ο D.J ήταν αυτός που έκανε «περιπολίες» για τον εντοπισμό τυχόν αστυνομικών δυνάμεων με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση των υποομάδων για την αποφυγή σύλληψής τους.

Βασικό μέλος της οργάνωσης ήταν ο Ι.H ο οποίος κάθε μέρα ανάλογα με τις ανάγκες της σπείρας είχε και διαφορετικό ρόλο. Είτε επέλεγε τα θύματα, είτε είχε ρόλο τσιλιαδόρου για τις αστυνομικές δυνάμεις. Κάποιες φορές λειτουργούσε εκφοβιστικά απέναντι σε πολίτες ή τουρίστες, που επιδείκνυαν σε Αστυνομικούς μέλη της οργάνωσης που προσπαθούσαν να διαφύγουν. Επίσης ήταν το μοναδικό μέλος της οργάνωσης, που είχε την δυνατότητα να διαπράξει κλοπή ακόμα και μόνος του, χωρίς δηλαδή υποστηρικτικό δίκτυο (οπτική κάλυψη κινήσεων, δημιουργία συνωστισμού)

Όπως αποκάλυψε από χθες το CNN Greece τα μέλη της σπείρας των πορτοφολάδων δεν δίσταζαν να απειλούν και να σχεδιάζουν ξυλοδαρμούς για καταστηματάρχες που ειδοποιούσαν την αστυνομία για τη δράση τους. Μάλιστα υπάρχει καταγεγραμμένη συνομιλία για ηλικιωμένο πλανόδιο πωλητή κουλουριών στην Ερμού που είχε αντιληφθεί τη δράση της σπείρας και ειδοποίησε αστυνομικούς που περιπολούσαν στον εμπορικό δρόμο.

Α. ".....ο παππούς πάλι κάτι έλεγε στους αστυνομικούς και έδειχνε τις δικές μας κοπέλες .."

Β.".... πρέπει να του σπάσουμε τα μούτρα...."

ΔΗΜΟΦΙΛΗ