ΕΛΛΑΔΑ

Κυκλώνας Ζορμπάς: Έρχεται με θυελλώδεις ανέμους, ισχυρές καταιγίδες και γιγάντια κύματα

Κυκλώνας Ζορμπάς: Έρχεται με θυελλώδεις ανέμους, ισχυρές καταιγίδες και γιγάντια κύματα
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Στο «μάτι» του μεσογειακού κυκλώνα «Ζορμπά» βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς το καιρικό φαινόμενο πήρε μορφή και ετοιμάζεται να «σαρώσει» πολλές περιοχές της χώρας με θυελλώδεις ανέμους, κύματα που θα φτάνουν μέχρι και τα 15 μέτρα και ισχυρές καταιγίδες.

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται ήδη σε «κόκκινο» συναγερμό λόγω της κακοκαιρίας «Ξενοφών» με τη χώρα να βιώνει έντονα καιρικά φαινόμενα. τα οποία έφεραν πολλά προβλήματα.

Ο μεσογειακός κυκλώνας, ο οποίος ήδη οργανώνεται περίπου 300 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των ακτών της Πελοποννήσου, το βράδυ της Παρασκευής και τα ξημερώματα του Σαββάτου θα αρχίσει να πλησιάζει τη χώρα μας, εξασθενώντας όμως όσον αναφορά την ταχύτητα των ανέμων, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως επισημαίνεται, κατά το διήμερο Σαββάτου και Κυριακής προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου, της Στερεάς, της Αν. Θεσσαλίας, των Κυκλάδων και της Δυτικής Κρήτης, καθώς οι βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες κατά περιόδους θα είναι πολύ ισχυρές και υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Οι άνεμοι το Σάββατο αναμένεται να φτάνουν τα δέκα μποφόρ μόνο στη Θάλασσα των Κυθήρων, ενώ στις υπόλοιπες νότιες παράκτιες και νησιωτικές περιοχές θα πνέουν ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι 7-8 μποφόρ, αλλά με ριπές ακόμη μεγαλύτερης έντασης.

Την Κυριακή οι άνεμοι στα ηπειρωτικά δεν αναμένεται να ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ και θα φτάνουν τα 8 μποφόρ στο Κεντρικό Αιγαίο.

Track3 Xenophon

Εικόνα 1. Η θέση του μεσογειακού κυκλώνα τα ξημερώματα του Σαββάτου 29/09 και η προβλεπόμενη πορεία του μέχρι το πρωί της Κυριακής 30/09 (γκρι καμπύλη). Οι περιοχές που αναμένουμε έντονα φαινόμενα το προαναφερθέν διήμερο σημειώνονται με σκιαγραφημένη κόκκινη καμπύλη. Πηγή: meteo.gr

Τέλος, η απότομη ανύψωση της στάθμης της θάλασσας (πλημμυρίδα) και τα πολύ μεγάλου ύψους κύματα που αναμένονται στην περιφέρεια του Μεσογειακού Κυκλώνα, επίσης προβλέπεται ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα στις παράκτιες περιοχές της Ν. Πελοποννήσου, στα Κύθηρα, στα Αντικύθηρα, στη Δυτική Κρήτη και στις Κυκλάδες.

Anemologio2 29092019 c

Πρόγνωση της ταχύτητας και διεύθυνσης των ανέμων το μεσημέρι του Σαββάτου 29/09/2018 από το "Ανεμολόγιο" - Πηγή: meteo.gr

Η ιστοσελίδα Severe-Weather που ασχολείται με την ανάλυση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, αναφέρει ότι τις Κυκλάδες ενδεχομένως θα «χτυπήσουν» γιγαντιαία κύματα.

«Κύματα που μπορούν σε ύψος να φτάσουν τα 10 έως 15 μέτρα σε μερικές περιοχές, ικανά να προκαλέσουν συνθήκες απειλής για ανθρώπινες ζωές στις παράκτιες περιοχές της βόρειας Κρήτης, της νότιας Πελοποννήσου και πολλών νησιών των Κυκλάδων» αναφέρει το δημοσίευμα.

xartis

Τα γαλάζια και μπλε χρώματα δίνουν τα ύψη βροχής ανά τρίωρο. Πάνω αριστερά δίνεται η θέση του φαινομένου στις 15.00 της Παρασκευής 28/09, πάνω δεξιά στις 21.00, κάτω αριστερά στις 09.00 του Σαββάτου 29/09 και κάτω δεξιά στις 15.00 του Σαββάτου.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε τις προβλεπόμενες εντάσεις του ανέμου ανά 3ωρο μέχρι και το βράδυ της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου 2018.

Δείτε την πορεία του «Ζορμπά»:

Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων

Ενόψει των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων σε ευρύτερες περιοχές της χώρας απαιτείται ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Οι επιχειρήσεις, σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων, οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία οργανωτικά και εν γένει προσήκοντα στις ιδιαίτερες συνθήκες μέτρα, για την αποφυγή δυσμενών συνεπειών στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων (π.χ. προσωρινή αναστολή εργασιών, εάν κατά τη διάρκεια τους οι εργαζόμενοι ενδέχεται να εκτεθούν σε κίνδυνο).

Εάν, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, που συνιστούν λόγο ανωτέρας βίας, ο εργαζόμενος δεν μεταβεί στην εργασία του, παρά τη λειτουργία της επιχείρησης, ο εργαζόμενος διατηρεί την αξίωση καταβολής μισθού, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Εάν η επιχείρηση δεν λειτουργήσει λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών και οι εργαζόμενοί της δεν προσέλθουν στην εργασία τους για τον ίδιο λόγο, εφαρμόζεται ο κανόνας της κοινής απαλλαγής των μερών ως προς τις αμοιβαίες υποχρεώσεις τους.

Πώς θα προστατευτείτε

Σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας έχει ενημερώσει να βρίσκονται τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης.
  • Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ