Έρχεται ο «καιρός του Π»: Έτσι θα «χτυπήσει» ο «Φοίβος» με χιόνια, καταιγίδες και παγετό
Πηγή: (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΙΑΜΙΔΗΣ)

Η νέα κακοκαιρία, «Φοίβος», θα πλήξει τη χώρα έως την Κυριακή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις καταιγίδες και το χαλάζι, ωστόσο από το χειμωνιάτικο σκηνικό δεν θα λείψουν ούτε οι χιονοπτώσεις. Γιατί ονομάζεται ο «καιρός του Π»

Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας «Φοίβος», όπως ονομάστηκε από την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), θα είναι οι βροχοπτώσεις σχεδόν στο σύνολο της χώρας, καθώς επίσης οι καταιγίδες και οι κατά τόπους χαλαζοπτώσεις που θα σημειωθούν -κατά κύριο- λόγο σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές.

Θυελλώδεις άνεμοι

Παράλληλα, θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις νότιοι άνεμοι 8 έως 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο από το βράδυ της Τρίτης 22 Ιανουαρίου έως το Σάββατο 26 Ιανουαρίου. Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει πτώση προς το τέλος της εβδομάδας, οπότε θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου της βόρειας χώρας.

Ο καιρός την Τετάρτη 

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα προβλέπεται επιδείνωση του καιρού στη χώρα, από την Τετάρτη και από τα δυτικά, όπως αυτή περιγράφεται στο σχετικό Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ. Το αίτιο που θα προκαλέσει αυτή την μεταβολή, οφείλεται στις ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες που θα εισβάλουν στη Δυτική Μεσόγειο από την Βορειοδυτική Ευρώπη με την βοήθεια του πολικού αεροχείμαρρου και θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες κυκλογέννεσης (δημιουργίας ισχυρού επιφανειακού χαμηλού).

Capture copy

Η πορεία του συστήματος αυτού είναι επισφαλής και κρίνεται ότι σαφή όρια κίνησης μπορούμε να έχουμε για τις επόμενες 72 ώρες. Πάντως πριν περάσει αυτό το χαμηλό από την περιοχή μας, Παρασκευή προς Σάββατο, διαδοχικές διαταραχές λόγω του ανώτερου νοτιοδυτικού ρεύματος θα προκαλούν μεγάλα ύψη βροχής στη Δυτική, τη Βόρεια Ελλάδα και το Ανατολικό Αιγαίο, κάτι που οι μετεωρολόγοι ονομάζουν ο «καιρός του Π».

Capture2

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν την Τετάρτη περισσότερο είναι στα Βορειοδυτικά, καθώς τα 24ωρα ύψη βροχής φτάνουν τοπικά τα 90 με 100 mm.

Capture copy copy

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο παρουσιάζονται στους παραπάνω χάρτες με τα αντίστοιχα ύψη υετού για τα οποία ισχύει ο χρωματικός δείκτης του Ευρωπαϊκού συστήματος προειδοποίησης Meteoalarm, για το οποίο η ΕΜΥ έχει την ευθύνη και αρμοδιότητα επί των σχετικών προειδοποιήσεων. Με βάση τα συγκεκριμένα κριτήρια επικινδυνότητας έχουμε εκδώσει πορτοκαλί προειδοποίηση.

Παρασκευή με Κυριακή

Από την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου έως και το μεσημέρι της Κυριακής, 27 Ιανουαρίου, ένα νέο χαμηλό βαρομετρικό, κινούμενο από Ιταλία προς Τουρκία, θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας μας. Βροχές αναμένονται σε όλη τη χώρα, ενώ καταιγίδες και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις αναμένονται στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, και πιθανώς σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μακεδονίας.

Οι άνεμοι θα στραφούν σταδιακά σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν, αρχικά στο Ιόνιο και κατόπιν και στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση, κυρίως το Σάββατο 26 Ιανουαρίου, οπότε αναμένεται παγετός ακόμη και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας.

foivos3

Πότε αναμένεται βελτίωση

Με τα ως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, σύμφωνα με το ΕΑΑ-meteo, βελτίωση του καιρού αναμένεται το απόγευμα της Κυριακής 27 Ιανουαρίου, οπότε τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο Νότιο Αιγαίο και θα εξασθενήσουν. Όμως, αυτή η βελτίωση θα είναι πρόσκαιρη, καθώς από την αρχή της επόμενης εβδομάδας αναμένονται εκ νέου φαινόμενα, η έκταση και η ισχύς των οποίων είναι δύσκολο να προσδιοριστεί επί του παρόντος.

Διαβάστε επίσης