ΕΛΛΑΔΑ

Πολυτεχνείο 2018: Ένταση και δακρυγόνα μετά την πορεία

Πολυτεχνείο 2018: Ένταση και δακρυγόνα μετά την πορεία

Ένταση και επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας μετά το τέλος της πορείας για την 45η επέτειο  από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου. 

Στη λεωφόρο Αλεξάνδρας στο ύψος του κτηρίου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, επικράτησε ένταση και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική εξαιτίας της χρήσης χημικών.

Από την πλευρά της αστυνομίας έγινε χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ υπάρχουν αναφορές και για πέντε προσαγωγές.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα στη Λ. Αλεξάνδρας, όπου, όπως αναφέρουν πληροφορίες, άνδρες της Αστυνομίας έριξαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης προκειμένου να διασπαστεί η πορεία.

Στο ύψος της Χαριλάου Τρικούπη έχουν βάλει φωτιά σε κάδους, ενώ αυτή την ώρα είναι κλειστή η άνοδος της Αλεξάνδρας


Την ίδια ώρα στα Εξάρχεια, αντιεξουσιαστές έχουν στήσει οδοφράγματα στην οδό Τσαμαδού.

Δείτε βίντεο από την ένταση έξω από τη ΓΑΔΑ:

Φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν από νωρίς το μεσημέρι στην Πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνθηκαν προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Με κεντρικό σύνθημα "Λευτεριά στο λαό, θάνατο στο φασισμό" οι διαδηλωτές καταδίκασαν το φασισμό, το ναζισμό καθώς κι αντίστοιχες συμπεριφορές.

Μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του φασισμού.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Μόλις έφτασαν οι διαδηλωτές έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, τη δίπλωσαν και διαλύθηκαν.

46447660 194636028133764 7400577071639953408 n


Πηγή: CNN Greece

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσύγκεντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης. Του συλλαλητηρίου προπορεύθηκε ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974.

Παράλληλα ξεκίνησε η πορεία του ΚΚΕ, το οποίο πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Ομόνοια.

Από το πρωί οι πόρτες του ιδρύματος ήταν ανοικτές για τον κόσμο, για να αποτίσει φόρο τιμής, αφήνοντας ένα λουλούδι ή ενα στεφάνι. Ωστόσο, υπό τον φόβο επεισοδίων και εξ´ αιτίας της παρουσίας αντιεξουσιαστών στον χώρο, ο κόσμος που ήρθε στο Πολυτεχνείο σήμερα ήταν λίγος.

Η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης από την Επιτροπή Εορτασμού 17ης Νοεμβρίου 1973 δεν πραγματοποιήθηκε, ως είθισται, με το κλείσιμο των θυρών του Πολυτεχνείου.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που επικρατούν από νωρίς στο κέντρο της πρωτεύουσας, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να επιχειρούν σε κεντρικά σημεία για την διασφάλιση της τάξης.

Οι αντιεξουσιαστές έχουν καταλάβει τον χώρο του Πολυτεχνείου και έχουν επεκταθεί στην οδό Στουρνάρη.

Επί ποδός είναι περίπου 5.000 αστυνομικοί από Ασφάλεια, Τάξη και Αντιτρομοκρατική, που καλούνται να εφαρμόσουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Η ηγεσία της ΕΛΑΣ έχει δώσει εντολές να φυλαχτούν τα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας και όλα τα κυβερνητικά κτήρια. Τις περασμένες ημέρες, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί πραγματοποιούσαν ελέγχους σε τμήματα και σκοπιές ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αριστείδης Ανδρικόπουλος μαζί με τους αντιστράτηγους πήγαν αιφνιδιαστικά προ ημερών στο κτήριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων των περασμένων ημερών, το βάρος έπεσε στα αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας των αστυνομικών ενώ από νωρίς δόθηκαν εντολές να μετακινηθούν από τα αστυνομικά τμήματα όλα τα κατασχεμένααυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν περίπου 30 αντιεξουσιαστές που δεν αποκλείεται με τις ομάδες τους να θελήσουν να προκαλέσουν επεισόδια στην περιοχή των Εξαρχείων, κάνοντας τον γνωστό «κλεφτοπόλεμο» με τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό σχεδιασμό, υψηλόβαθμα στελέχη θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία στην Αθήνα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για να μεταφέρουν την πραγματική εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο.

Στο πλαίσιο των μέτρων για τον εορτασμό της σημερινής επετείου η αστυνομία αποφάσισε και το κλείσιμο των σταθμών του μετρό «Μέγαρο Μουσικής», «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα», ενώ στο οδικό δίκτυο γύρω από το Πολυτεχνείο και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου ισχύουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.

Τροποποιήσεις ισχύουν και στα δρομολόγια και στις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία - τρόλεϊ), σύμφωνα με απόφαση που πήραν οι «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ