ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία 28 Νοεμβρίου: «Παραλύει» σήμερα η χώρα

Απεργία 28 Νοεμβρίου: «Παραλύει» σήμερα η χώρα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται σήμερα η Αθήνα, με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, την ΠΝΟ και τις τράπεζες να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές των πολιτών.

Ειδικότερα, η πρωτεύουσα θα μείνει χωρίς μετρό, ηλεκτρικό, προαστιακό σιδηρόδρομο, τραμ, τρόλεϊ και πλοία, ενώ και τα λεωφορεία δεν θα κινούνται με το καθημερινό τους ωράριο.

Οι διαδηλωτές έχουν δώσει «ραντεβού» για τις 11:00 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος με βασικό σύνθημα «απεργούμε-αγωνιζόμαστε-διεκδικούμε».

Μισή ώρα νωρίτερα θα ξεκινήσει η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, με βασικά αιτήματα την αύξηση μισθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών και κατάργηση των πρόσφατων ασφαλιστικών νόμων.

Χωρίς μετρό, τραμ και ΗΣΑΠ

Το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ καθώς και το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών εξήγγειλαν 24ωρη απεργία και καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ. Έτσι, ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν οι συρμοί του μετρό και του ΗΣΑΠ. Το ίδιο ισχύει και για το τραμ.

Ακινητοποιημένα και τα τρόλεϊ

Ακινητοποιημένα θα είναι και τα τρόλεϊ, καθώς το ΔΣ της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη της 24ωρης απεργίας και καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν δυναμικά στο συλλαλητήριο.

Στάσεις εργασίας στα λεωφορεία

Τα λεωφορεία θα προχωρήσουν με τη σειρά τους σε στάσεις εργασίας. Θα σταματήσουν τα δρομολόγια από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας των λεωφορείων αναμένεται να επέλθει έως τις 10:00 π.μ. ενώ τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 20:00.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Και τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια για 24 ώρες. Μάλιστα η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε να κατέβει στην απεργία με δικά της αιτήματα.

Η κινητοποίηση της ΠΝΟ περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες πλοίων και θα ξεκινήσει από 00:01 τα ξημερώματα της Τετάρτης 28 Νοεμβρίου έως τις 24:00 της ίδιας ημέρας.

Απεργία και στις τράπεζες

Η ΟΤΟΕ ανακοίνωσε την συμμετοχή των τραπεζοϋπαλλήλων στην γενική απεργία με αποτέλεσμα υποκαταστήματα των τραπεζών να είναι κλειστά.

Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες απαιτούν με την απεργία, την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, που θα αφορά στη λειτουργία των τραπεζών στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή, της η ΓΣΕΕ διεκδικεί:

  • Άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού έτους 2019. Άμεση επιστροφή των παράνομων μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, επιδόματα γιορτών και επιδομάτων αδείας.
  • Εθνικό οικονομικό σχεδιασμό τεχνολογικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης με ρήτρες κοινωνικής προστασίας στη βάση των θέσεων της ΓΣΕΕ, που θα ανατρέπει το περιβάλλον ύφεσης, αποβιομηχάνισης, απολύσεων, επισφαλούς και αδήλωτης εργασίας, ανεργίας, φτωχοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού.
  • Προαγωγή της κοινωνικής ασφάλισης με την εγγύηση του κράτους, με διασφάλιση της βιωσιμότητας και των παροχών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
  • Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Καμία εξαίρεση από την εργατική προστασία, λόγω ηλικίας.
  • Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας-ρητή απαγόρευση πλειστηριασμού της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ