ΕΛΛΑΔΑ

«Πράσινο φως» για νέα πλευρικά διόδια στην Εγνατία Οδό

«Πράσινο φως» για νέα πλευρικά διόδια στην Εγνατία Οδό
Φωτογραφία Αρχείου EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Το υπουργείο Περιβάλλοντας έδωσε το «πράσινο φως» για τη δημιουργία ακόμη τεσσάρων από τα συνολικά 43 πλευρικά διόδια που πρόκειται να δημιουργηθούν στην Εγνατία Οδό.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Η Καθημερινή», πρόκειται για τα διόδια στους κόμβους Μαλγάρων και Χαλάστρας, που έχουν ως στόχο να ανακόψουν την «έξοδο» οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό προς αποφυγή καταβολής διοδίων.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Υποδομών προχωρεί σε απευθείας (χωρίς διαγωνισμό) προσλήψεις συμβούλων για τα ηλεκτρονικά διόδια, διαθέτοντας πλέον το ποσό των 300.000 ευρώ.

Χθες, Τρίτη, το υπ. Περιβάλλοντος ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του τμήματος Κλειδιού - κόμβου Καλοχωρίου της ΠΑΘΕ (289ο - 312ο χλμ.), το οποίο «ανήκει» στην Εγνατία Οδό. Η αδειοδότηση αφορά τη δημιουργία τεσσάρων νέων πλευρικών διοδίων, δύο στον κόμβο Μαλγάρων και δύο στον ημικόμβο Χαλάστρας. Τα διόδια αυτά είναι μέρος του «πακέτου» των 43 πλευρικών διοδίων σε κόμβους της Εγνατίας και των δύο νέων μετωπικών που πρόκειται να κατασκευαστούν από την «Άκτωρ» μέσω της δυνατότητας επέκτασης («προαίρεση») των δύο συμβάσεων συντήρησης που έχει αναλάβει.

Σύμφωνα με πηγές της Εγνατίας Οδού, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η προαίρεση πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι για όλα τα τμήματα της Εγνατίας και τις καθέτους της και να εγκριθούν οι νέες συμβάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως τις αρχές του χειμώνα. Η κατασκευή των 43+2 διοδίων εκτιμάται ότι θα κοστίσει περί τα 20 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, ενώ το υπ. Υποδομών, προχωρεί στην πρόσληψη συμβούλων για τα ηλεκτρονικά διόδια. Με δύο αποφάσεις ενέκρινε τη διάθεση 313.000 ευρώ για την πρόσληψη χρηματοοικονομικού και κυκλοφοριακού συμβούλου, επιλέγοντας χωρίς διαγωνισμό τους αναδόχους (προβλέπεται από τη νομοθεσία για τα δημόσια έργα, όπως αυτή τροποποιήθηκε το 2016). Στον κυρίως διαγωνισμό, που έχει προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ, εκδήλωσαν ενδιαφέρον πέντε εταιρείες/κοινοπραξίες και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέταση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων τους.

Βοτανικός

Με άλλη απόφαση το υπ. Περιβάλλοντος ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για ένα άλλο έργο στην «καρδιά» της Αθήνας: τη διαπλάτυνση της οδού Αγίας Άννας στον Βοτανικό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου είχαν εγκριθεί το 2001, αλλά μέχρι σήμερα διαπλατύνθηκε μόνο μικρό τμήμα του δρόμου, από την Ιερά Οδό έως την οδό Ορφέως (κόστος 5,5 εκατ. ευρώ), ως προπαρασκευαστικό έργο της διπλής ανάπλασης. Οι εργασίες σταμάτησαν πριν ολοκληρωθούν λόγω προβλημάτων στις απαλλοτριώσεις και στα αντιπλημμυρικά έργα.

Η νέα άδεια αφορά τμήμα 3,3 χλμ. σε συνέχεια αυτού, από τη λεωφόρο Αθηνών προς την Ιερά Οδό και μέσω εσωτερικής οδού προς τη λεωφόρο Κηφισού. Το τμήμα αυτό συνδέεται τόσο με τον σχεδιαζόμενο νέο σταθμό των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα όσο και με το υπό ολοκλήρωση μουσουλμανικό τέμενος, ωστόσο δεν είναι σίγουρο πώς θα χρηματοδοτηθεί και από ποιον θα κατασκευαστεί. Ένα ενδεχόμενο, που δείχνει ακόμα μακρινό, είναι το έργο να ενταχθεί στην ίδια εργολαβία με την κατασκευή του σταθμού των ΚΤΕΛ, με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ