ΕΛΛΑΔΑ

Επτά χαρακτηριστικά του φετινού καλοκαιριού, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο

Επτά χαρακτηριστικά του φετινού καλοκαιριού, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο
EUROKINISSI

Το φετινό καλοκαίρι χαρακτηριζόταν -σε σχέση με προηγούμενες χρονιές- από πολύ αυξημένα μελτέμια τον Αύγουστο (αλλά μειωμένα τον Ιούλιο), πιο ζεστές θάλασσες στο Αιγαίο από ό,τι στο Ιόνιο, απουσία περιόδων πολύ υψηλών θερμοκρασιών, βροχές σε ύψη ρεκόρ και πολύ έντονη δραστηριότητα κεραυνών.

Η υψηλότερη θερμοκρασία του καλοκαιριού σε όλη την Ελλάδα σημειώθηκε στις 23 Ιουλίου στο Κρανίδι, όταν έφθασε στους 42,1 βαθμούς, ενώ η Αττική ποτέ δεν ξεπέρασε τους 40 βαθμούς. Η περισσότερη βροχή μέσα μια μέρα στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού έπεσε στη Νάουσα στις 27 Αυγούστου, όταν η μέγιστη ημερήσια βροχή έφθασε τα 149 χιλιοστά.

Η υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έδωσε στη δημοσιότητα μια εκτίμηση για τα επτά πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του καλοκαιριού του 2018 (τρίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου). Αναλυτικότερα, το φετινό καλοκαίρι ξεχώρισε για τα εξής:

  • Λίγα μελτέμια τον Ιούλιο, αλλά πολύ αυξημένα τον Αύγουστο: Εντυπωσιακά χαμηλός ήταν ο αριθμός των ημερών με ισχυρούς βόρειους άνεμους στο Αιγαίο τον Ιούλιο, με μόνο οκτώ ημέρες, ο μικρότερος αριθμός ημερών κατά τα τελευταία δέκα χρόνια. Αντιθέτως ο φετινός Αύγουστος ήταν μήνας με μεγάλη συχνότητα ισχυρών βόρειων ανέμων (24 ημέρες μελτεμιών).
  • Θερμότερες οι θάλασσες στο Αιγαίο: λόγω της απουσίας μελτεμιών τον Ιούλιο, η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας στο Αιγαίο Πέλαγος ήταν υψηλότερη κατά 2,5°C από αυτή του Ιονίου Πελάγους, ενώ συνήθως συμβαίνει το αντίθετο.
  • Οι ισχυρότεροι άνεμοι του καλοκαιριού σημειώθηκαν στις 23 Ιουλίου, την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής. Οι ριπές των δυτικών ανέμων έφθασαν τα 123 χιλιόμετρα ανά ώρα στην Πάρνηθα (η μεγαλύτερη ριπή που σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2018 σε όλη την Ελλάδα) και ξεπέρασαν τα 100 χλμ/ώρα στον Ισθμό Κορίνθου, στο Καπαρέλι Βοιωτίας και στην Παξιμάδα Καρύστου. Σε αρκετούς σταθμούς της Αττικής οι ριπές του ανέμου την ημέρα αυτή ήταν οι ισχυρότερες της τελευταίας οκταετίας.
Χαρακτηριστικάκαλοκαιριού2018Πηγήmeteo EAA
  • Απουσία περιόδων υψηλών θερμοκρασιών: Το πρώτο σύντομο θερμό επεισόδιο συνέβη στο διήμερο 16-17 Ιουλίου και συγκεκριμένα στις 17 Ιουλίου, όταν η θερμοκρασία έφθασε και ξεπέρασε τους 40 βαθμούς σε περιοχές της Ανατολικής Στερεάς (Αυλίδα Βοιωτίας και Θεολόγο Φθιώτιδας). Το δεύτερο και τελευταίο θερμό επεισόδιο του καλοκαιριού συνέβη λίγες ημέρες μετά, στο διήμερο 22-23 Ιουλίου, οπότε στις 23 Ιουλίου η μέγιστη θερμοκρασία στο Κρανίδι έφτασε στους 42,1 βαθμούς (αυτή ήταν η υψηλότερη θερμοκρασία του καλοκαιριού σε όλη την Ελλάδα) και στη Μονεμβασιά στους 40,7 βαθμούς.
  • H θερμοκρασία δεν έφτασε τους 40 βαθμούς στην Αττική: Κατά το καλοκαίρι του 2018 η θερμοκρασία στην Αττική δεν ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου σε κανέναν από τους σταθμούς του ΕΑΑ/meteo.gr, γεγονός που συνέβη για πρώτη φορά μετά το 2007, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του δικτύου στην Αττική. Η υψηλότερη θερμοκρασία στην Αττική το φετινό καλοκαίρι σημειώθηκε στη Ραφήνα, στις 23 Ιουλίου, φθάνοντας στους 39 βαθμούς, λόγω των θυελλωδών καταβατών ανέμων την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς.

  • Πολλές βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας: Οι βροχές σε πολλές περιοχές έφτασαν σε ύψη ρεκόρ για καλοκαιρινή περίοδο. Ενδεικτικά τον Ιούνιο καταγράφηκαν 249 χιλιοστά μηνιαίου ύψους βροχής στη Ζαγορά Πηλίου, 198 χιλιοστά στην Κασσάνδρεια Χαλκιδικής και 122 χιλιοστά στην Πεντέλη. Τον Ιούλιο ξεχώρισαν τα 229 χιλιοστά βροχής στα Βριλήσια Αττικής, τα 170 χιλιοστά στη Ξάνθη και τα 112 χιλιοστά στις Σέρρες. Τον Αύγουστο αξιοσημείωτα ήταν τα 176 χιλιοστά μηνιαίου ύψους βροχής στη Νάουσα, τα 100 χιλιοστά στη Σκόπελο, τα 98 στη Λαμία και τα 83 χιλιοστά στα Χανιά. Η μέγιστη ημερήσια βροχή του καλοκαιριού σημειώθηκε στη Νάουσα στις 27 Αυγούστου με 149 χιλιοστά βροχής.
  • Πολύ έντονη κεραυνική δραστηριότητα: Σύμφωνα με τις καταγραφές του συστήματος ΖΕΥΣ του ΕΑΑ/meteo.gr, η κεραυνική δραστηριότητα τον Ιούλιο 2018 ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 14 ετών, με 103.000 κεραυνούς στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ