ΕΛΛΑΔΑ

SPEAK: Η βία κατά των γυναικών έχει τη δική της «φωνή»

SPEAK: Η βία κατά των γυναικών έχει τη δική της «φωνή»

Τα σημάδια της έμφυλης βίας πολλές φορές δεν είναι ορατά. Ωστόσο, το γεγονός πως μία στις δύο γυναίκες έχει υποστεί έμφυλη βία στη διάρκεια της ζωής της είναι ένα δεδομένο που δεν αμφισβητείται. Εκείνο που επίσης δεν αμφισβητείται είναι πως η έμφυλη βία είναι ένα καθημερινό, παγκόσμιο φαινόμενο, που πηγάζει από την ιδέα περί  ανισότητας των φύλων και εμπεριέχει τη χρήση υπαρκτής ή υποτιθέμενης δύναμης. Μάλιστα, χρησιμοποιείται ως μέσο άσκησης κοινωνικού ελέγχου, τιμωρίας και σωφρονισμού των γυναικών.

 

Οι περίοδοι κρίσης, με την αύξηση της ανεργίας, την ένταση της φτώχειας, την κατάρρευση των δομών πρόνοιας, είναι μερικοί από τους βασικούς λόγους που εντείνουν τα φαινόμενα έμφυλης βίας.

Γυναίκες που αποκλείονται από τον επαγγελματικό στίβο, μέσα από το ίδιο τους σπίτι. Γιατί ο σύζυγός τους δεν θέλει να εργαστούν. Προτιμά να τις έχει «βασίλισσες». Και έπειτα τα χρήματα που εκείνος βγάζει είναι δικά του. Όλα είναι δικά του. Το φαγητό που τρώνε, οι καρέκλες που κάθονται, το κρεβάτι που κοιμούνται. Ήρθε, επιτέλους, η στιγμή να ανατραπεί η «κουλτούρα της σιωπής και της ανοχής». Αυτό θα συμβεί όταν όλοι μας σταματήσουμε να προσπερνάμε τα σημάδια και τις αποχρώσεις της έμφυλης βίας.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο με όλα τα σημάδια που μπορεί να αναγνωρίσετε και τα οποία δεν πρέπει να προσπεράσετε:

Το πρόγραμμα «SPEAK» για άμεση βοήθεια και κινητοποίηση

Το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα» και η Παπαστράτος ενώνουν τις δυνάμεις τους, με σκοπό οι φωνές των γυναικών που υποφέρουν να ακουστούν πιο δυνατά. Με σκοπό τα προβλήματά τους να τελειώσουν. Με σκοπό να ζήσουν τη ζωή που τους αξίζει.

Αυτό σκοπεύουν να το πετύχουν με το πρόγραμμα «SPEAK», που αρχικά στοχεύει στο να ενημερώσει τα ίδια τα θύματα για τις δυνατότητες παροχής βοήθειας που υπάρχουν, ενώ παράλληλα επιδιώκει να ενισχύσει την ενημέρωση του κοινού για το θέμα.

emp2

Το πρόγραμμα είναι δομημένο σε τρεις εξίσου σημαντικούς πυλώνες:

Αρχικά προσφέρει δωρεάν νομική βοήθεια σε γυναίκες που έχουν υποστεί βία, καθώς, όπως έχει διαπιστωθεί, αρκετές γυναίκες είτε λόγω έλλειψης οικονομικής ευχέρειας είτε λόγω οικονομικής εξάρτησης από τον θύτη, δεν τολμούν να ζητήσουν νομική βοήθεια από τους επαγγελματίες.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων. Η δημιουργία ανοιχτών ομάδων εργασίας, με τη συμμετοχή ανδρών και γυναικών, σκοπό έχουν να προβληματίσουν, να τοποθετηθούν γύρω από τον εντοπισμό καθημερινών φαινομένων έμφυλης βίας, αλλά και να καλλιεργήσουν μια κουλτούρα μηδενικής ανοχής σε θέματα καθημερινών έμφυλων ανισοτήτων.

Τέλος, ο τρίτος άξονας του προγράμματος αφορά στην ευαισθητοποίηση του κοινού, με στόχο να ανατραπεί η «κουλτούρα της σιωπής και της ανοχής». Η καμπάνια ευαισθητοποίησης πανελλαδικής εμβέλειας, με κεντρικό μήνυμα «Μην προσπερνάς», θα στείλει με σαφήνεια το μήνυμα ότι η βία κατά των γυναικών δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή ή να αντιμετωπίζεται ως κανονικότητα.

emp3
emp4

Η κ. Δέσποινα Τσούμα, που συντονίζει τις νομικές υπηρεσίες του προγράμματος στο Κέντρο Διοτίμα, υπογράμμισε: «Σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, στην κατηγορία της έμφυλης βίας εντάσσονται πράξεις που προκαλούν σωματικά, σεξουαλικά ή ψυχικά τραύματα, απειλές τέτοιων πράξεων, εξαναγκασμό και στέρηση ελευθερίας του ατόμου. Αυτές οι πράξεις μπορεί να συμβούν τόσο στην ιδιωτική όσο και τη δημόσια σφαίρα, στο πλαίσιο της οικογένειας, του εργασιακού περιβάλλοντος, της κοινωνίας ή της κοινότητας».

Από την πλευρά της, η κ. Χριστίνα Ακουρή, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Παπαστράτος, σημείωσε σχετικά: «Τα μηνύματα της καμπάνιας είναι ηχηρά και στόχο έχουν να κινητοποιήσουν όλους εμάς για να μην προσπερνάμε τα περιστατικά βίας που πιθανώς βλέπουμε και ακούμε. Αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου. Είμαστε ευτυχείς στην Παπαστράτος που έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλλουμε σε αυτή την τόσο ουσιώδη προσπάθεια του Κέντρου “Διοτίμα”, ώστε το μήνυμα «Μην προσπερνάς» να φτάσει και να αγγίξει όσο το δυνατόν περισσότερους».

Διαγωνισμούς για νέους δημιουργούς

Με στόχο την περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και την ενεργή εμπλοκή της κοινωνίας, έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους για δημιουργούς έως 30 ετών, οι οποίοι θα καταθέσουν μέσα από το φακό τους το δικό τους προβληματισμό για το θέμα. Ο διαγωνισμός θα είναι ανοιχτός μέχρι τις 31 Αυγούστου και οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να βρουν το απαραίτητο ενημερωτικό υλικό στο www.diotima.org.gr. Η ταινία που θα βραβευθεί θα αποτελέσει επίσημο μέσο της καμπάνιας επικοινωνίας το επόμενο διάστημα.

Μην ξεχνάτε να μην προσπερνάτε. Η μηδενική ανοχή απέναντι στην έμφυλη βία είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση. Για την εξάλειψη της, είναι απαραίτητη η συμβολή όλων μας. Γιατί μας αφορά όλους.