ΕΛΛΑΔΑ

3.600 αστυνομικοί στη ΔΕΘ – Οι τελευταίες συσκέψεις

3.600 αστυνομικοί στη ΔΕΘ – Οι τελευταίες συσκέψεις
EUROKINISSI

Τις τελευταίες λεπτομέρειες για την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ. για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τοποθετούν στο πλάνο τους οι επιτελείς της Κατεχάκη. 

Το γεγονός ότι φέτος τιμώμενη χώρα θα είναι η Αμερική αλλά και η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στη βόρεια Ελλάδα με το Σκοπιανό, κάνει την αστυνομία να βρίσκεται στο «κόκκινο» και να αυξάνει τις δυνάμεις που θα πάρουν μέρος στο φετινά μέτρα ασφαλείας.

Συνολικά, οι αστυνομικοί θα φτιάσουν περίπου τους 3.600 – θα είναι αυξημένοι κατά 15% σε σχέση με πέρσι. Όμως, θα είναι λιγότεροι από πρόπερσι, που είχαν φτιάσει περίπου τους 3.800.

Οι διμοιρίες που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι λίγο περισσότερες από πέρσι ενώ έτσι και αλλιώς το σύνολο των δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται σε γενική επιφυλακή.

Στη μεγάλη σύσκεψη που έγινε χθες υπό τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Άρη Ανδρικόπουλο, έγινε σαφές ότι τα μέτρα ασφαλείας θα πρέπει να είναι αυξημένα από την πρώτη ημέρα που θα ανοίξει τις πύλες της η έκθεση και στην πόλη της Θεσσαλονίκης οι Αρχές ασφαλείας θα πρέπει να περιπολούν για να προλάβουν κάθε επεισόδιο στη «γέννησή» του. Επίσης, μεγάλη σημασία είχε δοθεί σε πληροφοριακό επίπεδο, καθώς η αστυνομία θα ήθελε να έχει εικόνα για τις κινήσεις ομάδων που μπορεί να σχεδιάζουν την οποιαδήποτε ενέργεια που θα οδηγούσε σε ένταση.

Τα μέτρα, πάντως, θα κορυφωθούν το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Σεπτεμβρίου, όπου στη συμπρωτεύουσα θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός. Φέτος, όπως όλα δείχνουν οι συγκεντρώσεις θα είναι τουλάχιστον πέντε. Μια της ΓΣΕΕ με την ΑΔΕΔΥ, μια του ΠΑΜΕ , και μια των αντιεξουσιαστών. Ενώ, για πρώτη φορά θα υπάρξουν και δυο συγκεντρώσεις ατόμων που θα διαμαρτύρονται για την συμφωνία με την πΓΔΜ.

Οι εντολές που δόθηκαν από την Κατεχάκη είναι να υπάρχει ψυχραιμία από την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων και να αποκαθιστούν τη τάξη αποφεύγοντας, όμως, ένταση και βίαιες συγκρούσεις.

Όπως κάθε χρόνο, ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. θα δίνουν εικόνα από αέρος ενώ στη Θεολογική θα βρίσκεται και κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής.

Αυξημένα θα είναι τα μέτρα φύλαξης των πολιτικών προσώπων, ενώ δρακόντεια μέτρα θα υπάρχουν και για τους Αμερικανούς, καθώς, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στην έκθεση θα βρίσκεται και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ