«Έβλεπαν» σεισμό στη Ζάκυνθο εδώ και πέντε μήνες
Προειδοποιητικά σημάδια για τον σεισμό στη Ζάκυνθο είχαν παρατηρήσει εδώ και πέντε μήνες οι ειδικοί.
Τον Σεπτέμβριο, όταν οι ειδικοί παρατήρησαν έντονη σεισμική δραστηριότητα νότια της Ζακύνθου, ψυλλιάστηκαν τι έπεται και μέσω του αλγόριθμου «FORMA» που έχει αναπτύξει ερευνητική ομάδα υπό τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμο Παπαδόπουλο, μελέτησαν την περιοχή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι προσεισμοί στην περιοχή ξεκίνησαν τον Μάιο, επομένως οι επιστήμονες γνώριζαν ότι σε διάστημα έξι μηνών θα εκδηλωθεί κύριος μεγάλος σεισμός.
«Μισή ώρα πριν από τα 6,6 Ρίχτερ, προηγήθηκε ισχυρή δόνηση 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Όλοι αναγνώρισαν ότι επρόκειτο για προσεισμό. Αλλά εκείνο που παρέμεινε μέχρι τώρα άγνωστο είναι ότι η προσεισμική περίοδος είχε ήδη ξεκινήσει μερικούς μήνες πριν με πολλούς μικρότερους προσεισμούς» αναφέρει ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ίδια εφημερίδα.
«Αποφασίσαμε να κάνουμε λεπτομερή ανάλυση γιατί γνωρίζουμε από προηγούμενες έρευνές μας ότι πολλές φορές οι κύριοι σεισμοί έχουν προσεισμούς που μπορεί να προηγούνται μέχρι και έξι μήνες πριν από τον κύριο σεισμό» συμπληρωσε.
«Εντοπίσαμε ότι η περιοχή των προσεισμών εντοπιζόταν σε περιφέρεια ακτίνας 25-30 χλμ. γύρω από ένα σημείο που περίπου συμπίπτει με το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού της 26ης Οκτωβρίου. Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου τα μεγέθη των προσεισμών αυξήθηκαν (για παράδειγμα στις 17/10 είχαμε 4,2), οπότε η γένεση του κύριου σεισμού ήταν πλέον θέμα χρόνου» τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος.
Να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 150 μετασεισμοί έχουν εκδηλωθεί μετά τον μεγάλο σεισμό της Παρασκευής (26/10), γεγονός που καθησυχάζει τους σεισμολόγους. Είναι γνωστό ότι όσο πιο έντονη είναι η μετασεισμική δραστηριότητα τόσο πιο πολύ εκτονώνεται η ενέργεια και απομακρύνεται ο κίνδυνος για άλλο σεισμικό φαινόμενο.
«Στοχευμένο» κατά εβραίων, το τρομοκρατικό χτύπημα στο Σίδνεϊ - 12 νεκροί, βρέθηκε βαν με εκρηκτικά
13:30
Άγριος ξυλοδαρμός νεαρού στο κέντρο της Λάρισας: Στο νοσοκομείο τραυματισμένο το θύμα
13:25
Τσιάρας σε αγρότες: Εκμεταλλευτείτε τη μοναδική ευκαιρία να θέσετε τα προβλήματά σας στην κυβέρνηση
13:15
Ζελένσκι: Θα υπάρξουν συμβιβασμοί σε ειρηνευτικές προτάσεις - Εγγυήσεις ότι η Ρωσία δεν θα «χτυπήσει» ξανά την Ουκρανία
13:12