Ανακοίνωση σχετικά με τις ενέργειες των αστυνομικών κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ., κάνοντας λόγο για την «πλέον ενδεδειγμένη» επιχειρησιακή ανταπόκριση. Παράλληλα, δόθηκε στη δημοσιότητα και ένα βίντεο που τραβήχτηκε από το ελικόπτερο της αστυνομίας και αποτυπώνει μέρος των επεισοδίων μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. 

Στην εν λόγω ανακοίνωση σημειώνεται πως ο επιχειρησιακός σχεδιασμός είχε «διττό στόχο: αφενός μεν την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου σε συνθήκες ομαλότητας και ασφάλειας, διαφυλάσσοντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται ήσυχα, χωρίς όπλα και με ασφάλεια, αφετέρου δε την προστασία των κτιριακών εγκαταστάσεων της Βουλής των Ελλήνων και παρακείμενων δημοσίων κτηρίων, όπως το υπουργείο Εξωτερικών, από πιθανές έκνομες ενέργειες, καθώς υπήρχαν σοβαρές πληροφορίες για πρόθεση εισβολής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Οι αστυνομικοί, όπως αναφέρεται, «ενήργησαν με ψυχραιμία, σύνεση και αυτοσυγκράτηση», υπό τις οδηγίες και την εποπτεία των ανωτέρων τους.

Όσον αφορά τη χρήση δακρυγόνων, η αστυνομία τονίζει πως έγινε «η απολύτως αναγκαία χρήση δακρυγόνων, αποκλειστικά στους χώρους στους οποίους εκδηλώθηκαν οι σφοδρές επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και μόνο κατά το χρόνο εκδήλωσής τους».

Περιγράφοντας την ένταση, η αστυνομία κάνει λόγο για «επιθέσεις πολυάριθμων ομάδων ατόμων, τα οποία με ενωμένες δυνάμεις και χρησιμοποιώντας εξοπλισμό, όπως αντιασφυξιογόνες μάσκες, μπουφάν με ειδικά προστατευτικά καθώς και πλήθος επικίνδυνων αντικειμένων, πρόσφορων να επιφέρουν σοβαρές σωματικές ή και θανατηφόρες βλάβες, όπως κοντάρια, μεταλλικές ράβδους, πέτρες, μάρμαρα, όπλα εκτόξευσης φωτοβολίδων ευθείας βολής, βόμβες μολότοφ, σφενδόνες, λοστούς, κ.λπ.», σημειώνει δεν πως οι ομάδες αυτές «επιχειρούσαν να εισέλθουν στο χώρο του Κοινοβουλίου».

Ακόμη, γίνεται λόγος για «υποδειγματική επιχειρησιακή συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων», που «είχε ως αποτέλεσμα την ομαλή πραγματοποίηση και ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου».

«Δεν υπήρξαν τραυματισμοί πολιτών στο χώρο του συλλαλητηρίου και ο μικρός αριθμός πολιτών που χρειάστηκαν παροχή ιατρικής βοήθειας αφορούσε περιπτώσεις είτε αναπνευστικών προβλημάτων, είτε τραυματισμών που έλαβαν χώρα σε άλλα σημεία είτε μεμονωμένα απρόκλητα περιστατικά βιαιοπραγίας σε βάρος δημοσιογράφων που κάλυπταν το συλλαλητήριο», σημειώνεται ακόμη, ενώ τονίζεται πως κατά τη διάρκεια των επεισοδίων «τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν.Α. είκοσι οκτώ αστυνομικοί».

«Η ΕΛ.ΑΣ. εκπλήρωσε την αποστολή της κατά τρόπο υπεύθυνο και αποτελεσματικόστάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και επαναδιαβεβαίωσε τη σταθερή της βούληση να υπερασπίζεται με αυταπάρνηση την Πολιτεία, την κοινωνία και τους πολίτες».

Video: «Η διαμάχη για ένα όνομα και οι επιπτώσεις της»: Τα διεθνή ΜΜΕ για το συλλαλητήριο

Διαβάστε επίσης