ΕΛΛΑΔΑ

Φωτογραφία-ντοκουμέντο: Ένας από τους 15 «ύποπτους» φακέλους που εστάλησαν από την Ινδία

Φωτογραφία-ντοκουμέντο: Ένας από τους 15 «ύποπτους» φακέλους που εστάλησαν από την Ινδία

Φωτογραφία ντοκουμέντο από έναν από τους 15 φακέλους που ήταν εμποτισμένοι με μια περίεργη χημική ουσία και στάλθηκαν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολές σε όλη την Ελλάδα φέρνει στο φως της δημοσιότητας το CNN Greece.  

Στο φάκελο αποτυπώνονται καθαρά τα δήθεν στοιχεία του αποστολέα, αλλά και η χώρα αποστολής, η Ινδία. Στην άλλη πλευρά του φακέλου, πάνω αριστερά, είναι τα γραμματόσημα, επίσης από την Ινδία. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τέθηκε σε κόκκινο συναγερμό και δόθηκε αμέσως η εντολή να ακολουθηθούν όλα τα αυστηρά πρωτόκολλα ελέγχου και διαχείρισης τέτοιων περιστατικών. Στα κεντρικά γραφεία της Γενικής Γραμματείας στήθηκε το κέντρο επιχειρήσεων, με συνεχείς επαφές με το Γενικό Χημείο του Κράτους και τον Δημόκριτο.

Σε ερευνητικό επίπεδο οι Αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν ποια σχέση έχει με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους πανεπιστημιακό χώρο το άτομο που βρίσκεται πίσω από την αποστολή των φακέλων.

Το σίγουρο μέχρι αυτή τη στιγμή είναι ότι οι φάκελοι, πράγματι, στάλθηκαν από την Ινδία και μάλιστα το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, όπως αποκαλύπτουν οι σφραγίδες ταχυδρομείου που υπάρχουν επάνω τους.

49702456 241953056729539 1805739413859205120 n

Τίποτα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κάποιος να ταξίδεψε - ακόμα και από την Ελλάδα - στην Ινδία και γι’ αυτό το σκοπό και μάλιστα να βρίσκεται ακόμη εκεί. Μάλιστα, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ακόμα και χθες έφτασε σε σχολή της Κοζάνης εμποτισμένος φάκελος, παρά το γεγονός ότι είχε σταλεί από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Συνολικά, μέχρι αυτή την ώρα έχουν εντοπιστεί 15 φάκελοι σε σχολές και πανεπιστήμια.

Πάντως, οι Αρχές μένουν και σε ακόμη ένα στοιχείο. Οι φάκελοι δεν περιείχαν τη σκόνη, αλλά ήταν εμποτισμένοι με την χημική ουσία που προκαλούσε δερματικά προβλήματα σε όσους έρχονταν σε επαφή μόλις τον άνοιγαν.

Ο Δημόκριτος, μετά από τη σχετική ανάλυση, διαπίστωσε ότι πρόκειται για ακίνδυνη ουσία που τη χρησιμοποιούν στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί και το γεγονός ότι στις 4 Ιανουαρίου είχε σταλεί φάκελος με σκόνη και στη πρεσβεία της Ελλάδας στην Μελβούρνη της Αυστραλίας, όπου, όπως αποδέχθηκε, όμως, δεν ήταν κάτι ανησυχητικό. Μέχρι αυτή την ώρα κανείς δεν ξέρει αν συνδέονται τα περιστατικά ή εάν πρόκειται για σύμπτωση.

Στη Μυτιλήνη πήραν εξιτήριο χθες το απόγευμα τα επτά άτομα (πέντε διοικητικοί υπάλληλοι, ο νομικός σύμβουλος του Ιδρύματος και ο αστυνομικός που τον παρέλαβε), που ήρθαν σε επαφή με τον ύποπτου περιεχομένου φάκελο που παρελήφθη προχθές το απόγευμα στο κτήριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη.

Όλοι παρέμεναν προληπτικά νοσηλευόμενοι στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης γιατί με το άνοιγμα του φακέλου, κάποιοι από τους παρόντες εργαζομένους παρουσίασαν συμπτώματα ερεθισμού στο στόμα και στη μύτη.

Όπως τους έγινε γνωστό κατά την έξοδο τους από το νοσοκομείο, οι βιοχημικές εξετάσεις που έγιναν ήταν αρνητικές.

Στο φάκελο υπήρχαν και φυλλάδια στα οποία ήταν γραμμένη, στα αγγλικά, η φράση: «Η νίκη θα είναι του Ισλάμ χωρίς τους μουσουλμάνους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ