ΕΛΛΑΔΑ

Τι αποκαλύπτουν οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες για τα επεισόδια στην πορεία εκπαιδευτικών

Τι αποκαλύπτουν οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες για τα επεισόδια στην πορεία εκπαιδευτικών
EUROKINISSI

Στην πλήρη απομαγνητοφώνηση όλων των συνομιλίων του κέντρου επιχειρήσεων με τους αστυνομικούς της διμοιρίας που βρισκόταν παραταγμένη πίσω από τις κλούβες των ΜΑΤ στην Ηρώδου Αττικού τη στιγμή που εκπαιδευτικοί  προσπάθησαν να «σπάσουν» φραγμό και να φτάσουν στο Μαξίμου, προχώρησε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση.

Τη στιγμή των επεισοδίων τραυματίστηκαν μια εκπαιδευτικός και ένας βουλευτής του ΚΚΕ.

Έχουν καταγραφεί εντολές για να μην γίνει χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Ακόμα και τη στιγμή που οι συγκεντρωμένοι αρχίζουν να «πολιορκούν» τις κλούβες και οι αστυνομικοί μεταφέρουν την εικόνα μέσω ασυρμάτου στο κέντρο επιχειρήσεων, παίρνουν και πάλι εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων για ήπια διαχείριση της κατάστασης και καμία χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων - εντολή που δίνουν έχοντας εικόνα της πραγματικής κατάστασης και της έντασης από τις κάμερες.

Παρόλα ταύτα και ενώ θα μπορούσαν να ρίξουν με τη φυσούνα χημικά, κάτω από τις κλούβες - και άρα στα πόδια των συγκεντρωμένων - άγνωστο γιατί, αστυνομικός έριξε ψηλά και χωρίς να έχει οπτική επαφή χειροβομβίδα.

Αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι μια εκπαιδευτικός και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής. Και οι δύο διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Από το αρχηγείο διεταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση και μάλιστα έχει ανατεθεί ήδη σε υποστράτηγο της ΓΑΔΑ.

Ο βαθμός, μάλιστα, του αστυνομικού που διενεργεί την ΕΔΕ δείχνει ότι θα ερευνηθούν οι ευθύνες ακόμα και υψηλόβαθμων αξιωματικών, που βρίσκονταν στο σημείο της έντασης και των επεισοδίων. Θα ληφθούν καταθέσεις από όλους τους αστυνομικούς της διμοιρίας, από τον υπεύθυνο της διμοιρίας αλλά και από τον υψηλόβαθμο αξιωματικό που ήταν στο σημείο και στην ουσία ήταν ο σύνδεσμος ανάμεσα στις δυνάμεις και το κέντρο επιχειρήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ