ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Μάτι: Το GPS της Πυροσβεστικής δείχνει ότι άφησαν απροστάτευτη την Πεντέλη

Φωτιά Μάτι: Το GPS της Πυροσβεστικής δείχνει ότι άφησαν απροστάτευτη την Πεντέλη
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αντικείμενο έρευνας για τους εισαγγελικούς λειτουργούς είναι το Engage, το λογισμικό που ανέδειξε σημαντικά στοιχεία για την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων και το μοιραίο αλαλούμ των εντολών κατά το κρίσιμο διάστημα της επέκτασης της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Τα στοιχεία αυτά ήταν αντικείμενο έρευνας για τους εισαγγελικούς λειτουργούς, όσον αφορά την αξιοπιστία του λογισμικού. 

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, πιστοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, σε συνδυασμό με τα αρχεία διαβιβάσεων, ότι δύο από τα οχήματα που είχαν χώρο ευθύνης το Νταού Πεντέλης, και κλήθηκαν να επέμβουν στα αρχικά στάδια της πυρκαγιάς, είχαν μετακινηθεί στην Κινέττα από τις 13:50 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο Αντεισαγγελέας Εφετών κ. Ηλίας Ζαγοραίος και η Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Βαρβάρα Γνεσούλη ζήτησαν από στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να πάρουν τα στοιχεία καταγραφής του συστήματος και να λάβουν καταθέσεις από τους εμπλεκομένους.

Στις 10 Αυγούστου, αστυνόμος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος λαμβάνει κατάθεση από τον Πύραρχο Μιλτιάδη Αποστολάτο, Τμηματάρχη του 2ου Τμήματος Ανάλυσης Προγραμματισμού και Στατιστικής της Διεύθυνσης Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο ορισμένος ανακριτικός υπάλληλος τον ρωτά για τις τεχνολογικές λεπτομέρειες που αφορούν το είδος των δεδομένων που διατηρούνται στην υπηρεσία του. Ο πύραρχος απαντά:

Στο συγκεκριμένο κτήριο έχουν εγκατασταθεί οι servers της εφαρμογής Engage, ήτοι εφαρμογή (λογισμικό) και η βάση δεδομένων αυτής. Δεν έχει γίνει ακόμα η οριστική παραλαβή του έργου και ως εκ τούτου δεν έχουν ανατεθεί επισήμως αρμοδιότητες από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης σε συγκεκριμένους υπαλλήλους. Για το λόγο αυτό, για την υπηρεσιακή λειτουργία της εφαρμογής δικαιώματα διαχειριστή έχει η ανάδοχος ένωση εταιρειών. Από την ένωση εταιρειών έχουν δοθεί κωδικοί πρόσβασης στην εφαρμογή σε επίπεδο διαχειριστή αρχικά στον Διευθυντή της υπηρεσίας μας και αρμοδιότητες διαχειριστή έχει άτυπα ο Πυραγός Τσακίρογλου Κωνσταντίνος.

Στη συνέχεια ο πύραρχος εξήγησε τη λειτουργία της εφαρμογής. «Η εφαρμογή καταγράφει μεταξύ άλλων στίγματα-θέσεις-συντεταγμένες των επίγειων οχημάτων από τη στιγμή που ξεκινά να λειτουργεί ο κινητήρας τους, εφόσον η τηλεματική συσκευή του οχήματος λαμβάνει σήμα GPS και με απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει σύνδεση σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Όσον αφορά την παρακολούθηση των εναέριων μέσων μέσω της εφαρμογής, έχουν ανατεθεί στην Πολεμική Αεροπορία και στις ανάδοχες εταιρείες από τις οποίες έχουμε νοικιάσει τα πυροσβεστικά ελικόπτερα φορητές συσκευές GPS ώστε να γινεται η παρακολούθηση αυτών μέσω της εφαρμογής ENGAGE. Απαραίτητη προϋπόθεση η συσκευή νηα είναι ενεργοποιημένη και να έχει τοποθετηθεί στο εναέριο μέσο.

Στη συνέχεια οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ κατάσχεσαν έναν σκληρό δίσκο χωρητικότητας τριών terra byte στο οποίο βρίσκονται τα επίμαχα αρχεία της «Μαύρης Δευτέρας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ