ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Αττική: «Στάχτη» τουλάχιστον 211 σπίτια σε Μάτι και Νέο Βουτζά, ζημιές σε άλλα 234

Φωτιά Αττική: «Στάχτη» τουλάχιστον 211 σπίτια σε Μάτι και Νέο Βουτζά, ζημιές σε άλλα 234
EUROKINISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Στις φλόγες παραδόθηκαν εκατοντάδες σπίτια στην ανατολική Αττική μετά από την καταστροφική πυρκαγιά, με την πρώτη αυτοψία των μηχανικών να δείχνει εκτεταμένες καταστροφές. 

Περίπου 200 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών διενεργούν αυτοψίες κι έχουν ήδη καταγράψει τις ζημιές σε κτίρια της πληγείσας περιοχής στην Ανατολική Αττική από τις πυρκαγιές, ενώ περισσότεροι μηχανικοί του Υπουργείου και Εποπτευόμενων Φορέων έχουν μεταβεί για τον ίδιο λόγο σε Δυτική Αττική και Κορινθία.

Ειδικότερα, σε 720 κατοικίες, 5 επαγγελματικούς χώρους, 2 δημόσια κτίρια, 22 αποθήκες, χαρακτήριστηκαν «κόκκινα»: 211 κατοικίες, 3 επαγγελματικοί χώροι και 8 αποθήκες. «Κίτρινα» χαρακτηρίστηκαν 234 κατοικίες και 12 αποθήκες, ενώ «πράσινα» είναι 275 κατοικίες, 2 επαγγελματικοί χώροι και 2 αποθήκες.

Στην περιοχή Νέας Μάκρης και συγκεκριμένα στις περιοχές Μάτι και Ν. Βουτζάς «κόκκινες» είναι 133 κατοικίες και 5 αποθήκες, «κίτρινες» είναι 133 κατοικίες, 1 δημόσιο κτίριο και 9 αποθήκες, ενώ «πράσινες» είναι 140 κατοικίες, 2 επαγγελματικοί χώροι και 2 αποθήκες σε σύνολο 406 κατοικιών, 2 επαγγελματικών χώρων, 1 δημοσίου κτιρίου και 16 αποθηκών.

Στην περιοχή Ραφήνας- Πικερμίου «κόκκινες» είναι 78 κατοικίες, 3 επαγγελματικοί χώροι και 3 αποθήκες, «κίτρινες» είναι 101 κατοικίες, 1 δημόσιο κτίριο και 3 αποθήκες, ενώ «πράσινες» είναι 135 κατοικίες σε σύνολο 314 κατοικιών, 3 επαγγελματικών χώρων 1 δημοσίου κτιρίου και 6 αποθηκών.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, μεταφέρθηκαν περισσότερα από 125 - κατεστραμμένα από την πυρκαγιά - αυτοκίνητα, για να ελευθερωθούν οι κλεισμένοι δρόμοι στο Μάτι του Δήμου Μαραθώνα.

Ζωές στις φλόγες και στην Κινέτα

Το δύσκολο έργο της αποτίμησης των καταστροφών έχει ξεκινήσει και στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης.

Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 139 περιπτώσεις ολοσχερούς καταστροφής οικιών, «οι οποίες αναμένεται να φθάσουν στις 200, όσες περίπου και οι οικίες που έχουν υποστεί μερικές πλην σοβαρές ζημιές», εκτιμάει ο δήμαρχος.

Εκφράζει, δε, την ικανοποίησή του για την αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος στο σύνολό του, «παρά την τεράστια περιβαλλοντική και οικονομική απώλεια» και ευχαριστεί τον Θεό που «δεν είχαμε καθόλου θύματα ή τραυματισμούς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ