ΕΛΛΑΔΑ

Αυτές είναι οι συμμορίες του Φιλοπάππου – Τι γνωρίζει η ΕΛ.ΑΣ. για τους δολοφόνους του 25χρονου

Αυτές είναι οι συμμορίες του Φιλοπάππου – Τι γνωρίζει η ΕΛ.ΑΣ. για τους δολοφόνους του 25χρονου
Φωτογραφία Αρχείου EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Θα βρεθούν και θα συλληφθούν. Έχουν κάνει λάθη τα οποία έχουμε εντοπίσει και δεν ψάχνουμε στα τυφλά. Ξέρουμε ποια από τις συμμορίες που δρουν στην περιοχή είναι πίσω από τη ληστεία και κατά το νόμο και την ανθρωποκτονία…» Αυτό υποστηρίζει, μιλώντας στο CNN Greeceυψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. που συμμετέχει στις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών που λήστεψαν λίγο πριν χάσει τη ζωή του, πέφτοντας από τα βράχια της Ακρόπολης, τον 25χρονο νεαρό.

Το τραγικό αυτό περιστατικό έφερε στην επιφάνεια και μια πραγματικότητα που έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την εγκληματικότητα στην περιοχή καθώς τόσο στο αρχηγείο της Κατεχάκη όσο και στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής στελέχη κάνουν λόγο για μεγάλη αύξηση της παραβατικότητας με επιθέσεις ακόμα και για την αρπαγή ενός κινητού. Οι Αρχές έχουν προχωρήσει ήδη σε ανάλυση αλλά και χαρτογράφιση των συμμοριών που δρουν πιο οργανωμένα από ποτέ στην Ακρόπολη και του Φιλοπάππου.

Πρόκειται, λοιπόν, για τρεις οργανωμένες σπείρες που συνολικά δεν ξεπερνούν τα 25 άτομα. Έχουν χωρίσει τις περιοχές δράσης τους ενώ κάθε φορά εμφανίζονται σε κάθε ομάδα δυο με τρία άτομα, ενώ φροντίζουν τακτικά να αλλάζουν την σύνθεση τους για να μην κινούν υποψίες, αλλά και να μην μπορούν μετά τις επιθέσεις να έχουν οι Αρχές σαφή εικόνα τους από τις καταθέσεις των θυμάτων.

Η πρώτη σπείρα αποτελείται από άτομα από την Αλγερία και το Μαρόκο. Οι ηλικίες τους είναι μεταξύ 25 και 27 ετών και κάνουν μόνο ληστείες με σημείο δράσης τα ψηλά και απομονωμένα σημεία στου Φιλοπάππου, με στόχο κύριος ζευγάρια ή απομονωμένες παρέες.

Η δεύτερη σπείρα αποτελείται κυρίως από Πακιστανούς ηλικίας 22 μέχρι 25 ετών και η δράση τους είναι, επίσης, στα ίδια σημεία με την πρώτη ομάδα.

Η τρίτη σπείρα αποτελείται από Ρομά νεότερης ηλικίας, ακόμα και 16χρονους, που, όμως, δρουν πιο χαμηλά στην περιοχή της Ακρόπολης, καθώς στόχο τους έχουν πιο πολύ να απομονώσουν νεαρά άτομα και να τους αρπάξουν το κινητό.

Οι Αρχές, μάλιστα, εκτιμούν ότι οι δράστες του περιστατικού με τον 25χρονο ανήκουν στην πρώτη ομάδα. Και είναι χαρακτηριστικό ότι από την ημέρα του τραγικού θανάτου του νεαρού, οι συγκεκριμένοι αλλοδαποί έχουν εξαφανιστεί από την περιοχή. «.... Προς το παρόν εξαφανίστηκαν», προσθέτει με νόημα στο CNN Greece η ίδια πηγή.

Πάντως, από τον Απρίλιο έχουν γίνει τουλάχιστον 30 συλλήψεις ληστών στην περιοχή και θα πρέπει να υπολογίσει κανείς ότι οι συλλήψεις αυτές αφορούν την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών που σηκώνει και το μεγαλύτερο βάρος για την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου για την αστυνόμευση της περιοχής.

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Αριστείδης Ανδρικόπουλος, που πήγε ο ίδιος της περιοχή για να λάβει σαφή εικόνα της κατάστασης, περιμένει μέσα στην εβδομάδα να διαπιστώσει κατά πόσο οι επιτελείς του εφάρμοσαν τις εντολές του για περιπολίες με μηχανές με λίγα κυβικά μέσα στους χωματόδρομους, ενώ αναμένει από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής να του δώσει τα πρώτα αποτελέσματα από τις δράσεις των μικτών περιπολιών που θα βρίσκονται σε σημεία «κλειδιά» και θα κάνουν εντατικούς ελέγχους και προσαγωγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ