ΕΛΛΑΔΑ

Μπενίσης: Ανθρώπινο δικαίωμα το νερό - Καμία αύξηση της τιμής του νερού από την ΕΥΔΑΠ

Μπενίσης: Ανθρώπινο δικαίωμα το νερό - Καμία αύξηση της τιμής του νερού από την ΕΥΔΑΠ

Κατηγορηματικά διέψευσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Γιάννης Μπενίσης τα δημοσιεύματα που είδαν το «φως» της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα και τα οποία έκαναν λόγο για αύξηση της τιμής του νερού.

Το θέμα ανέκυψε έπειτα από την εφαρμογή από το τέλος του 2017 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 60/2000 σύμφωνα με την οποία η εταιρεία ΕΥΔΑΠ Παγίων (που αποτελεί ιδιοκτησία του Δημοσίου) θα κοστολογεί και θα τιμολογεί ξεχωριστά το ακατέργαστο νερό προτού φτάσει στα εργοστάσια της ΕΥΔΑΠ ΑΕ. Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξαν αναφορές οι οποίες έκαναν λόγο για αναπροσαρμογή των λογαριασμών της ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να καλυφθεί το συγκεκριμένο κόστος.

Θέλοντας να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, ο κ. Μπενίσης παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤ1, στην οποία τόνισε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις στην τιμολόγηση του νερού από την ΕΥΔΑΠ, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο μειώσεων.

Πιο αναλυτικά, απαντώντας στα εν λόγω δημοσιεύματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ εξήγησε πως το νερό είναι δημόσιο αγαθό και αναφέρθηκε αναλυτικά στις σχετικές αποφάσεις που ισχύουν και συγκεκριμένα, στην εφαρμογή της ΚΥΑ η οποία εκδόθηκε κατ' εφαρμογήν της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την κοστολόγηση και την τιμολόγηση του ακατέργαστου νερού, δηλαδή του νερού όπως έρχεται από τα φράγματα πριν φτάσει στα διυλιστήρια της ΕΥΔΑΠ.

«Για εμάς το νερό δεν είναι ένα απλό δημόσιο αγαθό, είναι κάτι παραπάνω, είναι ανθρώπινο δικαίωμα», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «αυτό δεν είναι απλώς μια ιδεοληψία», αλλά πρόκειται για απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ του 2010, η οποία έχει μπει στα συντάγματα 17 χωρών του κόσμου.

Πράγματι, στο σχετικό κείμενο της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης υπογραμμίζεται πως η πρόσβαση σε καθαρό νερό και συνθήκες υγιεινής είναι «θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα» και στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί καλούνται να εντείνουν τις προσπάθειες τους ούτως ώστε να παρέχουν ασφαλές, καθαρό, προσπελάσιμο και οικονομικά προσιτό πόσιμο νερό και αποχέτευση για όλους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Μπενίση, το γεγονός ότι η πρόσβαση σε καθαρό νερό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, είναι δεσμευτικό για την ΕΥΔΑΠ. «Είναι κάτι που μας δεσμεύει και συνιστά και κυβερνητική βούληση να μην υπάρξει καμία αύξηση της τιμής του νερού», πρόσθεσε, δηλώνοντας μάλιστα πως θεωρεί «αδύνατο» ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς και ότι ο ίδιος, ουδέποτε θα δεχθεί να υπογράψει μια τέτοια απόφαση.

2

Όπως εξήγησε ο κ. Μπενίσης, οι λίμνες, τα φράγματα και τα κανάλια με τα οποία φέρνει η ΕΥΔΑΠ το νερό μέχρι την Αττική ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο το οποίο έχει συστήσει μια εταιρεία, την ΕΥΔΑΠ Παγίων από την οποία και παίρνει το νερό η ΕΥΔΑΠ ΑΕ για να το κάνει πόσιμο και να το δώσει στους καταναλωτές. Ιδιοκτήτης του ακατέργαστου νερού είναι το δημόσιο μέρος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ.

Με βάση μια παλαιότερη οδηγία, λοιπόν, η ΕΥΔΑΠ Παγίων θα πρέπει να μετρήσει τα κόστη της και στη συνέχεια να βγάλει μια σχετική τιμή. Σύμφωνα με τον κ. Μπενίση, αυτή είναι η τιμή με την οποία η ΕΥΔΑΠ Παγίων παρέχει το ακατέργαστο νερό στην ΕΥΔΑΠ. Στην παρούσα φάση, λοιπόν, γίνεται ο υπολογισμός του συγκεκριμένου κόστους και του καθορισμού της τιμής και στη συνέχεια, το δημόσιο και οι συναρμόδιοι υπουργοί θα αποφασίσουν σχετικά με το ποσό που θέλουν να ανακτήσουν.

«Οι καινούριες συμβάσεις θα γίνονται πλέον ενιαία, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», εξήγησε ο κ. Μπενίσης, απαντώντας στο σημείο αυτό σε ερώτηση δημοσιογράφων αναφορικά με την εφαρμογή της ΚΥΑ -που εκδόθηκε κατ' εφαρμογήν της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας. «Η ΕΥΔΑΠ Παγίων θα μετρήσει τα κόστη της και θα βγάλει μια τιμή προς την ΕΥΔΑΠ. Από την πλευρά της η ΕΥΔΑΠ θα υπολογίσει, με βάση και τα δικά της κόστη, μια τιμή προς τον καταναλωτή. Δεν υπάρχει, όμως, περίπτωση να έχουμε αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού», ξεκαθάρισε, ενώ άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις.

Πιο αναλυτικά, ερωτηθείς σχετικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ υποστήριξε πως έπειτα από τη μελέτη που θα γίνει και την τιμή που θα ορίσει η ΕΥΔΑΠ, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει και μείωση στην τιμή του νερού, αν και όπως τόνισε είναι ακόμη νωρίς για μια τέτοια συζήτηση.

«Δεν θα γίνουν αυξήσεις και ενδεχομένως θα υπάρξουν μειώσεις», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας για ακόμη μία φορά πως το σίγουρο είναι πως δεν θα υπάρξει συμπολίτης μας που θα μείνει χωρίς νερό. «Είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα και ο λόγος που βάζουμε μια αξία στο νερό σχετίζεται με περιβαλλοντικούς λόγους και με το γεγονός ότι δεν πρέπει να γίνεται κατασπατάληση του πόρου», κατέληξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, διαψεύδοντας με αυτόν τον τρόπο τις αναφορές και τα δημοσιεύματα περί αύξησης της αύξηση της τιμής του νερού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ