ΕΛΛΑΔΑ

Κοινωνικό Μέρισμα: Δείτε εάν είστε δικαιούχος - Κριτήρια και προϋποθέσεις

Κοινωνικό Μέρισμα: Δείτε εάν είστε δικαιούχος - Κριτήρια και προϋποθέσεις
PIXABAY

Πλησιάζει η ώρα, που θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις και για το φετινό κοινωνικό μέρισμα. Η αρχή έγινε με την επιστροφή των αναδρομικών των ενστόλων, και η συνέχεια έπεται με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος που εξετάζεται να δοθεί, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, με τη μορφή εφάπαξ ενίσχυσης χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Το ποσό συνολικό ποσό αναμένεται να κινηθεί στα περυσινά επίπεδα, δηλαδή στα 700 εκατ. ευρώ, αν και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 περιλαμβάνει ένα ποσό της τάξης των 445 εκατ. ευρώ, ως υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.

Στη λίστα των δικαιούχων βρίσκονται φέτος νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και περιουσίες ενώ ένα μέρος του φετινού υπερπλεονάσματος θα δοθεί υπό μορφή έκτακτου επιδόματος θέρμανσης, μετά την εκτίναξη των λιανικών τιμών στη ζώνη του 1,15 ευρώ το λίτρο.

Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν εκτιμήσεις για υπερπλεόνασμα μεγαλύτερο ακόμα και από τα 700-800 εκατ. ευρώ (445 εκατ. ευρώ προέβλεπε το προσχέδιο). Έτσι ανοίγεται ένας δημοσιονομικός χώρος για την διανομή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες με το μοντέλο που ακολουθήθηκε και πέρυσι.

Η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr (ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί) είναι έτοιμη να δεχθεί άμεσα αιτήσεις. Το πακέτο των παρεμβάσεων αναμένεται να περιλαμβάνει έκτακτο επίδομα νεανικής αλληλεγγύης που θα απευθύνεται σε μη επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ, ηλικίας 18 έως 24 ετών. Πέρυσι το ύψος του ποσού ήταν 400 ευρώ και οι ωφελούμενοι περί τους 55.000.

Έως 877 ευρώ το κοινωνικό μέρισμα

Το βασικό σενάριο που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο έχει να κάνει με τη διατήρηση μέρους των περσινών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, με τον ωφελούμενο αριθμό δικαιούχων να φτάνει τα 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Τα ποσά που θα δοθούν θα ξεκινούν από 162 και θα φτάνουν τα 877 ευρώ, μιας και το υπερπλεόνασμα προς διανομή είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό της περασμένης χρονιάς. Υπενθυμίζεται ότι το 2017 το υψηλότερο εισοδηματικό κριτήριο ήταν στις 27.000 ευρώ ενώ το περιουσιακό όριο ανερχόταν στις 180.000 ευρώ. Το δε κοινωνικό μέρισμα κλιμακωνόταν από 250 έως 1.350 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ