ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί «φρενάρει» η προκαταρκτική έρευνα για τη φωτιά στο Μάτι

Γιατί «φρενάρει» η προκαταρκτική έρευνα για τη φωτιά στο Μάτι
EUROKINISSI

Πάνω από 100 σελίδες αριθμεί το πόρισμα του πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι

Σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα παραδόθηκε σήμερα στα χέρια του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλία Ζαγοραίου, ο οποίος από τις πρώτες κιόλας ημέρες τις έρευνας είχε σχηματίσει δικογραφία σε βάρος δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής για ψευδή βεβαίωση που συνίσταται στην παροχή αναληθών στοιχείων προς τις εισαγγελικές Aρχές. Μάλιστα στο πλαίσιο της έρευνας οι Aρχές είχαν προχωρήσει ακόμη και σε κατασχέσεις αποδεικτικού υλικού.

Το πολυσέλιδο πόρισμα -σύμφωνα με πληροφορίες- καταλήγει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα αλλά δεν αποδίδει ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα, κάτι που καλείται να πράξει ο εισαγγελέας όταν ολοκληρώσει την έρευνά του, η οποία αναμένεται ωστόσο να καθυστερήσει καθώς η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου με έγγραφη παραγγελία της, ζητά στην ογκωδέστατη δικογραφία να περιληφθεί και το πόρισμα της επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου.

Επισημαίνεται ότι η επιθεωρήτρια έδωσε εντολή για πλήρη διοικητικό έλεγχο των εμπλεκόμενων φορέων στις 6 Σεπτεμβρίου, ενώ η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε λίγα 24ωρα μετά την πυρκαγιά και συνεχίστηκε όλο το καλοκαίρι αριθμώντας ως τώρα εκατοντάδες καταθέσεις και όλα τα δεδομένα από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκηση για τη Μάνδρα εκδόθηκε σχεδόν 8 μήνες μετά τις πλημμύρες.

Ο απερχόμενος προϊστάμενος της εισαγγελίας Αθηνών, ο οποίος διενήργησε την έρευνα, την ερχόμενη Δευτέρα αποχωρεί από τη θέση του, καθώς έχει προαχθεί και μετακινείται στην εισαγγελία εφετών.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει ο ίδιος την προκαταρκτική εξέταση. Αναλαμβάνουν δυο νέοι εισαγγελείς, οι οποίοι έχουν εμπλακεί στην υπόθεση τις τελευταίες εβδομάδες (Ν. Φιστόπουλος, Κ. Σπυρόπουλος).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ