ΕΛΛΑΔΑ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τους 16 άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν οι παρεμβάσεις της νέας Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, την συγκρότηση της οποίας ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για την υλοποίηση του νέου συστήματος, καθώς και την δομή, την στελέχωση και τη λειτουργία του νέου φορέα αναλυτικά, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι «η μετάβαση στο νέο σύστημα θα γίνει με τρόπο που δεν θα διαταράσσει την επιχειρησιακή ικανότητα και συνέχεια του υφιστάμενου συστήματος, και θα διασφαλίζει την κλιμακωτή μετεξέλιξη και επιχειρησιακή αναβάθμιση του συστήματος, σύμφωνα με τον νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό».

Επισημαίνεται εκτός των άλλων, η φιλοσοφία του νέου συστήματος, η αναβάθμιση του ρόλου των ενόπλων δυνάμεων, οι επιρροές από όσα ισχύουν σε άλλες χώρες, η χρήση νέας τεχνολογίας, ο ρόλος του κάθε εμπλεκόμενου φορέα, αλλά και ο τρόπος στελέχωσης του οργανισμού που θα γίνει κατ' εξαίρεση του νόμου για την κινητικότητα στο δημόσιο, ενώ υπάρχει και σχεδιάγραμμα με το οργανόγραμμα και την διάρθρωση της υπηρεσίας.

Η αναλυτική ενημέρωση από την ΓΓΠΠ, επαναλαμβάνει όσα ανακοίνωσε ο κ. Αλέξης Τσίπρας και συγκεκριμένα:

Ο διοικητής της νέας υπηρεσίας, «θα είναι εγνωσμένης εμπειρίας και επιχειρησιακής ικανότητας, καθώς και επιχειρησιακής επάρκειας, που θα επιλέγεται από ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων και η απόφαση αυτή θα επικυρώνεται από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Ο Διοικητής θα πλαισιώνεται από μόνιμο διαρκές επιστημονικό συμβούλιο με εκπροσώπους όλων των ερευνητικών και επιστημονικών ιδρυμάτων που έχουν ρόλο στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών. Η Υπηρεσία θα υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών, σε ρόλο ενιαίου φορέα, στα πρότυπα των πλέον προηγμένων χωρών στον τομέα».

Η νέα υπηρεσία θα έχει την ευθύνη του συντονισμού των δράσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, στις φάσεις της πρόληψης, της ετοιμότητας, της ανταπόκρισης και της αποκατάστασης, στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης για τη διαχείριση των εκτάκτων αναγκών και θα βασίζεται στις ακόλουθες αρχές:

* Το οργανωτικό, το λειτουργικό και το επιχειρησιακό της μοντέλο θα είναι ενιαίο, ανεξάρτητα από το είδος, το μέγεθος, την πολυπλοκότητα, την αιτία και την τοποθεσία του συμβάντος (all hazards approach).

* Η οργάνωση και η επιχειρησιακή της λειτουργία θα είναι σύμφωνη με σύγχρονα διεθνή πρότυπα και αρχές και θα βασίζεται σε ρόλους που προϋποθέτουν εξειδίκευση και πιστοποίηση.

* Τέλος, οι λειτουργίες της διοίκησης και του ελέγχου θα υποστηρίζονται από σύγχρονες τεχνολογίες και υποδομές πληροφορικής και επικοινωνιών.

untitled 1

Πηγή: Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Στους στόχους της αναβάθμισης του συστήματος διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, περιλαμβάνονται:

* Η εξασφάλιση της ικανότητας αλλά και των δυνατοτήτων όλων των επιπέδων διοίκησης - τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό - να δρουν αποτελεσματικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, στο πλαίσιο μιας σύγχρονης, ενιαίας, τυποποιημένης και συνεκτικής - εθνικού επιπέδου - στρατηγικής που θα αντιμετωπίζει τη διαχείριση των κινδύνων, των κρίσεων και των συνεπειών τους, ως μια ενιαία και ολοκληρωμένη λειτουργία και

* Ο κεντρικός συντονισμός και ο έλεγχος υλοποίησης των δράσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε όλες τις φάσεις του κύκλου διαχείρισης εκτάκτων αναγκών και ειδικότερα στις φάσεις της πρόληψης, της ετοιμότητας, της αντιμετώπισης και της αποκατάστασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ