ΕΛΛΑΔΑ

Μαραθώνια η απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου

Μαραθώνια η απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από τις 09:00 το πρωί της Δευτέρας η απολογία του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, το οποίο συνδέεται με «μίζες» που φέρεται να έλαβε για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών το 2003, ενώ η απολογία της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου μεταφέρθηκε για το πρωί της Τρίτης.

Ο πρώην «τσάρος» της Οικονομίας δέχεται από το πρωί δεκάδες ερωτήσεις από τους ανακριτές κατά της διαφθοράς, Ηλιάννα Ζαμανίκα και Γιώργο Ευαγγέλου γύρω από τις ύποπτες συμβάσεις που ο ίδιος είχε υπογράψει ως υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επί επτά ώρες, από τις 09:00 έως τις 16:00, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ «σφυροκοπήθηκε» από τους ανακριτές για ζητήματα που ανακύπτουν από τα στοιχεία της δικογραφίας αλλά και για «λεπτομέρειες επί εγγράφων της υπόθεσης», γεγονός που φέρεται να εκνεύρισε τον κ. Παπαντωνίου.

Λόγω της μεγάλης διάρκειας της απολογίας του πρώην υπουργού πραγματοποιήθηκε ένα διάλειμμα διάρκειας μισής ώρας και οι εξηγήσεις συνεχίστηκαν μετά τις 17:00.

Στο δεύτερο αυτό μέρος οι ανακριτές επικεντρώθηκαν, κατά πληροφορίες, στη «νομιμοποίηση» των 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που φέρεται να τέλεσε ο κατηγορούμενος, με εκτιμώμενη ζημία του ελληνικού δημοσίου -κατά την κατηγορία- να ανέρχεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά την κατηγορία σε βάρος του, ισχυρίζεται ότι «μετά από 15 χρόνια ερευνών δεν έχει προκύψει σε βάρος μου καμία απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας, ούτε έμβασμα, ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής. Οι ελβετικοί λογαριασμοί τους οποίους έθεσα αμέσως και οικειοθελώς στη διάθεση των δικαστικών αρχών αποδείχθηκε μετά από ενδελεχή έρευνα πως είναι πεντακάθαροι. Είχαν εξάλλου ανοίξει πριν από 35 χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, όταν ζούσα και εργαζόμουν στο εξωτερικό».

Ο κατηγορούμενος κάνει λόγο για «πλήρες αδιέξοδο των διωκτών του το οποίο», όπως ισχυρίζεται, «τους ανάγκασε να εφεύρουν ένα πρωτοφανές σενάριο, συνδέοντας τραπεζικές κινήσεις που δεν έχουν σχέση με τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση».

Χαρακτηριστικά φέρεται να ανέφερε στους ανακριτές διαφθοράς: «Όσοι προσπαθούν να συνδέσουν τις αναλήψεις μετρητών με τις καταθέσεις άλλων προσώπων πραγματοποιούν ένα ταξίδι στο διάστημα για να μεταβούν σε ένα άλλο σύμπαν αποσιωπώντας πλήρως το αποδεικτικό υλικό. Τα περί δαιδαλωδών διαδρομών αποδεικνύουν αγνοία του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος», κάνοντας επίσης λόγο για «δόλιες συρραφές δήθεν στοιχείων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ