Το παρασκήνιο των «χρυσών» συλλήψεων και οι κινήσεις των αστυνομικών
Πηγή: (EUROKINISSI/ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ)

Αυτοπρόσωπες παρακολουθήσεις που είχαν καταγραφεί σε βίντεο και φωτογραφίες, καταθέσεις αλλά και καταγεγραμμένες συνομιλίες περιείχε η δικογραφία της ΕΛ.ΑΣ. για το κύκλωμα «λαθρεμπορίας χρυσού» για την οποία, όπως αποκαλύφθηκε, είχαν λάβει γνώση δυο εισαγγελείς και μια ανακρίτρια.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε η έρευνα των Αρχών, οι αστυνομικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση είχαν απευθυνθεί σε εισαγγελέα και τον ενημέρωναν για τις καταγγελίες αλλά και τα στοιχεία, τα οποία είχαν στη διάθεσή τους.

Στην πορεία των ερευνών έθεταν υπ’ όψιν του κάθε νέο στοιχείο. Μάλιστα, πριν από περίπου ένα μήνα, η σχεδιασμένη αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη των κατηγορουμένων αναβλήθηκε, καθώς δικαστικός λειτουργός ζήτησε κάποια στοιχεία παραπάνω για την υπόθεση.

Το «πράσινο φως» για το σχηματισμό της δικογραφίας και τη σύλληψη των κατηγορουμένων δόθηκε από τον ίδιο δικαστικό λειτουργό λίγο καιρό αργότερα και ενώ η ΕΛ.ΑΣ. του είχε προσκομίσει τα στοιχεία που ζήτησε.

Η ΕΛ.ΑΣ. επιμένει ότι οι δικαστικές Αρχές θα μπορούσαν να σταματήσουν την έρευνα εάν δεν είχαν πεισθεί από τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί.

Επίσης, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης ήταν αυτός που όταν του προσκόμισαν τη δικογραφία, τη μελέτησε και άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, τονίζοντας ότι αν υπήρχε πρόβλημα στη δικογραφία θα μπορούσε «είτε να διατάξει περαιτέρω έρευνα ή ακόμη και να την έστελνε στο αρχείο».

Την ίδια ώρα, αρκετοί αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διερωτώνται για το πώς η ανακρίτρια διαφθοράς με τη δικογραφία που είχε μπροστά της όχι μόνο δεν εντόπισε κενά αλλά προχώρησε σε προφυλακίσεις κατηγορουμένων -ένας εκ των οποίων και ο γνωστός ενεχυροδανειστής.

Μάλιστα, πηγές της Κατεχάκη ανέφεραν ότι δύο από τους εν λόγω δικαστικούς λειτουργούς είχαν δώσει ακόμη και συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ. για τη σύνταξη της δικογραφίας ενώ κανένας από τους εισαγγελείς αλλά ούτε και η ανακρίτρια είχε ζητήσει από τους αστυνομικούς να προσκομίσουν γνωμάτευση της ΑΑΔΕ, που σχετίζεται με το λαθρεμπόριο χρυσού.

Τέλος, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί διατύπωναν ερωτήματα για το εάν η γνωμοδότηση της ΑΑΔΕ σχετικά με την εξαγωγή χρυσού, που έφτασε σήμερα στο γραφείο της ανακρίτριας, αναφέρεται στην εξαγωγή του πολύτιμου μετάλλου στην Τουρκία με νόμιμο ή παράνομο τρόπο.

Η αστυνομία τονίζει από την πλευρά της ότι στη δικογραφία παρατίθεται ο τρόπος με τον οποίο μετέφεραν οι κατηγορούμενοι το πολύτιμο φορτίο, που είτε φορούσαν τις πλάκες χρυσού οι ίδιοι είτε τα έστελναν στη γειτονική χώρα με ασυνόδευτα δέματα.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ειδικά για τη διαδικασία αυτή ο γνωστός ενεχυροδανειστής έχει σπεύσει να υποστηρίξει ότι δεν έχει σχέση ο ίδιος αλλά ο Τούρκος συγκατηγορούμενός του με τον οποίο, όπως υποστηρίζει δεν έχει καμία σχέση.

Διαβάστε επίσης