ΕΛΛΑΔΑ

Πέντε νέοι θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Πέντε νέοι θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Pixabay

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η εξάπλωση του ιού Δυτικού  Νείλου, με τα κρούσματα να αυξάνονται. Την τελευταία εβδομάδα, άλλοι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από λοίμωξη εξαιτίας του ιού, ενώ τα συνολικά κρούσματα αυξήθηκαν κατά 32.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, από την αρχή της περιόδου 2018 μέχρι σήμερα, Πέμπτη (20/09/2018), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 234 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Από αυτά, τα 183 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση) και 51 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Επίσης, έχει καταγραφεί 1 εισαγόμενο περιστατικό (με ιστορικό ταξιδιού και προβολής σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα). Οι θάνατοι ανέρχονται σε 27 και αφορούν σε ασθενείς ηλικίας άνω των 69 ετών. Αυτή τη στιγμή σε νοσοκομεία νοσηλεύονται 26 άτομα, εκ των οποίων 11 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Μέχρι στιγμής, κρούσματα έχουν καταγραφεί σε αρκετούς οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Βοιωτίας, Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς & Νήσων, Πέλλας, Έβρου, Κορινθίας, Κιλκίς, Σερρών, Ροδόπης, Ρεθύμνου, Ξάνθης και Αργολίδας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένει διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το επόμενο διάστημα και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. Για το λόγο αυτό, το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει την ανάγκη τήρησης ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ