Συνολάκης: Ηφαιστειακή έκρηξη και τσουνάμι σαν της Ινδονησίας θα γίνει και στη Σαντορίνη
Για την τεράστια καταστροφή στην Ινδονησία και το φονικό τσουνάμι μίλησε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης.
«Η ηφαιστειακή έκρηξη που έγινε στην Ινδονησία και προκάλεσε το τσουνάμι είναι αυτού του είδους που μπορεί να γίνει σε μερικές χιλιάδες χρόνια στη Σαντορίνη και να προξενήσει μια υποθαλάσσια κατολίσθηση», εξήγησε στο ραδιόφωνο «ΘΕΜΑ».
«Κάποια στιγμή και η νέα Καμένη θα σηκωθεί προς τα πάνω, θα κάνει έκρηξη και οι κατολισθήσεις θα κάνουν τσουνάμι», είπε ο κ. Συνολάκης.
Κατά τον ίδιο «δεν υπάρχει δικαιολογία ότι ήταν απροετοίμαστοι στην Ινδονησία. Το ηφαίστειο ήταν ενεργό εδώ και μήνες. Υπάρχουν και φωτογραφίες από τις εκρήξεις του».
Σύμφωνα με τον ίδιο «όλες οι παράκτιες περιοχές στα στενά έπρεπε να είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Κατά τον κ. Συνολάκη όλα ξεκινούν ότι οι άνθρωποι δεν σκέφτονται το χειρότερο δυνατό σενάριο. «Οι συνθήκες ήταν οι χειρότερες δυνατές. Ήταν βράδυ και κανείς δεν μπορούσε να δει τις διαφορές στη στάθμη της θάλασσας και έτσι να καταλάβει ότι έρχεται τσουνάμι».
Αναλυτικός οδηγός για τα τέλη κυκλοφορίας - Διευκρινίσεις και παραδείγματα
01:00
Εφορία - ΕΦΚΑ : Τέλος οι διώξεις για χρέη - Η νέα διάταξη για την πτώχευση
00:30
Ο Νετανιάχου «απαιτεί» από δυτικές κυβερνήσεις να καταπολεμήσουν τον αντισημιτισμό
23:57
Μερτς: «Πολύ άσχημο» το κλίμα στη Γερμανία - «Υπερήφανος» με τη σύνοδο για την Ουκρανία
23:50