ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Πού επικεντρώνεται η προκαταρκτική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.

Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Πού επικεντρώνεται η προκαταρκτική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Από τον επίσημο καταγραφέα που υπάρχει στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης θα ξεκινήσει την προκαταρκτική έρευνα ο ανώτερος αξιωματικός που ανέλαβε να διαπιστώσει εάν έχουν διαπραχθεί πειθαρχικά παραπτώματα από τους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της σύλληψης του Ζακ Κωστόπουλου που βρήκε το θάνατο στην οδό Γλάδστωνος αφού πρώτα είχε δεχθεί άγριο ξυλοδαρμό από τον ιδιοκτήτη κοσμηματοπωλείου. 

Στον καταγραφέα αυτόν υπάρχει αποτυπωμένη ολόκληρη η συνομιλία του κέντρου επιχειρήσεων με τους αστυνομικούς που πήγαν στο σημείο, αλλά, το κυριότερο, έχει καταγραφεί και το πρώτο σήμα, δηλαδή η πρώτη εντολή που πήρε η ομάδα των αστυνομικών για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσει, και με τι είχε σχέση το περιστατικό που πήγαιναν.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του CNN Greece το πρώτο σήμα ήταν για ληστεία. Τα τηλέφωνα που είχαν πάρει περίοικοι στο κέντρο της άμεσης δράσης έδιναν την εικόνα ότι άτομο είχε μπει σε κατάστημα για ληστεία με αποτέλεσμα, όπως θα ήταν αναμενόμενο, οι αστυνομικοί να έφτασαν στο σημείο γνωρίζοντας ότι έχουν να αντιμετωπίσουν ανάλογο συμβάν.

Παρ’ όλα αυτά οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας από το βίντεο που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» δεν άφησαν περιθώρια στην ηγεσία της ΕΛΑΣ από το να δώσει εντολή για άμεση έρευνα.

Μάλιστα ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Αριστείδης Ανδρικόπουλος επικοινώνησε με την ηγεσία της ΓΑΔΑ τονίζοντας ότι θέλει «...γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα χωρίς χρονοτριβές και καθυστερήσεις ώστε να υπάρξει σαφής απάντηση για το αν οι αστυνομικοί ενήργησαν με βάση τα όσα προβλέπονται ή εάν χρησιμοποιήθηκε υπέρμετρη βία σε έναν άνθρωπο ο οποίος είχε δεχθεί τον άγριο ξυλοδαρμό και ήταν ήδη βαριά τραυματισμένος...»

Στελέχη μάλιστα της Κατεχάκη που είδαν το βίντεο επικεντρώθηκαν όχι στα όσα έκαναν οι αστυνομικοί για να ακινητοποιήσουν τον άνδρα που ήταν σε κατάσταση υπερδιεγέρσης με ένα κομμάτι τζάμι στα χέρια, αλλά στην τελική κλωτσιά που δέχεται από αστυνομικό τη στιγμή που ήδη ήταν ακινητοποιημένος στο έδαφος.

Πάντως, από τις καταθέσεις τους οι αστυνομικοί που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, ισχυρίζονται ότι ο 33χρονος με ένα κομμάτι τζάμι στα χέρια προσπάθησε να ξεφύγει από τον αστυνομικό της ομάδας Z αλλά και τον υπάλληλο του ΕΚΑΒ που του πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες.

«......Μετά από σήμα του κέντρου άμεσης δράσης ήρθαμε στην οδό Γλάδστωνος αρ. 2 Εξάρχεια για ενίσχυση αστυνομικών στη σύλληψη ατόμου. Όταν φτάσαμε στο σημείο αντικρίσαμε έναν άνδρα να έχει τραυματιστεί στην περιοχή του λαιμού και του σώματος ευρισκόμενος σε κατάσταση αμόκ και όντας πεσμένος στο έδαφος έμπροσθεν κοσμηματοπωλείου. Το εν λόγω κοσμηματοπωλείο έφερε σπασμένη τζαμαρία της βιτρίνας εισόδου. Ενώ προσπαθούσαν οι υπάλληλοι του ΕΚΑΒ να του παράσχουν πρώτες βοήθειες, ο ανωτέρω άνδρας θέλοντας να αποφύγει τη σύλληψή του άρπαξε ένα αιχμηρό κομμάτι γυαλιού από τη σπασμένη τζαμαρία και απειλούσε με αυτό τον υπάλληλο του ΕΚΑΒ και προσπάθησε με το κομμάτι γυαλί να τραυματίσει τον αστυνομικό της ομάδας Ζ. Εν συνεχεία ο ανωτέρω άνδρας σηκώθηκε από το έδαφος και κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος των παρευρισκόμενων πολιτών και των αστυνομικών με σκοπό να τους τραυματίσει. Κατόπιν επέμβασής μας ο ανωτέρω άνδρας προσπάθησε να αυτοκτονήσει στρέφοντας το κομμάτι γυαλί προς το στήθος του και εν τέλει καταφέραμε να του περάσουμε χειροπέδες. Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ο άνδρας μεταφέρθηκε στο Ευαγγελισμό».

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν επίσης στη δικογραφία που σχηματίστηκε για τη σύλληψη του κοσμηματοπώλη τα όσα συνέβησαν.

«....Ενώ εργαζόμουν, αντιλήφθηκα έναν άγνωστο να βρίσκεται εντός του κοσμηματοπωλείου στην οδό Γλάδστωνος 2 και εβρισκόμενος σε κατάσταση αμόκ άρχισε να πετάει τα κοσμήματα και τα συρτάρια της ταμειακής μηχανής στους πάγκους. Καθότι ο ανωτέρω άνδρας ήταν κλεισμένος μέσα στο κοσμηματοπωλείο πήρε τον πυροσβεστήρα του καταστήματος και έσπασε τη τζαμαρία της πόρτας εισόδου του κοσμηματοπωλείου. Στο σημείο αφίχθησαν και αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ καθώς και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Οι άνδρες του ΕΚΑΒ παρείχαν πρώτες βοήθειες στο ανωτέρω άνδρα και τον έβαλαν στο ασθενοφόρο μετά τη σύλληψή του από τους αστυνομικούς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ