ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Αττική: Αγωνία για τους αγνοούμενους, έγιναν οι πρώτες ταυτοποιήσεις

Φωτιά Αττική: Αγωνία για τους αγνοούμενους, έγιναν οι πρώτες ταυτοποιήσεις
Eurokinissi

Με τις έρευνες της Πυροσβεστικής στα καμένα σπίτια να συνεχίζονται, έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική.

 

Οι ταυτοποιήσεις διενεργούνται από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και το εργαστήριο DNA της ΕΛΑΣ.

Όπως επιβεβαιώνει η ΕΛΑΣ, ήδη έχουν γίνει περισσότερες από δέκα ταυτοποιήσεις θυμάτων.

Στη συνέχεια και αφότου τα αποτελέσματα έχουν διαβιβαστεί στη Διεύθυνση Εγκλημάτων και Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, ενημερώνονται οι οικογένειες.

Πρωτόγνωρη χαρακτήρισε την κατάσταση με τα θύματα από τις φονικές πυρκαγιές ο Νίκος Καρακούκης, προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών, κάνοντας λόγο για «μαζική καταστροφή».

Όπως είπε, τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους είτε από τις φλόγες είτε από πνιγμό στη θάλασσα. «Έχουν προχωρήσει αρκετά οι διαδικασίες της ιατροδικαστικής έρευνας. Οι σοροί είναι γύρω στις 62. Πιστεύουμε ότι μέχρι το Σάββατο θα έχουμε τελειώσει» επισήμανε ο κ. Καρακούκης, διευκρινίζοντας πως η διαδικασία γίνεται με μεθόδους μακροσκοπικής αναγνώρισης από τους ιατροδικαστές και μέσω του DNA από τα αρμόδια εργαστήρια και προχωρούν οι διαδικασίες.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, η πύρινη λαίλαπα στην ανατολική Αττική άφησε πίσω της τουλάχιστον 81 νεκρούς.

Τον δραματικό απολογισμό επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, αναφέροντας παράλληλα πως ένας 84χρονος εγκαυματίας, που νοσηλευόταν στο Θριάσιο, κατέληξε χθες το μεσημέρι.

Υπενθύμισε δε, ότι απαγορεύεται η πτήση drones σε περιοχή 10χλμ από το κέντρο της περιοχής και πως η παραβίαση αυτή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις και επισύρει αυστηρές ποινές.

Οι τραυματίες

Συνολικά, 164 ενήλικες και 23 παιδιά νοσηλεύτηκαν, κατά τη συντριπτική τους πλειονότητα με εγκαύματα και δευτερευόντως με αναπνευστικά προβλήματα, στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο, ΚΑΤ, Αττικόν καθώς και το Παίδων Αγία Σοφία. Αρκετοί εκ των τραυματιών, ωστόσο, έχουν πάρει εξιτήριο.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τους τραυματίες, στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 60 ενήλικες, από τους οποίους 11 παραμένουν διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Στο Παίδων παραμένουν για νοσηλεία τέσσερα παιδιά.

Αγωνία για τους αγνοούμενους

Με την επιχείρηση απομάκρυνσης των καμένων αυτοκινήτων να κινείται με ταχύτατους ρυθμούς, η αγωνία για τον εντοπισμό των αγνοούμενων κορυφώνεται.

Οι έρευνες πυροσβεστών και σωστικών συνεργείων συνεχίζονται από πόρτα σε πόρτα ενώ η διαδικασία της ταυτοποίησης των σορών συνεχίζεται…

Οι ιατροδικαστές, που κάνουν αγώνα δρόμου, μιλούν για «πρωτοφανείς εικόνες» και εξέφρασαν την ελπίδα ότι μέχρι το Σάββατο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

«Υπάρχουν σε μεγαλύτερο βαθμό πλήρεις απανθρακώσεις και δυστυχώς σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν μόνο τμήματα ανθρώπινων σωμάτων. Κι εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράματα. Δίνεται προτεραιότητα στις σορούς που υπάρχει αναγνώριση και από τους συγγενείς για να γίνει και ταυτοποίηση με DNA. Μόλις ταυτοποιηθούν από τα εργαστήρια της ΔΕΕ, θα δοθούν στους συγγενείς. Οι σοροί είναι στο Σχιστό κι έρχονται τμηματικά… Κάνουμε τα πάντα να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στο επόμενο τριήμερο. Σε απανθρακωμένες σορούς μπορεί να γίνουν λάθη, να πάρουν άλλες σορούς και αυτό υπό την πίεση του χρόνου δεν πρέπει να γίνει. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά πρέπει να το κάνουμε σωστά γιατί και οι συγγενείς περιμένουν τις σορούς» είπε ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας.

Χθες, έξω από το νεκροτομείο Αθηνών στο Γουδί, εκτυλίχθηκαν σήμερα σκηνές βγαλμένες από αρχαία τραγωδία. Συγγενείς και φίλοι αναζητούσαν νέα για τους δικούς τους ανθρώπους, την ώρα που οι τραγικές ιστορίες των θυμάτων συγκλονίζουν το Πανελλήνιο.

Υπενθυμίζεται πως οι δηλώσεις των αγνοουμένων γίνονται στον τηλεφωνικό αριθμο 199 της Πυροσβεστικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ