ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Κινέτα: Στις φλόγες σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί

Φωτιά Κινέτα: Στις φλόγες σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί
EUROKINISSI

Αντιμέτωποι με μια πύρινη  κόλαση βρίσκονται πυροσβέστες και κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, με σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν τέσσερα έως πέντε ενεργά μέτωπα ενώ οι φλόγες εκτείνονται απόσταση σε 6χλμ. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, υπάρχουν εγκλωβισμένοι στην περιοχή της Άνω Γαλήνης.

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στο Πανόραμα της Κινέτας, με ορισμένους κατοίκους να τρέχουν να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα και άλλους να προσπαθούν να περισώσουν τις περιουσίες τους.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, οι φλόγες έχουν μπει και στον οικισμό Μαρούλα, καθώς και τον οικισμό Γαλήνη.

Η πυροσβεστική υπηρεσία έχει εκκενώσει τους τρεις οικισμούς ενώ οι φλόγες έχουν φτάσει πλέον στο πλάι της εθνικής οδού, η κυκλοφορία στην οποία έχει διακοπεί και στα δύο ρεύματα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά κατακαίει δασική περιοχή αλλά οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και το γεγονός ότι αλλάζουν κατευθύνσεις, δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών.

Στην περιοχή υπάρχουν αυτή την περίοδο πολλοί παραθεριστές.

Στο σημείο επιχειρούν 110 πυροσβέστες με 47 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 40 ατόμων, 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Οι καπνοί από την πυρκαγιά έχουν φτάσει μέχρι την Αθήνα, καλύπτοντας τον ουρανό της πρωτεύουσας.

Δήμαρχος Μεγαρέων: «Έχει ένα τεράστιο μέτωπο, έχει πιάσει σχεδόν όλο το βόρειο μέτωπο»

Μιλώντας στο CNN Greece, o δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης είπε πως η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.

«Έχει φτάσει κοντά σε σπίτια. Αυτή την ώρα μπορεί να κινδυνεύουν και σπίτια. Είναι η κατάσταση εκτός ελέγχου. Έχει τεράστιο μέτωπο, έχει πιάσει σχεδόν όλο το βόρειο μέτωπο της Κινέτας», τονίζει ο κ. Σταμούλης.

Όπως λέει ο δήμαρχος, οι κάτοικοι απομακρύνονται από τα σπίτια τους. «Από την περιοχή της Γαλήνης εκεί που ήταν το κύριο μέτωπο το εκκενώσαμε αλλά και από τις άλλες περιοχές έχουμε πει όλοι να φεύγουν προς τη θάλασσα».

Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας: Από τα χειρότερα σενάρια

Μια δύσκολη κατάσταση περιγράφει με τη σειρά του και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, που μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι έχει χαρακτηριστικά πυρκαγιών του 2007 αλλά με χαμηλότερες θερμοκρασίες.

«Αυτή η πυρκαγιά είναι από τα χειρότερα σενάρια που απευχόμασταν να αντιμετωπίσουμε φέτος» δήλωσε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές καθώς οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη συνεργούν στην ταχύτατη εξέλιξή της. Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για τον περιορισμό των συνεπειών αλλά οι καταβατικοί άνεμοι έχουν εξαπλώσει τις φλόγες και δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ