ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Η επέλαση της… Σοφίας - Στα «λευκά» με δριμύ ψύχος και χιόνια μέχρι το Σάββατο η χώρα

Καιρός: Η επέλαση της… Σοφίας - Στα «λευκά» με δριμύ ψύχος και χιόνια μέχρι το Σάββατο η χώρα
EUROKINISSI

«Πολικό εξπρές» σαρώνει σχεδόν όλη την Ελλάδα - Κακοκαιρία με χιονοπτώσεις και δριμύ ψύχος από τη Μακεδονία έως την Πελοπόννησο – Ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο Μακεδονία - Διακοπή κυκλοφορίας στην περιφερειακή Πεντέλης-Νέας Μάκρης - Το έστρωσε μέχρι την παραλία στο Βόλο - Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

 

Με κύριο χαρακτηριστικό το δριμύ ψύχος καθώς αέριες μάζες πολικής προέλευσης σαρώνουν τη χώρα από βορρά προς νότο, η κακοκαιρία «Σοφία» φέρνει χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε μεγάλο τμήμα της Ελλάδας, ενώ θα επηρεάσει τον καιρό μέχρι και το Σάββατο, 5 Ιανουαρίου. Τα επόμενα 24ωρα, η θερμοκρασία αναμένεται μάλιστα ότι θα πέσει ακόμα περισσότερο.

Το θερμόμετρο θα πέσει αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (04/01) και του Σαββάτου, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας.

sofia kairos 2
sofia kairos 2

(Οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και του Σαββάτου)

Χιόνια και στην Αττική - Απαγόρευση κυκλοφορίας και κλειστοί δρόμοι

Χιονίζει στα βόρεια και τα ορεινά της Αττικής, με συνέπεια η Τροχαία να προχωρήσει σε απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών στη Μαλακάσα και στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Θηβών, για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος αποκλεισμού του οδικού δικτύου, ενώ και τα ΙΧ χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, απαγορεύεται η κίνηση φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στα εξής σημεία:

1. Στην παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών- Θηβών, από το 6ο χιλιόμετρο στο ρεύμα προς Θήβα, στην περιοχή των Βιλίων.

2. Στη νέα Εθνική Οδό Αθηνών- Λαμίας, από το 32,5 χιλιόμετρο (διόδια Αφιδνών), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία. Εξαιρούνται μόνο τα φορτηγά που κινούνται προς Χαλκίδα.

Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα υπόλοιπα οχήματα στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Θηβών, επίσης στο ρεύμα προς Θήβα στο ύψος των Βιλίων. Υπενθυμίζεται ότι παραμένει κλειστή η λεωφόρος Πάρνηθος από το τελεφερίκ και πάνω.

Λόγω της χιονόπτωσης αποφασίστηκε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης από το ύψος του Σ. Ν. Πεντέλης 414 έως το ύψος του καταστήματος Πανόραμα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Στερεά Ελλάδα: Πού αλλού σημειώνονται προβλήματα

Παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται η κίνηση των βαρέων οχημάτων στο εθνικό δίκτυο της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας από το 67ο έως το 242ο χιλιόμετρο, λόγω των καιρικών φαινομένων, η ύφεση του τελευταίου διαστήματος δίνει την ευκαιρία πλέον στην Τροχαία να διευκολύνει την κυκλοφορία τους δημιουργώντας κομβόι φορτηγών και προς τη Θεσσαλονίκη και προς την Αθήνα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο εθνικό δίκτυο από το 110ο έως και το 242ο χιλιόμετρο, ενώ η χιονόπτωση είναι αραιή. Αντίθετα το πρόβλημα μεταφέρεται τις τελευταίες ώρες στα όρια της Βοιωτίας.

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο οδικό δίκτυο στη Στερεά Ελλάδα, ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στην επαρχιακή οδό Λιβαδειάς-Άμφισσας, από το 3ο έως το 37ο χιλιόμετρο, στην παλιά εθνική οδό Λαμίας και Λιβαδειάς, από το 67ο έως το 88ο χιλιόμετρο, καθώς και στο δρόμο Θήβας-Λιβαδειάς από το πρώτο έως το 45ο χιλιόμετρο.

Ακόμη στους δρόμους της Ευρυτανίας απαγορεύεται η κυκλοφορία στο δρόμο Δομνίστας-Μεσοκώμης ενώ το χωριό Μεσοκώμη του Δήμου Καρπενησίου παραμένει αποκλεισμένο. Όσον αφορά το νομό της Εύβοιας, λόγω πτώσης βράχων κοντά στην περιοχή των Ηλίων, παραμένει αποκλεισμένος ο δρόμος Λουτρών Αιδηψού-Λίμνης.

Στη Φθιώτιδα όπου έπεσε και ο μεγαλύτερος όγκος του χιονιού ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στους τρεις άξονες από Λαμία προς Καρπενήσι από το 20ό χιλιόμετρο έως το 64ο χιλιόμετρο, στο δρόμο Λαμίας Άμφισσας έως το 58ο χιλιόμετρο που περιλαμβάνει τόσο την περιοχή του Μπράλου όσο και το 51ο χιλιόμετρο και τέλος στο δρόμο Λαμίας-Λάρισας από τη Λαμία έως το 54ο χιλιόμετρο μετά το Δομοκό.

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο επαρχιακό δίκτυο της Ευρυτανίας, της Δυτικής Φθιώτιδας, της περιοχής του Δομοκού αλλά και της βορειοδυτικής Φωκίδας είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες καθώς οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται και τα εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους.

Από τις 8 το πρωί χιονίζει πυκνά στη Λαμία με τα πρώτα σημάδια να είναι ορατά και μέσα στην πόλη, όπου το χιόνι, σύμφωνα με το lamiareport.gr, έχει στρωθεί στο δρόμο πάνω από το Νοσοκομείο, ενώ ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και του Δήμου Λαμιέων βρίσκεται σε συναγερμό, με δεκάδες μηχανήματα στο εθνικό δίκτυο και τους κεντρικούς δρόμους.

Θεσσαλονίκη: Ακυρώθηκαν πτήσεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Λόγω της χαμηλής νέφωσης, ακυρώσεις πτήσεων έγιναν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Τέσσερις πτήσεις προσγειώθηκαν στην Καβάλα, μία στην Αθήνα, ενώ δύο ακυρώθηκαν.

Οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου επισημαίνουν ότι βρίσκονται σε επιφυλακή και έχουν λάβει μέτρα σε περίπτωση που σημειωθεί χιονόπτωση.

sofia kairos 3 copy

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Fraport Greece, Γιάννης Παπάζογλου, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι τέσσερις πτήσεις προσγειώθηκαν στην Καβάλα και μία στην Αθήνα, ενώ δύο ακυρώθηκαν. Συγκεκριμένα, στην Καβάλα, προσγειώθηκαν οι πτήσεις Αμβούργο - Θεσσαλονίκη, Αθήνα - Θεσσαλονίκη, Ντύσελντορφ - Θεσσαλονίκη και από Βερολίνο για Θεσσαλονίκη. Επίσης, στην Αθήνα προσγειώθηκε η πτήση από Στοκχόλμη για Θεσσαλονίκη, ενώ ακυρώθηκαν δύο πτήσεις από την Ντόχα και το Μπάντεν.

Ο κ. Παπάζογλου, τόνισε, ότι το αεροδρόμιο είναι σε επιφυλακή και έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση που θα σημειωθεί χιονόπτωση στην περιοχή.

Χιόνια και στη Θεσσαλονίκη

Χιόνι αναμένεται από αργά το απόγευμα μέχρι αύριο το πρωί στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ το καιρικό φαινόμενο κινείται προς τα ανατολικά και εκτός από τη Θεσσαλονίκη αναμένεται να επηρεάσει τις περιοχές των Σερρών και της Χαλκιδικής. Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης.

Ο ίδιος, επισήμανε, ότι χιονίζει στις περιοχές με υψόμετρο πάνω από τριακόσια με τετρακόσια μέτρα, ενώ επιχειρούν 60 μηχανήματα – αλατιέρες σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Κλειστά οδικά δίκτυα δεν υπάρχουν, εκτός των χιονοδρομικών κέντρων.

Εκτροπή αυτοκινήτων στα Φάρσαλα

Δύσκολη είναι η κατάσταση με τις μετακινήσεις στην επαρχία Φαρσάλων, λόγω της χιονόπτωσης που έχει ενταθεί το μεσημέρι της Πέμπτης.

Όπως μεταδίδει το onlarissa.gr, που δημοσιεύει και τις σχετικές φωτογραφίες, τουλάχιστον τρία αυτοκίνητα έχουν εκτραπεί λόγω της ολισθηρότητας.

Το χιόνι είναι τόσο έντονο που το οδόστρωμα γεμίζει ελάχιστα λεπτά αφότου περάσουν τα μηχανήματα που επιχειρούν.

Η μετακίνηση, ιδιαίτερα στο κεντρικό δίκτυο που συνδέει τα Φάρσαλα με τη Λάρισα, πρέπει να γίνεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

farsala2

(Πηγή onlarissa.gr)

Προβλήματα σε δρομολόγια τρένων

Τεχνικό πρόβλημα αντιμετωπίζει το δρομολόγιο τρένου, Φλώρινα - Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η γραμμή έχει ακινητοποιηθεί και θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση.

Πρόβλημα ηλεκτροκίνησης σημειώθηκε, επίσης, σε αμαξοστοιχία, στο ύψος των Νέων Πόρων Πιερίας. Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στο twitter της εταιρείας δρομολογείται μηχανή εφεδρείας από Θεσσαλονίκη.

Θεσσαλία

Πυκνή ήταν η χιονόπτωση στη Θεσσαλία, όπου οι πόλεις ντύθηκαν «στα λευκά», ενώ η κατάσταση αναμένεται ότι θα επιδεινωθεί.

Ήδη, το χιόνι έχει προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ πάνω από 150 μηχανήματα επιχειρούν στο οδικό δίκτυο για να παραμείνει ανοιχτό

Το παρακάτω βίντεο είναι από την πόλη του Παλαμά Καρδίτσας, στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και δημοσιεύτηκε στο Facebook από τον κ. Γιώργο Πάσχο.

Δείτε βίντεο από drone από τη χιονισμένη πόλη του Παλαμά, το οποίο δημοσίευσε ο κ. Πάσχος:

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καρδίτσας, σήμερα από ώρα 10:30 μέχρι ύφεσης των δυσμενών καιρικών φαινομένων και εξομάλυνσης της οδικής κυκλοφορίας των οχημάτων, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας (Ε-65), στο τμήμα δικαιοδοσίας του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Καρδίτσας.

Της παραπάνω απόφασης απαγόρευσης κυκλοφορίας εξαιρούνται:

- τα οχήματα οδικής βοήθειας,

- τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν αλάτι,

- τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης (ΕΚΑΒ, Π.Υ. κλπ).

Η κίνηση των οχημάτων κάτω των 3,5 τόνων μικτού βάρους στο ως άνω δίκτυο διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στους 70 πόντους έχει φτάσει σε ορισμένα σημεία το ύψος του χιονιού στα ορεινά του Νομού Τρικάλων, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης.

Αυτή τη στιγμή 42 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων επιχειρούν σε διάφορες περιοχές, προκειμένου να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς ενώ συχνές είναι και οι παρεμβάσεις με τις αλατιέρες για την αποφυγή πάγου στο οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.

Ανοιχτό το Περτούλι - Κλειστό το Σέλι

«Όλοι οι δρόμοι πρόσβασης είναι ανοικτοί προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου και περιμένει τους αμέτρητους φίλους του, για σκι, για καφέ, για βόλτα με το λίφτ».

Αυτό τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Κέντρου, όπως και πως ο χώρος στάθμευσης των ΙΧ οχημάτων έχει διαμορφωθεί κατάλληλα. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Πύλης, Κώστας Μαράβας, σημειώνει πως «εμείς είμαστε εκεί και περιμένουμε τους επισκέπτες καθώς οι δρόμοι είναι ανοιχτοί».

Αντίθετα, την αναστολή της λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου Σελίου - Βερμίου Ημαθίας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στην περιοχή, αποφάσισε η διοίκησή του. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του χιονοδρομικού κέντρου, Κώστας Τζελέπης, «με την κίνηση αυτή, ουσιαστικά αποτρέπουμε τον κόσμο να έρθει στις εγκαταστάσεις μας, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Δεν θέλουμε να εκθέσουμε τον κόσμο σε κίνδυνο».

Έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή έντονη χιονοθύελλα και η θερμοκρασία είναι στους -7 βαθμούς Κελσίου και τόνισε ότι ο δρόμος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος.

«Έχουμε ήδη και θα συνεχίσουμε να έχουμε τις επόμενες ώρες ένα με δύο πόντους χιονιού ανά ώρα. Το χιόνι είναι σαν πούδρα και τα μηχανήματα δεν μπορούν να κάνουν δουλειά», είπε και τόνισε ότι το Σαββατοκύριακο το χιονοδρομικό κέντρο στο Σέλι θα λειτουργεί κανονικά.

Πυκνή χιονόπτωση στην Πάρνηθα

Σύμφωνα με την Τροχαία, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στην Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ και πάνω, στο ρεύμα που οδηγεί προς το καζίνο.

Επί ποδός, εξάλλου, βρίσκονται, όλες οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, με εκχιονιστικά μηχανήματα και «αλατιέρες», ώστε το οδικό δίκτυο να παραμείνει ανοικτό.

Το θερμόμετρο στην Πάρνηθα βρίσκεται υπό το μηδέν και το κρύο είναι τσουχτερό.

Έντονη είναι η χιονόπτωση στα ορεινά, ημιορεινά του Νομού Καρδίτσας, ενώ στις πόλεις το έχει «στρώσει». Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος, οι δρόμοι μέχρι τώρα είναι ανοιχτοί και η Π.Ε. Καρδίτσας βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή, καθώς με 48 μηχανήματα συνδράμει στην όλη προσπάθεια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, στο Νομό Καρδίτσας η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

1) Επ. Οδός Μουζακίου - Λίμνης Πλαστήρα από 8ο χλμ. έως 13ο χλμ. (Τ.Κ. Κρυοπηγής έως Τ.Κ. Κερασιάς)

2) Επ. Οδός Καρδίτσας - Λίμνης Πλαστήρα από 10ο χλμ. (μέσω Μοσχάτου)

3) Επ. Οδός Καρδίτσας - Λίμνης Πλαστήρα από 15ο χλμ. (μέσω Καστανιάς)

4) Περιμετρικά της Λίμνης Πλαστήρα

5) Επ. Οδός Καρδίτσας - Άρτας από 35ο χλμ (Δ/νση Βατσουνιάς, θέση «ΤΥΜΠΑΝΟΣ»

6) Επ. Οδός Μουζακίου - Στεφανιάδας από 7ο χλμ (θέση 'Αγιος Νικόλαος)

7) Επ. Οδός Κέδρου - Ρεντίνας - Καρπενησίου από 46ο χλμ έως 62ο χλμ (θέση «ΖΑΧΑΡΑΚΗ»)

Χιονίζει ακόμα και στις παραλιακές περιοχές του νομού Λάρισας, καθώς οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και στα παράλια της περιοχής του δήμου Αγιάς. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας σημείωσε ότι υπάρχει ήπια χιονόπτωση κατά μήκος της παραλιακής περιοχής σε Βελίκα, Κόκκινο Νερό μέχρι και Στόμιο, χωρίς να υπάρχουν προς το παρόν προβλήματα.

Στις ορεινές περιοχές του δήμου Αγιάς η χιονόπτωση συνεχίζεται στην Ανατολή, την Καρίτσα, το Μεγαλόβρυσο, αλλά και στη Μελιβοία, ενώ μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του δήμου Αγιάς επιχειρούν για να παραμείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η χιονόπτωση και σε ορεινές περιοχές της Μαγνησίας. Από το πρωί χιονίζει στα ορεινά του Αλμυρού, στον Κοκκινόβραχο, αλλά και στο Πήλιο, από το Κατηχώρι και ψηλότερα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθεά Κολυνδρίνη, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής προβλήματα στο οδικό δίκτυο και τόνισε ότι οι οδηγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο οδικό δίκτυο της περιοχής της Μαγνησίας υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Επαρχιακή οδό Χανίων-Κισσού από διασταύρωση Χιονοδρομικού Κέντρου «Αγριόλευκες Πηλίου» έως τη διασταύρωση με την Επαρχιακή οδό Βόλου-Ζαγοράς (Κάτω Κλάδος)-Κισσό, ενώ στην Επαρχιακή οδό Βόλου - Ζαγοράς (άνω κλάδος) από το 16ο χλμ. η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στα λευκά το Λιβάδι Ελασσόνας, η Μελούνα, αλλά και τα Φάρσαλα, ενώ ήπια χιονόπτωση και χιονόνερο σημειώνεται από το πρωί και στη πόλη της Λάρισας.

Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, όμως, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο της Ελασσόνας, στην Επαρχιακή Οδό Ελάφου-Σκλήθρου και στην Επαρχιακή Οδό Μεγαλόβρυσου - Ανατολής.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σημείωσε ότι, από το βράδυ, πάνω από 150 μηχανήματα επιχειρούν στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας ώστε οι δρόμοι να παραμένουν ανοιχτοί, ενώ κάλεσε τους πολίτες να προμηθευτούν αντιολισθητικές αλυσίδες καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Έντονες χιονοπτώσεις πλήττουν τη Δυτική Θεσσαλία, καθώς χιονίζει εκτός από τα ορεινά και τα ημιορεινά, στα πεδινά και στις πόλεις. Στο Νομό Τρικάλων, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστο Μιχαλάκη, το ύψος του χιονιού φτάνει μέχρι και 50 πόντους στα ορεινά, ενώ στα πεδινά και σε πόλεις, ξεκινά από τους πέντε πόντους. Η Π.Ε. Τρικάλων συνδράμει με 42 μηχανήματα και μέχρι τώρα οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις παρακάτω περιοχές:

* Ε.Ο. Τρικάλων - Ιωαννίνων από 28ο χλμ (θέση Μουργκάνι) έως 65ο χλμ. (Α/Κ Μαλακασίου)

* Επ. οδός Τρικάλων - 'Αρτας από 25ο χλμ (θέση Αναβρυσούλα) έως 75ο χλμ. (γέφυρα Αλεξίου)

* Επ. Οδός Πύλης - Μεσοχώρας από 4ο χλμ. (θέση Πηγή των Θεών) έως 55ο χλμ (Μεσοχώρα)

* Επαρχιακό οδικό δίκτυο Ασπροποτάμου (από 35ο έως 68ο χλμ)

Προβλήματα, κυρίως στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κορινθίας, έχει προκαλέσει επίσης το κύμα κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη, σύμφωνα με την Αστυνομία, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις εξής περιοχές:

* Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου- Τρικάλων, από το 14ο χιλιόμετρο.

* Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων- Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο.

* Στην επαρχιακή οδό Γκούρας- Κιάτου, από το 1ο , έως το 17ο χιλιόμετρο.

* Στην επαρχιακή οδό Γκούρας- Δερβενίου, από το 1ο, έως το 18ο χιλιόμετρο.

* Στην επαρχιακή οδό Γκούρας- Λυκουρίας, από το 1ο, έως το 17ο χιλιόμετρο.

* Στην επαρχιακή οδό Κιάτου- Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο και άνω.

* Στην επαρχιακή οδό Δερβενίου- Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο και άνω.

Στην Αρκαδία, κλειστή παραμένει η επαρχιακή οδός Ελάτης- Χρυσοβιτσίου- Στεμνίτσας, ενώ είναι αναγκαίες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Βουρβούρων- Αγίου Πέτρου.

Αλυσίδες στο δρόμο για Καρπενήσι, Δομοκό και Μπράλο

Αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που μετακινούνται προς Καρπενήσι, Δομοκό και Μπράλο παρά τα δεκάδες μηχανήματα που ενεργούν. Σε αυτούς τους δρόμους δόθηκε απαγορευτικό από την Τροχαία για φορτηγά άνω των 3,5 τόνων.

Χιόνι πέφτει κατά μήκος της Εθνικής Οδού από το ύψος της Μαυρομαντήλα (Διόδια) και μέχρι το Μώλο, χωρίς προβλήματα προς το παρόν.

Ήπειρος

Ισχυρή χιονόπτωση σημειώνεται από τις 2:00 τα ξημερώματα σε όλο τον Νομό Ιωαννίνων και στα ορεινά της 'Αρτας, ενώ 35 μηχανήματα αποχιονισμού και ρήψης αλατιού δουλεύουν πυρετωδώς σε όλο το επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα. Περίπου 2,5 τόνοι αλατιού έχουν πέσει ήδη στους δρόμους, ενώ συνεχίζονται οι ρήψεις με 15 αλατιέρες.

Ο υδράργυρος έπεσε κάτω από το μηδέν, με το θερμόμετρο να δείχνει το πρωί στο Μέτσοβο -5 βαθμούς Κελσίου, -6 στη Βωβούσα και -7 στο Δίστρατο της Κόνιτσας.

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε πολλά σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου στους Νομούς Ιωαννίνων και Άρτας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τις Αστυνομίας, αλυσίδες χρειάζονται:

- Στο επαρχιακό ορεινό οδικό δικτύο των Βορείων Τζουμέρκων, του Μετσόβου, της Κόνιτσας, της Ζίτσας, του Πωγωνίου και της Πυρσόγιαννης.

- Από το 67ο έως το 76ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Άρτας-Τρικάλων, από το Αθαμάνιο έως το Σκαρπάρι.

- Στην επαρχιακή οδό Βουργαρελίου - Μικροσπηλιάς.

- Στο οδικό δίκτυο των περιοχών Ξηρόκαμπος, Κρανιές, Αστροχώρι έως Πηγές.

Επίσης, οι επαρχιακές οδοί Αθαμανίου-Μεσούντας-Τετράκωμου, καθώς και η Αθαμανίου-Θεοδώριανων, από Σταυρό έως τα Θεοδώριανα, είναι κλειστές λόγω της χιονόπτωσης.

Μακεδονία




Δεκάδες οχήματα με τους οδηγούς τους εγκλωβίστηκαν μέσα και έξω από τα τούνελ της Εγνατίας Οδού το απόγευμα της Πέμπτης (3/1).

Τα οχήματα καθώς και οι επιβαίνοντες σε αυτά εγκλωβίστηκαν στο οδικό δίκτυο από και προς Βέροια, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης ενώ, δίπλωσαν και νταλίκες.
Χιόνια σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας και στα ορεινά της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, έφερε ήδη το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας, η «Σοφία».

Δριμύ είναι επίσης το ψύχος και στα πεδινά, ενώ σε ετοιμότητα είναι οι περιφέρειες και οι δήμοι.




Συνεχίζονται από τις πρώτες πρωϊνες ώρες, με αμείωτη ένταση, οι χιονοπτώσεις σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας, καθώς επίσης στα ορεινά της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, όπου η κυκλοφορία των οχημάτων, σε μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου, διεξάγεται με αλυσίδες.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό αλυσίδες χρειάζονται στους παρακάτω δρόμους:

Στη Χαλκιδική από το 65 έως το 95 χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού, από το 60 έως το 85 χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη), από τον Άγιο Πρόδρομο έως τον Πολύγυρο, της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου (μέσω Παλαιοκάστρου), στους επαρχιακούς δρόμους Νεοχωρίου - Βαρβάρας - Ολυμπιάδος, Αρναίας - Στανού, Παλαιοχωρίου - Μ. Παναγιάς, Παλαιοκάστρου - Ταξιάρχη, Ταξιάρχη - Παλαιόχωρας, Πολυγύρου - Ταξιάρχη, καθώς επίσης και εντός των Δημοτικών Διαμερισμάτων Παλαιοκάστρου, Ταξιάρχη και Σανών.

Στην Ημαθία, από το 82 έως το 97 χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στο οδικό δίκτυο προς τα Χιονοδρομικά Κέντρα Σελίου και Τριών - Πέντε Πηγαδιών,από το 21 έως το 39 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Βέροιας - Δασκίου, ,στη Δημοτική Οδό Νάουσας - Ροδοχωρίου και στη Δημοτική Οδό Νάουσας - Αρκοχωρίου.

Στο Κιλκίς, από το 14 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Γουμένισσας - Λιβαδίων, στην Πέλλα στο οδικό δίκτυο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας, στην Πιερία, από το 23 έως το 44 χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Κατερίνης - Ελασσόνας, στις Σέρρες, από το 11 έως το 30 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Σερρών - Άνω Βροντούς και από το 15 έως το 26 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Σερρών - Λαϊλιά.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού Γρεβενών. Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό διεξάγεται κανονικά.

Στη Φλώρινα χρειάζονται αλυσίδες από το 18ο έως 28ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 22ο έως 31ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Κλεισούρας), από το 30ο έως 43ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης) και σε ολόκληρο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο. Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα Εγνατίας Οδού Σιάτιστας- Κρυσταλλοπηγής, καθώς και στο Εθνικό και υπόλοιπο Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Στην Κοζάνη απαιτούνται αλυσίδες στην Εθνική οδό Κοζάνης - Φλώρινας (κάθετος άξονας Εγνατίας Οδού Κοζάνης - Φλώρινας και παλαιό τμήμα), σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο του Δήμου Εορδαίας, στο δημοτικό δίκτυο του Δήμου Κοζάνης και σε ολόκληρο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Πελοπόννησος - Δυτική Ελλάδα

peloponnisos kairos2

Σε εξέλιξη είναι οι έντονες χιονοπτώσεις σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Νίκος Γυφτάκης.

Ειδικότερα, χιονίζει σε περιοχές της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων, ενώ στην Ηλεία χιονοπτώσεις καταγράφονται σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Όσον αφορά στο οδικό δίκτυο, ο Νίκος Γυφτάκης λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι στην Αχαΐα τα εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται συνεχώς στους οδικούς άξονες ώστε να μην υπάρξει διακοπή της κυκλοφορίας. Παράλληλα, τονίζει ότι οι οδηγοί των αυτοκινήτων θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες από την στιγμή που κινούνται εκτός της πεδινής ζώνης.

Στην Αιτωλοακαρνανία, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας, Γιάννης Τέγας, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το ορεινό εθνικό και επαρχιακό δίκτυο που βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 500 μέτρα. Μάλιστα, όπως σημειώνει, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσοι οδηγοί κινούνται ή πρόκειται να κινηθούν στους δρόμους που οδηγούν προς την Ευρυτανία, αλλά και στο δίκτυο της ορεινής Ναυπακτίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αχαΐα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Αιγίου-Καλαβρύτων, μέσω Πτέρης, από το 11ο χιλιόμετρο.

Στην Αιτωλοακαρνανία είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στις παρακάτω περιοχές:

*Στην εθνική οδό Αγρινίου - Καρπενησίου, από το 20ο, έως το 52ο χιλιόμετρο .

*Στην εθνική οδό Καλλιθέας - Προυσού, από το13ο, έως 18ο χιλιόμετρο.

*Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου - Πλατάνου, από την τοπική κοινότητα Παλαιοπύργου, έως την τοπική κοινότητα Πλατάνου.

*Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου - 'Ανω Χώρας, από την τοπική κοινότητα Λιμνίτσας, έως την τοπική κοινότητα 'Ανω Χώρας.

*Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου - Ελευθέριανης, προς τις τοπικές κοινότητες Παλαιοπύργου, Ελευθέριανης και Αγίας Κυριακής.

*Στην επαρχιακή οδό Αμφιλοχίας - Εμπεσού, από το 10ο έως το 25ο χιλιόμετρο.

(Διακοφτό)

Η πρόγνωση του καιρού

Σε ισχύ είναι από την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου το νέο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού από την ΕΜΥ.

Σήμερα Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019 περιμένουμε κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες στο Κεντρικό Ιόνιο και το Αιγαίο καθώς και τα παραθαλάσσια τμήματά τους, χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά, γρήγορα σε περιοχές της βόρειας χώρας και βαθμιαία στα κεντρικά με χαμηλότερο υψόμετρο και θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη.

Δείτε τον καιρό, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS:

Οδηγίες προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά. Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους. Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων. Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα. Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια). Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ο καιρός αύριο Παρασκευή – Πρόγνωση από την ΕΜΥ

Χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές στα ανατολικά και βόρεια, όπου θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Παγετός, κατά τόπους ισχυρός τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά. Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία αναμένεται να είναι κατά τόπους ολικός.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι κατά διαστήματα. Πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν κυρίως στα ανατολικά και βόρεια.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 που από αργά το απόγευμα πρόσκαιρα θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 05 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές.
Άνεμοι: Βόρειους βορειοδυτικούς 5 με 6 και στο Θερμαϊκό βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ με τάση ενίσχυσης τη νύχτα.
Θερμοκρασία: από -04 έως 02 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις οι οποίες από το μεσημέρι θα ενταθούν στην κεντρική – ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά στα ανατολικά 7 που από το μεσημέρι βαθμιαία θα ενισχυθούν στα 7 με 8 και πιθανώς τη νύχτα τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από – 04 (μείον 4) έως 02 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Στις υπόλοιπες περιοχές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά ημιορεινά. Εξασθένηση το βράδυ στα βόρεια.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από – 07 (μείον 7) έως 01 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια νεφώσεις με χιονοπτώσεις που από το μεσημέρι κατά τόπους θα ενταθούν. Στην ανατολική Πελοπόννησο βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, μετά το μεσημέρι 5 με 7 στρεφόμενοι στα νότια σε νοτιοδυτικούς έως 7 μποφόρ. Στα βόρεια τις βραδινές ώρες θα γίνουν βόρειοι βορειοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις που τις πρώτες πρωινές και τις νυχτερινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές. Στα νότια βροχές και τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 8 και τη νύχτα τοπικά 9 μποφόρ. Στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 02 έως 05 βαθμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ