ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Ζάκυνθος: Δεκάδες μετασεισμοί μετά τα 6,4 Ρίχτερ

Σεισμός Ζάκυνθος: Δεκάδες μετασεισμοί μετά τα 6,4 Ρίχτερ
(EUROKINISSI/ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ)

Τους ρυθμούς της βρίσκει ξανά σταδιακά η Ζάκυνθος, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε τα ξημερώματα, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους και υλικές ζημιές, ενώ το νησί εξακολουθεί να δονείται από την έντονη μετασεισμική δραστηριότητα.

Από τις 01:54 τη νύχτα, οπότε και σημειώθηκε ο σεισμός, που έγινε αισθητός και στη νότια Ιταλία, έχουν σημειωθεί δεκάδες μετασεισμοί, με τον πιο ισχυρό να έχει ένταση 5,1 Ρίχτερ. Ωστόσο οι σεισμολόγοι δεν αποκλείουν τις επόμενες ημέρες θα σημειωθεί ένας μεγάλος μετασεισμός της τάξης των 5,8 με 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Άκη Τσελέντη να λέει στο CNN Greece: «Πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε έναν μετασεισμό της τάξης του 5,8 με 6. Αυτό πρέπει να γίνει», είπε ο κ. Τσελέντης, καλώντας τους κατοίκους του νησιού να είναι σε εγρήγορση.

«Η μετασεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική. Έχουμε δεκάδες μετασεισμούς, πάνω από 30 μετασεισμούς πάνω από 3, πάνω από 10 μεγαλύτερους του 4 και έχουμε και έναν ισχυρό μετασεισμό 5,1. Αυτό, όμως, δεν αρκεί. Ένας σεισμός του 6,4 πρέπει να δώσει έναν πολύ μεγάλο μετασεισμό για να ησυχάσουμε», πρόσθεσε ο κ. Τσελέντης, σημειώνοντας πως το νησί άντεξε τη μεγάλη δόνηση, εξηγώντας πως «σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή και χώρα, ένας σεισμός 6,4 θα είχε τρομακτικές επιπτώσεις».

Αναφορικά με τις υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τον μεγάλο σεισμό, υπογράμμισε πως είναι «λίγες, αμελητέες» για το μέγεθος της δόνησης. «Τα νησιά είναι δομημένα με ένα αντισεισμικό κανονισμό που είναι πολύ σωστός και από τους καλύτερους στην Ευρώπη», είπε και πρόσθεσε πως «ο σεισμός έδωσε και ένα μικρό κύμα, τσουνάμι, γύρω στα 10 εκατοστά. Το καταγράψαμε στην Κυπαρισσία και στην Ηλεία».

Όσον αφορά για το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό ο κ. Τσελέντης σημείωσε πως πρόκειται για αυτό «νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, στη συστοιχία του ελληνικού τόξου, εκεί που βυθίζεται η αφρικανική πλάκα κάτω από την ευρασιατική και τερματίζει νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς Ζακύνθου».

Κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στη Ζάκυνθο

Άμεση ήταν η ενεργοποίηση των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών του σεισμού 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Ζάκυνθο, ενώ οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο αποτελούμενο από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, την ειδική γραμματέα Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Φωτεινή Παντιώρα, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Με την ίδια αποστολή, στη Ζάκυνθο μεταβαίνει κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΔΑΕΦΚ), για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών από τη σεισμική δόνηση.

Στις 13:00 σήμερα, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη παρουσία του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρου Γαλιατσάτου, του δημάρχου Ζακύνθου, Παύλου Κολοκοτσά και εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και τη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών μετά τη σεισμική δόνηση.

Σεισμός Ζάκυνθος: Γκρεμίστηκε ο Πύργος στα Στροφάδια

Πάντως, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καταγραφές, η σεισμική δόνηση προκάλεσε υλικές ζημιές χωρίς να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, ενώ προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και σε μικρής έκτασης κατολισθητικά φαινόμενα, έχουν ήδη αντιμετωπιστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ