ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΘ 2018: Νύχτα επεισοδίων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

ΔΕΘ 2018: Νύχτα επεισοδίων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
EUROKINISSI

Ένταση και επεισόδια επικρατούσαν επί αρκετές ώρες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κυρίως περιοχή γύρω από το δημαρχιακό μέγαρο, στη διάρκεια των συλλαλητηρίων, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, με την ένταση να εκτονώνεται αργά το βράδυ. 

Ρεπορτάζ: Κώστας Πλιάκος

Η ένταση ξεκίνησε όταν ομάδα διαδηλωτών αποσπάστηκε από την πορεία που διοργάνωσαν οι Παμμακεδονικές Ενώσεις και οι Επιτροπές Αγώνα για την Μακεδονία, και επιχείρησε να προσεγγίσει το δημαρχιακό μέγαρο.

Οι άνδρες της αστυνομίας τους παρεμπόδισαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, με τους διαδηλωτές να ρίχνουν τα οδοφράγματα της ΕΛ.ΑΣ.

Η ατμόσφαιρα στο σημείο ήταν αποπνικτική λόγω των χημικών.

Μικροένταση επικράτησε και στη νότια πύλη της ΔΕΘ, όπου αντεξουσιαστές, που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στην Καμάρα και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία, προσπάθησαν να πλησιάσουν το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η τελετή των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ, με την καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Οι αστυνομικοί, είχαν σχηματίσει κλοιό γύρω από το συνεδριακό κέντρο, τους απώθησαν και η ένταση εκτονώθηκε.

Αργά το βράδυ, τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Βασιλικού Θεάτρου, καθώς ομάδες διαδηλωτών που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών, που απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών για να τους απομακρύνουν.

Μεμονωμένα άτομα, που αποσπάστηκαν από τις πορείες έσπασαν τζαμαρίες καταστημάτων, έγραψαν συνθήματα στη διάρκεια των επεισοδίων σημειώθηκαν μικροτραυματισμοί, ενώ - σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ - από την Αστυνομία έγιναν περισσότερες από πέντε προσαγωγές.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ήδη από την Παρασκευή, με τους ενστόλους να συγκεντρώνονται στην πλατεία του Λευκού Πύργου και να λένε «όχι» στις περικοπές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ