ΕΛΛΑΔΑ

Χριστούγεννα 2018: Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για τις γιορτές

Χριστούγεννα 2018: Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για τις γιορτές
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Με σκοπό την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων και την διευκόλυνση των πολιτών στις μετακινήσεις τους κατά τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, η Τροχαία κατάρτησε ειδικό σχέδιο, ενώ ήδη έχουν δοθεί εντολές για την υλοποίησή του στις υπηρεσίες όλης της Επικράτειας.

Οι βασικοί άξονες των έκτακτων μέτρων είναι η εμφανής αστυνομική παρουσία σε όλη την Ελλάδα, αλλά και ο αυστηρός έλεγχος με «μυστικούς» τροχονόμους που θα κινούνται με συμβατικά αυτοκίνητα, για την βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, με έμφαση τα αλκοτέστ, για τα οποία έχουν συγκροτηθεί πολλά συνεργεία.

Για το λόγο αυτό όλες τις μέρες των εορτών θα είναι σε επιφυλακή το σύνολο της δύναμης Τροχαίας σε όλη την επικράτεια, η οποία θα ενισχυθεί με προσωπικό και οχήματα και από άλλες υπηρεσίες, προκειμένου να εφαρμοστεί με ακρίβεια ο σχεδιασμός.

Τα μέτρα αναπτύσσονται σταδιακά και τη φετινή περίοδο των εορτών, ενώ θα κλιμακωθούν και θα κορυφωθούν τις ημέρες μαζικής εξόδου-εισόδου των οχημάτων, από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τα κεντρικά σημεία του σχεδιασμού περιλαμβάνουν επίσης:

  • Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής
  • Αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.
  • Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.
  • Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.
  • Διαρκή τροχονομική αστυνόμευση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.)
  • Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.)
  • Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
  • Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.
  • Ενημέρωση των πολιτών μέσω του Γραφείου Τύπου και των Γραφείων Ενημέρωσης Δημοσιογράφων, όταν είναι αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού.

Ποια οχήματα απαγορεύεται να κυκλοφορούν στις εθνικές οδούς κατά τις γιορτές

Σημειώνεται ότι, κατά την εορταστική περίοδο, θα ισχύουν και απαγορεύσεις της κίνησης φορτηγών ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνων, στις εθνικές οδούς, ως εξής:

Για το ρεύμα εξόδου από τα μεγάλα αστικά κέντρα:

Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018, τη Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018, την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018, τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018 και την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019, από ώρα 16:00 έως 21:00, καθώς και το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018, το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018 και το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019 από ώρα 08:00 έως 13:00.

Για το ρεύμα εισόδου:

Την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018, την Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019, την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019 και τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019, από ώρα 15:00 έως 21:00.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ