ΕΛΛΑΔΑ

Εξαρθρώθηκε η σπείρα που έκλεβε κοσμηματοπωλεία σε Αθήνα, Τρίπολη και Χαλκίδα

Εξαρθρώθηκε η σπείρα που έκλεβε κοσμηματοπωλεία σε  Αθήνα, Τρίπολη και Χαλκίδα
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στα χέρια των αστυνομικών έπεσε η μεγάλη σπείρα κακοποιών που λήστευε κοσμηματοπωλεία σε Αθήνα Τρίπολη και Χαλκίδα.  

Πρόκειται για τους κακοποιούς που είχαν εισβάλει σε κοσμηματοπωλεία στην Πανεπιστημίου και στους Αγίους Αναργύρους πριν από περίπου ένα μήνα και όπως αποκαλύφθηκε ο αρχηγός τους ήταν ένας δραπέτης των φυλακών Τίρυνθας, ο οποίος είχε δραπετεύσει στις 24 Αυγούστου καθώς εξέτιε ποινή φυλάκισης 70 χρόνων για ληστείες και κλοπές.

Πρόκειται για πολύ σκληρούς κακοποιούς που ήταν αποφασισμένοι για όλα και η λεία από τις ληστείες τους είχε φτάσει τις 800.000 ευρώ.

Μεταξύ τους χρησιμοποιούσαν κωδικούς επικοινωνίας όπως π.χ. «Ρόδα», που σήμαινε Ι.Χ., «oμίχλη» που σήμαινε Σύστημα Ασφαλείας Καπνού ενώ «σκεπή» ήταν τα σπίτια - καβάτζες.

Η σπείρα ήταν τόσο καλά οργανωμένη που είχαν προμηθευτεί ακόμα και μάσκες σιλικόνης για να μπορούν να περνούν από τις πόρτες ελεγχόμενης ασφάλειας κοσμηματοπωλείων.

Ως προς τη δομή της εγκληματικής οργάνωσης, σημειώνεται ότι τα μέλη της είχαν διακριτούς ρόλους και τηρούσαν αυστηρούς κανόνες ιεραρχίας στα πρότυπα στρατιωτικών μονάδων, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο την απαιτούμενη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δράστες είχαν συστήσει, τουλάχιστον από τον περασμένο Αύγουστο, συμμορία με σκοπό την διάπραξη κυρίως ληστειών σε κοσμηματοπωλεία με τη χρήση κλεμμένων οχημάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, η εξάρθρωση της συγκεκριμένης ομάδας, αποτελούμενης από πέντε άτομα, παρουσίασε στο πεδίο των ερευνών ιδιαιτερότητες και δυσκολίες καθώς οι δράστες είχαν αναπτύξει οργανωμένο σχέδιο το οποίο προέβλεπε τις επιμέρους κινήσεις τους σε όλα τα στάδια της δράσης τους με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ο εντοπισμός τους. Κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν ότι χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο την περιοχή του Ζεφυρίου, ήταν εξοπλισμένοι με βαρύ οπλισμό (καλάσνικοφ-πιστόλια) γεγονός που τους καθιστούσε πολύ επικίνδυνους απέφευγαν δε να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα κατά τη διάπραξη των ληστειών.

Τελικά και μετά από την συνδυαστική αξιοποίηση των συλλεχθέντων στοιχείων επετεύχθη η σύλληψη τους το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα έχουν εξιχνιασθεί 6 υποθέσεις ληστειών και 6 υποθέσεις κλοπών και διαρρήξεων.

Σε βάρος των συλληφθεντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές και ληστείες (κατά συναυτουργία, κατά συρροή, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια), εμπρησμό, πλαστογραφίες και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα.

Πώς δρούσαν οι δράστες

Τα μέλη του κυκλώματος επιχειρούσαν συνήθως σε ομάδες των τριών, τεσσάρων και πέντε ατόμων, ως εξής: αρχικά ένας εκ των δραστών εισερχόταν στο κατάστημα, είτε φορώντας ειδική μάσκα σιλικόνης, είτε καλύπτοντας τα χαρακτηριστικά του με γυαλιά οράσεως. Αφού κατόρθωνε να πείσει τους υπαλλήλους να του ανοίξουν τη θύρα, στη συνέχεια εισέρχονταν οι συνεργοί του, οι οποίοι με την απειλή πολεμικών τυφεκίων και πιστολιών αφαιρούσαν τα κοσμήματα από τις προθήκες και τα χρηματοκιβώτια των κοσμηματοπωλείων.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τόσο σε οικίες και οχήματα όσο και από την κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχεθήκαν:

  • πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov ,
  • (4) πιστόλια,
  • κυνηγετική καραμπίνα,
  • γεμιστήρες και πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων,
  • 165 ευρώ,
  • πλαστό Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς,
  • πλαστή άδεια οδήγησης Ελληνικών Αρχών,
  • πλαστή Άδεια Διαμονής,
  • ζεύγος πλαστών πινακίδων κυκλοφορίας,
  • ειδική μάσκα προσώπου σιλικόνης,
  • ρούχα και υλικά κάλυψης των χαρακτηριστικών του προσώπου,
  • μικροποσότητα κοκαΐνης και αποσπάσματα κάνναβης,
  • πλήθος κοσμημάτων και κινητών τηλεφώνων
  • αυτοκίνητο και διάφορες πινακίδες κυκλοφορίας.

Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 800.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ παράλληλα, εξετάζεται η συμμετοχή τους σε άλλες περιπτώσεις ομοειδών εγκλημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ