ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις στους πέντε περιμένουν βαρύτερα μέτρα το 2016, σύμφωνα με έρευνα του ΠΑΜΑΚ

Τέσσερις στους πέντε περιμένουν βαρύτερα μέτρα το 2016, σύμφωνα με έρευνα του ΠΑΜΑΚ
Έρευνα Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Σταθερά απαισόδοξοι είναι οι Έλληνες όπως προκύπτει από τη νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ που διενεργήθηκε το διάστημα 14 - 15 Δεκεμβρίου.

Με τις επιδόσεις της κυβέρνησης δηλώνει απογοητευμένο το 84,5%, δηλαδή 4 στους 5 ερωτηθέντες.

Οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας "προτείνει" το 51% στον Αλέξη Τσίπρα σε περίπτωση που χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ τη μετακίνηση προς το κέντρο συστήνει ως πλέον ενδεδειγμένη για τη ΝΔ το 41%.

Ειδικότερα, το 66,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του (σίγουρα ή μάλλον) θα χειροτερεύσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες, αποτέλεσμα συμβατό με το γεγονός ότι κατά 77,5% οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Το 85,5% προβλέπει δυσκολότερα μέτρα μέσα στο 2016 από όσα έχουν ήδη εφαρμοσθεί, ειδικά δε από τους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ αυτή την εκτίμηση έκανε το 75,5%.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο κινδυνεύει η κυβέρνηση να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία λόγω των μέτρων, οι απαντήσεις είναι σχεδόν μοιρασμένες.

Ειδικότερα, ένα σημαντικό ποσοστό 39% δήλωσε ότι εκτιμά πως πράγματι κινδυνεύει η κυβέρνηση να χάσει βουλευτές και ένα 48,5% ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Αναφορικά με τις εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ, ένα 44% εκτιμά ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα που θα αντικαταστήσει μακροπρόθεσμα τη ΝΔ και ένα το 30% ότι η ΝΔ πρέπει να παραμείνει ως έχει.

Το 41% εκτιμά μάλιστα ότι η ΝΔ πρέπει να μετακινηθεί πολιτικά προς το κέντρο.

Για το ζήτημα του μεταναστευτικού λανθασμένη θεωρεί την πολιτική της κυβέρνησης το 62,5% αντί του 23% που απάντησε ότι ακολουθείται ορθή πολιτική. Στο εν λόγω ερώτημα απολύτως μοιρασμένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ που ερωτήθηκαν, στο 44 και 42,5% αντίστοιχα.

Ενώ για το σύμφωνο συμβίωσης, το 55,5% απάντησε ότι συμφωνούν απόλυτα ή μάλλον συμφωνούν με την επέκταση του στα ομόφυλα ζευγάρια ενώ ένα υψηλό ποσοστό της τάξης του 31,5% δηλώνει απόλυτα ή μάλλον αντίθετο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ